Zonnepanelen sneeuw

9 februari 2021

Sneeuw op je zonnepanelen? Vooral lekker laten liggen!

Afgelopen dagen heeft het in het hele land flink gesneeuwd. En dankzij de aanhoudende kou, zal de sneeuw nog even blijven liggen. Maar wat betekent dit eigenlijk voor je zonnepanelen? Wekken ze nu wel energie op? Of moet je de panelen sneeuwvrij maken?

Grote kans dat jouw panelen momenteel zijn voorzien van een klein laagje sneeuw en ijs. In dat geval zullen de panelen geen energie opwekken. Met de voorspelde zonnige dagen in aantocht, is het een logische vraag of je ze niet even moet schoonmaken zodat ze weer energie kunnen opwekken.

Gelukkig is dit in de meeste gevallen niet nodig. Zodra al een klein gedeelte van de sneeuw smelt, is je zonnepaneel in staat om weer energie op te wekken. Deze opwek gaat gepaard met warmte, waardoor ook de rest van de sneeuw op het paneel snel zal smelten. Ook onze producenten van zonne-energie wachten komende dagen rustig af. Vanwege de lage stralingsintensiteit in de winter, zal het weinig verschil maken als de panelen een paar dagen bedekt zijn met sneeuw. Qua gewicht kunnen de panelen wel wat hebben: de meesten verdragen met gemak een dikke sneeuwlaag van 10 centimeter.

Lees ook: Wat is de opbrengst van zonnepanelen in de winter?

Toch het dak op?

Wil je toch het dak op om je panelen schoon te maken? Zorg dan dat je dit op een veilige manier doet, bijvoorbeeld vanaf de grond of vanuit een dakraam. Wees daarnaast voorzichtig met het verwijderen van de sneeuw! Zodra je een ijslaag van je panelen gaat krabben, is de kans groot dat je de vuilafstotende laag of het paneel zelf beschadigt. De vraag blijft of het de moeite waard is om dit risico te nemen. Wat ons betreft niet. Geniet gewoon nog een paar dagen van een wit dak, voor je het weet is het alweer lente!

Margo van Gils

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Marcel’s Green Soap en Vandebron: samen maken we Nederland schoner
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?