16 augustus 2018

Duurzamer wassen: 15 tips van 1999 tot nu

We gingen op onderzoek uit, vergeleken de lijstjes en delen de uitkomst daarvan hieronder met jou. Wat blijkt? Allerhande energielabels en slimme wasmachines verder, zijn de tips uit 1999 nog steeds relevant. 

Op zoek naar nieuwe manieren om duurzamer te wassen klopten we aan bij onze metgezel Google. We typten in: ‘save energy laundry machine’. Na 0,41 seconde was daar ons resultaat, of liever gezegd, onze 14,2 miljoen resultaten. De eerste twee waren beide tiplijstjes. Het eerste lijstje uit 2012, de tweede uit 1999. 1999! Het jaar waarin The Matrix uitkwam, Bill Gates de rijkste persoon op aarde werd, we voor het eerst met 6 miljard mensen waren en MSN Messenger werd geboren. Allemaal voorbodes van een veranderende wereld en dito klimaat, al stond duurzame energie nog nauwelijks op de agenda. Vandebron bestond nog niet en jij misschien ook maar half.

 gemiddelde leestijd: 4 minuten

Het maakte ons nieuwsgierig, wat werd er zo’n twintig jaar geleden getipt en geschreven over duurzaam omgaan met energie? En in hoeverre is een tiplijst van 2012 alweer achterhaald? We gingen op onderzoek uit, vergeleken de lijstjes en delen de uitkomst daarvan hieronder met jou. Wat blijkt? Allerhande energielabels en slimme wasmachines verder, zijn de tips uit 1999 nog steeds relevant. 

De beste tips uit 1999:

 1. Was met een volle trommel.

 2. Was op een lagere temperatuur, en week kledingstukken met vlekken een tijdje voor in ruim water. Zo komen ze, ook op lage temperatuur, alsnog schoon uit de machine.

 3. Stel de temperatuur van je centrale thermostaat lager in. Dit heeft zowel effect op de warmte van het water waarmee je wast, als op de temperatuur van het water dat uit alle andere kranen komt. Zo voorkom je dat je kraanwater onnodig heet wordt.

 4. Stop je droger juist weer niet té vol, de hoeveelheid lucht tussen je items bevordert de snelheid van drogen. Ook niet te leeg natuurlijk, dat begrijp je.

 5. Scheid verschillende materialen als je een droogprogramma of droger gebruikt. Microvezel (gloedjenieuw materiaal in de jaren ‘90) droogt aanzienlijk sneller dan een badhanddoek.

Nuttige aanvullingen uit 2012:

 1. Was je kleren minder vaak (!)

 2. Zorg dat je droger dichtbij de muur staat waarin de luchtafvoer is gemonteerd en er zo min mogelijk bochten zitten in de buizenroute naar dit aan- en afvoersysteem.

 3. Recycle de warme lucht uit je droger: zet ‘m na afloop open zodat de verwarmde lucht bijdraagt aan de verwarming van de ruimte

 4. Gebruik wasmiddel in poedervorm in plaats van vloeibaar, dit is een stuk minder belastend voor het milieu wat betreft productvervoer.

 5. Zorg dat je na een ronde wassen en drogen de deur en het filter schoonmaakt.

Aangevuld met onze eigen tips, het is tenslotte 2018:

 1. Isabelle noemde het al eerder: gebruik een verkort wasprogramma! Je was wordt even schoon, terwijl je bijna de helft aan energie en water verbruikt.

 2. De tip van warme lucht recyclen werkt ook andersom: zet de droger in een verwarmde ruimte, zo kost het minder energie om het apparaat op te warmen.

 3. Kies een wasmachine met een capaciteit die bij je huishouden past. Bijvoorbeeld een grote trommel zodat je al je lakens in één keer kunt wassen, of juist een kleintje wanneer je weinig wast. Een nieuwe wasmachine is een grote kostenpost, maar kan een aanzienlijke besparing zijn op je energieverbruik.

 4. Centrifugeer je was op de hoogste stand als je ’t daarna in de droger doet. Dit versnelt het droogproces en bespaart energie.

 5. Mijn lievelingstip: voeg geen natte kledingstukken toe aan een was die al bijna droog is. Het leven kan zo simpel zijn.

We vergeten bijna de allerbelangrijkste tip op het gebied van wassen energiebesparing. Zo voor de hand liggend, dat je 'm bijna over het hoofd ziet: doe je droger de deur uit. Een droogrek doet wonderen, werkt reuze rustgevend om te vullen en je deuren en trapleuning doen het uitstekend als ophangmogelijkheid voor lakens en handdoeken. Een oudere droger (3 kWh) kost zo'n €0,77 per keer, een energiezuinige (1,1 kWh) €0,24. Dat lijkt niet zo veel, maar als je de afschrijving (de verminderde waarde) van de droger zelf erbij optelt komt dat respectievelijk neer op €0,99 en €0,51 per droogbeurt. Tel uit je winst!

Wasmiddel recept

Tenslotte, voor de creatieve bespaarders: maak je wasmiddel zelf! Zo weet je precies wat erin zit, wat er op je huid komt en wat je na afloop weer het waternet in spoelt. We doen een voorzetje:

Kook 40 gram geschaafde, natuurlijke zeep en 40 gram soda in 2,5 liter water, roer tot de zeep is opgelost. Voor de geur kun je er wat druppels etherische olie naar voorkeur aan toevoegen. Laat het geheel afkoelen en gebruik zo’n 80 milliliter per wasbeurt. Een scheutje natuurazijn doet het uitstekend als natuurlijke wasverwachter. Metgezel Google voorziet je zonder problemen van talloze andere recepten naar smaak. 

Heb je zelf tips om groener te wassen, of behoefte aan een onderzoek naar andere vormen van energiebesparing of alternatieven voor een duurzamere leefstijl? Stuur ons een mailtje op blog@vandebron.nl, dan gaan we ernaar kijken!

Geschreven door Rolien Sandelowsky

Rolien is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankGroenDoen