Rijden op de wind met Vandebron

26 september 2022

Duurzaam elektrisch rijden met Vandebron

Als EV-klant bij Vandebron kies je voor écht duurzaam elektrisch rijden. Maar wat betekent dat eigenlijk? Hoe draag je met je laadpas of je laadpaal en laadgedrag bij aan de energietransitie en de missie van Vandebron: 100% groene energie in Nederland?

Kun je rijden op de wind?

Dat een elektrische auto duurzamer is dan een benzineauto, hoeven we je niet meer te vertellen. Maar de stroom waarmee je je elektrische auto oplaadt is lang niet altijd even groen. Veel elektrisch rijders laden hun auto nog steeds op met grijze stroom, opgewekt door kolencentrales. Dat kan dus duurzamer! Bij Vandebron gaan we een stap verder, door de mogelijkheid te bieden met groene energie te laden. Opgewekt door bijvoorbeeld windmolens. Zo weet je zeker dat je écht duurzaam rijdt, op de kracht van de wind.

Vandebron-laadpaal en Slim Laden

Bij Vandebron weten we al een tijdje: met alleen het opwekken van duurzame energie zijn we er nog niet. De zon schijnt immers niet altijd, en ook de wind waait niet altijd. Daarom hebben we Slim Laden bedacht: met een laadpaal en energiecontract van Vandebron kunnen wij jouw laadpaal zodanig aansturen, dat als er weinig groene energie beschikbaar is je auto minder snel oplaadt. Zodra de stroommix op het energienet weer meer groene stroom bevat, laden we je auto vervolgens weer sneller op. Zo balanceren we het net en dragen we bij aan de transitie naar 100% groene energie. In de toekomst gaan we dit ook gebruiken om de groenste en goedkoopste laadmomenten te kiezen. Hier hoef je zelf niks voor te doen - wij regelen dit voor je op afstand via je eigen laadpaal.

De laadpas van Vandebron

Lang niet iedereen heeft de mogelijkheid om thuis een eigen laadpaal te installeren. Hoe dan ook laadt  iedereen met een elektrische auto ook wel eens aan een openbare laadpaal. Met de laadpas van Vandebron kun je bij alle openbare laadpalen in Nederland en een groot deel van Europa laden. 

Maar hoe werkt een laadpas eigenlijk? Het is in ieder geval niet zo dat het merk van de laadpas de stroom uit de openbare laadpaal bepaalt. De beheerder van de laadpaal levert die stroom. De laadpas is eigenlijk alleen een soort sleutel om laadsessies te starten en te beëindigen. Bij Vandebron krijg je dan ook nog eens in de EV-app inzicht in al je laadsessies.

Het zijn gemeenten die contracten afsluiten en afspraken maken met laadpaalbeheerders over de openbare laadpalen. Het goede nieuws is dat een groot deel van de openbare laadpalen al voorzien wordt van groene stroom. Helaas is het bij een groot deel ook niet te herleiden. Totdat er altijd 100% groene energie beschikbaar is, compenseren we binnenkort je laadsessies en nemen we GvO’s af van onze eigen producenten, zodat alle laadsessies ook daadwerkelijk groen zijn. Zo zorgen we samen voor een duurzamer energienet.

Innovaties en ontwikkelingen

Bij Vandebron zitten we ook bovenop alle laatste ontwikkelingen rond elektrisch rijden, zoals bidirectioneel laden, spotprijzen, Plug & Charge, je auto direct opladen met stroom uit je zonnepanelen en nog veel meer. Alles om te zorgen dat jij kunt kiezen voor de groenste vorm van vervoer, waarmee je bijdraagt aan het versnellen van de transitie naar 100% groene energie. We zijn er nog niet, maar met jouw bijdrage kunnen we wel stappen in de goede richting zetten.

Plug & Charge

Als je in het bezit bent van een laadpas, zul je je misschien wel eens afgevraagd hebben: kan dit niet gewoon met mijn telefoon? Wij vroegen ons dat ook af, en daarom hebben we dit kortgeleden onderzocht. Maar helaas: we kwamen erachter dat het (nog) niet mogelijk is. De technische uitleg is dat iOS het niet toestaat zelf een RFID (daar waar de pas mee werkt) toe te voegen. Deze RFID is iets anders dan een NFC, de chip waar je pinpas en je mobiele pinpas mee werken. 

En helemaal zonder laadpas? Dat zit er wel aan te komen en heet Plug & Charge. In dat geval werkt je auto als het ware als laadpas: de laadpaal herkent via de laadkabel en informatie die de auto meegeeft om wie het gaat, en kan zo de laadsessie starten en registreren. Zodra dat breed beschikbaar komt, gaan wij er gelijk voor jou mee aan de slag.

Zonnepanelen aansluiten op je laadpaal

De energie uit de zonnepanelen op je dak direct je elektrische auto in: veel groener dan dat kan het bijna niet. Om dit mogelijk te maken heb je een apart kastje nodig die in staat is te herkennen wat zonnestroom en wat netstroom is, een zogenaamde Home Energy Management System (HEMS). Deze maakt vervolgens de keuze voor zonnestroom op het moment dat dat aanwezig is. Maar voordat je laadpaal daar gebruik van kan maken, zijn er nog een paar stappen nodig. Ook je huis en het energieverbruik moet nog veel slimmer worden. Daarnaast is op dit moment salderen nog gunstiger dan je auto direct vullen met je zonnestroom. Vandebron is deze oplossing wel al volop aan het onderzoeken en we houden je op de hoogte van de ontwikkelingen. 

Spotprijzen en Slim Laden 2.0

Spotprijzen voor energie zijn de meest actuele prijzen voor energie die er te krijgen zijn. Een energiecontract op basis van spotprijzen betekent dat jij op elk moment van de dag precies dat voor je stroom betaalt wat het op dat moment op de markt kost, in plaats van dat je een vast tarief zoals vastgesteld in je contract betaalt. Daarvoor heb je dus heel veel inzicht in je energieverbruik nodig, zodat je weet hoeveel je wanneer verbruikt. Idealiter gebruik je de meeste stroom als de prijs het laagst is - toevallig is dat vaak ook het moment dat de stroom het groenst is.

Dat is natuurlijk ook het moment dat je je auto zou willen opladen! Dit willen we, net als met Slim Laden, zoveel mogelijk jou uit handen nemen. Slim Laden 2.0, zeg maar. Als je je in de toekomst daarvoor aanmeldt betekent dat we meer flexibiliteit in je laadsessies vragen, maar je daarmee wel nóg duurzamer laadt en rijdt. Zo versnellen we de energietransitie nog verder, en kun jij ook beloond worden voor je bijdrage aan het balanceren van het net.

Bidirectioneel laden

Bidirectioneel laden is de verzamelnaam voor allerlei vormen van het terugleveren van de energie in je auto. Dit kan zijn aan je huis (Vehicle-to-Home), maar meer in de nabije toekomst ligt Vehicle-to-Grid: hierbij wordt je auto gebruikt om het net te balanceren en de overschotten van zonne-energie in het totale systeem op te nemen, om het later weer terug te geven aan het net als de zon niet schijnt. Belangrijk aan deze ontwikkelingen is dat ook de elektrische auto deze functionaliteit beschikt. 

Er zijn een paar auto’s die dit al kunnen, maar ook de laadpalen moeten er klaar voor zijn. Zelf zijn we druk bezig met deze ontwikkelingen, helemaal omdat in combinatie met jouw zonnepanelen of een spotprijs-contract de voordelen nog groter worden. Alle vormen en voordelen van bidirectioneel laden lees je hier:

Klant zijn bij Vandebron

Als klant bij Vandebron heb je de keuze gemaakt voor een bedrijf met duidelijke missie: 100% groene energie in Nederland. Wij blijven innoveren om ons land nóg verder te verduurzamen, bijvoorbeeld met Slim Laden. Écht lokale, groene stroom in je auto, in plaats van stroom opgewekt door gas of kolen. Ook ben je als eerste op de hoogte van innovaties zoals Plug & Charge, spotprijzen en bidirectioneel laden. Met jouw bijdrage en keuze laat je zien dat je voor een groene toekomst bent, ook op het gebied van elektrisch rijden.

Rolf de Rode

Geschreven door Rolf de Rode

Rolf is Brand Creative bij Vandebron en heeft als missie een duurzamer leven voor iedereen een stukje leuker te maken en dichterbij te brengen.

Prinsjesdag: 8 plannen om de energiecrisis tegen te gaan
Alles wat je in 2025 moet weten over salderen