De 10 meestgestelde vragen over elektrisch rijden

24 september 2019

Hoe duurzaam is de accu van een elektrische auto?

En hoe zorg je dat je écht groen tankt? Je leest het in het gastblog van autofanaat en bandenspecialist Richard de Jong.

Hoe zorg je ervoor dat je groen tankt als je een elektrische auto hebt?

In het nieuws lees je ontzettend veel over elektrische voertuigen. Overheden in heel Europa beloven om de productie van niet-vervuilende voertuigen te ondersteunen, terwijl alle autoproducenten over elkaar struikelen om elektrische modellen op de markt te brengen. ING rapporteerde dat in 2035 alle nieuwe auto's die in Europa worden verkocht elektrisch zullen zijn. Goed nieuws, zou je denken. Toch zijn er een heleboel mensen die beweren dat elektrisch rijden niet beter is voor het milieu dan een benzineauto. Wie moet je geloven?

De batterij

Om te kunnen rijden, heeft een auto energie nodig. Bij een ‘normale’ auto komt die energie uit brandstof, zoals benzine of diesel. Bij een elektrische auto komt die energie uit een batterij: een lithium-ion batterij, om precies te zijn. Deze batterijen worden gemaakt van lithium, koper en aluminium, en houden zelfs na jarenlang gebruik nog 80% van hun lading vast. Dat betekent trouwens niet dat je auto minder hard gaat, alleen dat hij misschien iets eerder moet worden opgeladen. Als de batterij echt niet meer gebruikt kan worden, worden ze uit elkaar gehaald en kan tot wel 96% van de onderdelen worden gerecycled. 

Sjoemelstroom of groene stroom?

Natuurlijk is er energie nodig voor het produceren van elektrische auto’s. Maar dan nog steeds is elektrisch rijden milieuvriendelijker dan rijden op fossiele brandstoffen. Ze stoten minder CO2 uit en zijn efficiënter: 90% van de energie die door de elektrische motor van de auto wordt gegenereerd, wordt omgezet in beweging. Bij een verbrandingsmotor is dit slechts 30%- de rest van de energie gaat verloren als warmte en geluid. Een EU-studie toonde ook aan dat een elektrische auto slechts tweederde van de energie van een benzineauto verbruikt, op dezelfde afstand. Wil je nóg milieubewuster rijden? Dan moet je zorgen dat je op groene stroom rijdt, en niet op grijze stroom. Dat is soms lastig, want veel huishoudens die denken groene stroom af te nemen, krijgen sjoemelstroom: grijze stroom in een groen jasje.  Als je écht groene stroom wilt tanken, zorg dan dat je tankt met energie van een leverancier die uitsluitend écht groene stroom levert, zoals Vandebron. Sommige bedrijven bieden voor elektrisch rijden al een totaalpakket aan, dat bestaat uit de installatie van een laadpaal thuis en een laadpas met een app waarop je kunt zien waar je groen kunt tanken. Zo’n app laat ook de laadtarieven zien en kan gekoppeld zijn aan een parkeeraccount.

Meer voordelen voor het milieu

En er zijn nog meer voordelen aan elektrisch rijden. De gebruikskosten zijn veel lager omdat volledig opladen aanzienlijk minder kost dan een tank benzine. Een elektromotor heeft veel minder beweegbare onderdelen en is daarmee duurzamer. Denk er wel aan dat je banden moet gebruiken die speciaal voor elektrische auto’s zijn ontworpen, anders kunnen je banden tot 30% sneller slijten, wat weer tot meer fijnstof leidt.

Conclusie

De lithiumbatterij van de elektrische auto blijkt dus helemaal niet zo slecht voor het milieu te zijn. En elektrisch rijden is op dit moment altijd de beste optie voor het milieu, zeker als je echte groene stroom tankt. Met zoveel opties aan elektrische auto’s en energieleveranciers die daadwerkelijk groene stroom aanbieden voor je elektrische auto, zouden we willen zeggen: waar wacht je nog op? 

Richard de Jong

Geschreven door Richard de Jong

Richard de Jong is autofanaat en altijd up to date over de nieuwste ontwikkelingen en trends binnen de auto-industrie. Als gastblogger deelt hij graag zijn kennis en ervaring over Elektrisch rijden met jou.

Op vakantie met de elektrische auto: waar moet ik aan denken?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?