12 oktober 2017

#Hemweg: over en sluiten?

Vorig jaar schreef NRC dat Nuon geen subsidie op bijstook van biomassa krijgt voor de Hemwegkolencentrale in Amsterdam. Wat gebeurde er allemaal daarna?

Vorig jaar schreef NRC dat Nuon geen subsidie op bijstook van biomassa krijgt voor de Hemwegkolencentrale in Amsterdam. De reactie van Nuon was duidelijk: ze was bereid om de Hemweg te sluiten indien de overheid de sluitingskosten zou betalen. Zo niet, dan zou Nuon de centrale verkopen zodat deze nog tot 2034 door zou draaien. Toen wij van Vandebron dit lazen, kwam het op ons over als chantage. Een slinkse manier om toch geld van de overheid te ontvangen voor iets dat in feite niets meer waard is. De overheid reageerde niet, dus besloten we hier zelf iets aan te doen. Hoe kunnen we de energietransitie immers versnellen, als een kolencentrale eventueel wordt doorverkocht aan een partij die doorstookt tot 2034?

Wij willen #Hemweg

Daarom deden we op 23 maart van dit jaar een bod van € 1.000.000,- op de kolencentrale, met het plan om hem om te bouwen naar het speelpark van de stad. We openden de petitie, waar uiteindelijk ruim 42.000 mensen hun steun hebben betuigd. Niet alleen wij willen Hemweg, maar iedereen wil Hemweg. Het doel was simpel: het kopen en sluiten van de meest vervuilende centrale van Nederland en er iets van maken waar Amsterdam wel wat aan heeft. En niet alleen wij zagen het belang ervan in. Nagenoeg alle belangrijke nieuwsmedia schreven erover. We gaven interviews, de website werd druk bezocht en de petitie handtekeningen begonnen binnen te stromen. 

We zijn langsgegaan bij de centrale om het bod persoonlijk te overhandigen en de centrale te bezichtigen. Terug op kantoor bleven we de pagina verversen en bij elke keer dat we dat deden kwamen er tientallen handtekeningen bij. Op dag één zaten we al op 10.000 handtekeningen. Nuon had het blijkbaar niet goed begrepen en kwam met een officieel statement naar buiten waarin zij het bod wegzetten als ‘stuntbod’.

Steun uit alle hoeken van Nederland

Maar gelukkig begreep de rest van Nederland het wel. Op 24 maart werden we gebeld door Gemeente Amsterdam. Wethouder Choho was namens de gemeente bereid het bod te verhogen met € 1.000.000,-. De media pikten dit nieuws op en de campagne werd daarmee nog serieuzer. Onder de mensen die hun steun kenbaar maakten zaten ook bekende Nederlanders en politici. Onder anderen Harm EdensJan RotmansStientje van Veldhoven en Jan Terlouw zeiden allemaal volmondig: ‘Ik wil #Hemweg’. Inmiddels wilden 35.000 anderen dit ook. 

Het prijskaartje van de kolencentrale

Nuon heeft altijd gezegd dat de centrale een waarde heeft van € 250.000.000,-, maar door onze campagne kwamen ze naar buiten met een nieuwe en veel lagere vraagprijs: € 55.000.000,-. Alleen voor de ontmanteling van de centrale (€ 15.000.000,-) en voor een goede regeling voor de 230 medewerkers (€ 40.000.000,-) moest betaald worden. Dit was voor het eerst dat er een vraagprijs werd genoemd. Over de redelijkheid van de prijs werd goed gediscussieerd.

Coalitie Wij willen #Hemweg

Inmiddels waren we twee weken onderweg met de campagne en werden we ook door andere organisaties benaderd die mee wilden doen. Stichting DOEN, Triodos, burgerinitiatief Hete Kolen, een anonieme partij en Greenpeace sloten zich aan als bondgenoten. Het bedrag voor het kopen van de centrale liep daarmee op tot € 5.000.000,-.

Gemeenten, provincies, landelijke overheid en de wetenschap discussieerden over Hemwegcentrale. Meerdere malen was #Hemweg trending topic. Vanuit de supporters kwamen er steeds meer verzoeken voor een crowdfunding. Mensen hadden er zelf geld voor over om de centrale te sluiten. Samen met onze bondgenoten besloten we de stichting ‘Wij willen #Hemweg’ op te richten en een crowdfunding te starten. In twee weken tijd haalden we meer dan € 100.000,- op. Met een gemiddelde donatie van € 22,- en sommige supporters die zelfs meer dan € 1.000,- per persoon doneerden.

Er kwam nog één laatste reactie van Nuon. Ondanks verschillende pogingen vanuit onze kant, maakten ze bekend dat ze onder geen voorwaarde met ons om tafel wilden. Alleen met de overheid willen ze praten. En dat vinden we jammer, want hun reclameslogan is juist “Luisteren geeft energie”. In plaats van te luisteren, negeren ze 42.151 mensen, waaronder jou. Daarom legden we ons vertrouwen in de nieuwe regering, die hopelijk wel het belang van het sluiten van kolencentrales voorop zou stellen. En met succes.

Regeerakkoord

Afgelopen dinsdag is het langverwachte regeerakkoord gepresenteerd. Het goede nieuws is dat de uiterlijke sluitingsdatum van alle vijf de Nederlandse kolencentrales bekend is geworden: 2030. Dit lijkt ver weg, maar fossiele energiebedrijven krijgen ook een fikse belasting opgelegd voor het uitstoten van CO2. Dus de vervuiler betaalt. Dat is wat ons betreft nog niet voldoende maar het biedt wel een opening voor een versnelde sluiting van de meest vervuilende centrale van Nederland. 

Omdat de overheid nu het initiatief heeft genomen met betrekking tot het sluiten van de kolencentrales en Nuon duidelijk heeft aangegeven alleen met de overheid te willen praten, zien wij geen rol meer voor de stichting Wij willen Hemweg en hebben wij besloten deze op te heffen. 

Heb je gedoneerd? Dan storten we het bedrag terug. Je kunt er ook voor kiezen om het geld aan een doel met dezelfde missie te schenken. Binnenkort ontvang je hier een aparte mail over.

We hopen dat jullie je ook blijven inzetten om Nederland zo snel mogelijk te verduurzamen. Een stap in de duurzame richting is zo gemaakt. Nogmaals bedankt!

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
KlimaatBeleid