gaskraan groningen

9 september 2022

Moet de gaskraan in Groningen dicht of juist verder open?

Door de hoge gasprijzen wordt gesproken over het verder opendraaien van de Groningse gaskraan. Hier lees je wat je moet weten over dit duivels dilemma.

Gasverbruik in Nederland

Vandebron zou heel Nederland het liefst vandaag al van het gas af hebben. Maar dat is op korte termijn niet haalbaar. Het overgrote deel van Nederlandse huishoudens gebruikt namelijk gas. Ondanks dat nieuwbouwwoningen standaard gasloos gebouwd worden en steeds meer huizeneigenaren stappen zetten om van het gas af te komen, hebben we nog een lange weg te gaan.

Extreme gasprijzen

Europa is voor ongeveer 40% afhankelijk van gas uit Rusland. Spanningen tussen Rusland en Europa zorgen voor onzekerheid op de energiemarkt. Dat drijft de gasprijzen op en is de belangrijkste reden dat we nu te maken hebben met buitengewoon hoge gasprijzen. 

Krijgen we dit jaar een strenge winter? Dan is veel gas nodig om woningen te verwarmen en zullen behoorlijk wat huishoudens financieel in de problemen komen.

Veel Nederlanders zien de noodzaak in en ondernemen zelf actie. Zonnepanelen en warmtepompen zijn niet aan te slepen. Maar de winter is al dichtbij. Daarom wordt ook naar andere oplossingen gekeken, dicht bij huis.

Lees ook: Laatste ontwikkelingen rondom de hoge energieprijzen

Aardgaswinning in Groningen

Jaarlijks verbruiken we in Nederland zo’n 40 miljard m³ gas. In het Groningenveld zit nog ruim 450 miljard m³. Daar kunnen we dus nog wel even mee vooruit. Maar de overheid heeft zich voorgenomen om deze gaswinning de komende jaren af te bouwen. Voor het gasjaar 2022/2023 is het doel om nog maar 2,8 miljard m³ gas te winnen. 

Om de energiecrisis tegen te gaan, wordt het idee geopperd om de gaskraan juist verder op te draaien. Volgens NAM-onderzoeker Jan van Elk is het mogelijk om 20 miljard m³ gas per jaar te winnen. Dat is de helft van de Nederlandse gasvraag.

afbouw gaswinning in groningen

Aardbevingen als gevolg

Economisch gezien zou gaswinning in Groningen een oplossing zijn. Waarom wordt er dan nog getwijfeld? Niet vanwege de gevolgen voor het klimaat, maar omdat gaswinning tot aardbevingen leidt. Deze ‘gasbevingen’ zorgen al jaren voor woningverzakkingen. Wanneer de gaskraan verder opengaat zal dit probleem alleen maar erger worden.

Poetin dwarsbomen en inflatie tegengaan

Door de gaskraan open te draaien, wordt Europa minder afhankelijk van Russisch gas. We hoeven dan minder af te nemen om aan onze gasverslaving te voldoen. Zo kunnen we de energiecrisis tegengaan, Poetin een hak zetten en Nederlandse gezinnen uit de schulden houden.

Conclusie

Moet de gaskraan nu verder open of niet? Door de gaswinning in Groningen te vergroten kan de Europese gasvoorraad aangevuld worden. Daarmee zijn we minder afhankelijk van (duur) Russisch gas.

Maar als gevolg ontstaan aardbevingen. Met verschrikkelijke gevolgen voor de bewoners wiens huizen verzakken. En winning en verbruik van gas is natuurlijk alles behalve duurzaam. Meer gaswinning staat haaks op de klimaatdoelen die Nederland zich gesteld heeft.

Op korte termijn moeten mensen gas ontvangen. Het is onmogelijk om morgen heel Nederland van het gas te hebben. Dat begrijpen we allemaal wel. Maar op de lange termijn willen we geen afhankelijkheid meer van Rusland. En ook niet van fossiele energie. Daarom stimuleren wij onze klanten om minder energie te verbruiken en waar mogelijk helemaal van het gas af te gaan.

We streven naar 100% duurzame energie, 100% van de tijd. En dat zo snel mogelijk. Jij ook? Ondanks de hoge energieprijzen ben je altijd welkom om te kiezen voor écht groene energie van Vandebron.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Hoe werkt bidirectioneel laden? En wat zijn de voordelen?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?