2 februari 2023

Vandebron legt uit: waarom is groene stroom zo duur?

We horen het vaak: zon en wind - dat is er toch altijd? En groene energie is toch heel goedkoop. Wat wil nou? Allebei is waar. Ons energienet is alleen zo ingericht, dat je de prijs betaalt van de duurste bron op dat moment. Snap jij ‘m nog?

De video, maar dan uitgeschreven

We horen het vaak: zon en wind - dat is er toch altijd? En groene energie is toch heel goedkoop. Wat wil nou? Allebei is waar. Ons energienet is alleen zo ingericht, dat je de prijs betaalt van de duurste bron op dat moment. Snap jij ‘m nog?

Hi! En welkom bij deze video van Vandebron. Ik ben Rolf en deze keer: waarom is groene stroom zo duur?

Twee voorbeelden

Ik leg het je uit aan de hand van een paar voorbeelden. Stel: het is 12 uur in de middag op een zaterdag, een zomerse dag. De zon schijnt hard en er is ook een beetje wind. Maar er is ook veel vraag naar energie: duurzame bronnen wekken genoeg op om aan 70% van de vraag van dat moment te voldoen. De overige 30% wordt opgebouwd uit achtereenvolgens kolen en gas. Gas is op dat moment de duurste bron - deze zogeheten marginale prijs van gas bepaalt de prijs van alle stroom op dat moment op het energienet. Wij betalen in dit geval dus de gasprijs voor groene stroom.

Ander voorbeeld: het is 12 uur op een zonnige werkdag. Er is weinig vraag naar stroom. 100% van de energievraag kan door zon en wind aangeboden worden - er is zelfs iets te veel. Het aanbod is hoger dan de vraag, en de prijs wordt negatief; je wordt betaald om het af te nemen.

Het gemiddelde van deze prijzen op een dag is wat een dagprijs of zelfs op langere termijn de prijs van stroom bepaalt. Omdat we door het jaar heen vaak stroom uit gas nodig hebben, is de prijs gemiddeld gezien over een langere periode hoog.

Wat is de oplossing?

Dan de vraag: waarom werkt dit zo? Het weinig bevredigende antwoord is: zo werkt het energiesysteem in Nederland nou eenmaal. De oplossing wat ons betreft is zorgen voor 100% groene energie, 100% van de tijd. Zo is er nooit meer fossiele energie in de mix nodig. En kan de prijs altijd laag blijven. We moeten slim gaan nadenken over energie, zodat zon- en windenergie ook beschikbaar is op momenten dat het er niet is. Bijvoorbeeld door het op te slaan. Zo zetten we de volgende stap in de energietransitie.

Meer informatie

sam-van-der-ven-profielfoto

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Vandebron legt uit: waar komt groene stroom vandaan?
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?