26 januari 2023

Vandebron legt uit: waar komt groene stroom vandaan?

Er doen veel verhalen de rondte wat groene stroom eigenlijk is. Er zijn zelfs mensen die in twijfel trekken of groene stroom wel echt bestaat. Hoe zit dat nu?

De video, maar dan uitgeschreven

Er doen veel verhalen de rondte wat groene stroom eigenlijk is. Er zijn zelfs mensen die in twijfel trekken of groene stroom wel echt bestaat. Hoe zit dat nu?

Hi! Ik ben Rolf van Vandebron, en in deze video ga ik uitleggen waar groene stroom vandaan komt. Om het zo duidelijk en transparant mogelijk aan je uit te leggen, is het belangrijk dat ik bij het begin begin en dat is het elektriciteitsnet.

Mix van groene en grijze stroom

Je stopcontact. Hier komt in Nederland gelukkig altijd stroom uit. Maar achter jouw stopcontact gaat een gigantisch groot netwerk schuil. Een netwerk door heel Nederland waar allerlei producenten stroom aan leveren. Gelukkig wordt een steeds groter deel van deze productie duurzaam, zoals wind- en zonnestroom. Helaas komt het merendeel van de stroom op het elektriciteitsnet nog uit dure fossiele energiebronnen, zoals kolen- en gascentrales. Op het elektriciteitsnet komt dus een mix van groene en grijze stroom terecht, en dat komt dan uit jouw stopcontact.

Garantie van Oorsprong

“Dus uit mijn stopcontact komt ook grijze stroom?” Feitelijk klopt dat en kan dat nog niet anders, want we kunnen niet direct een kabel leggen van jouw huis naar de dichtstbijzijnde windmolen. Maar, om te garanderen dat de stroom die jij verbruikt duurzaam is opgewekt, wordt er gewerkt met GvO’s. GvO staat voor ‘Garantie van Oorsprong’ en is een certificaat die de herkomst van elektriciteit aantoont. Door Gvo’s te koppelen aan de door jou afgenomen stroom, tonen we aan dat het duurzaam is opgewekt. Dát maakt de stroom die jij verbruikt 100% groen.

sam-van-der-ven-profielfoto

Geschreven door Sam van der Ven

Sam was brand marketeer bij Vandebron en naast dat hij de energietransitie versnelt is hij professioneel ballenvanger op het hockeyveld.

Je huis beter isoleren? Maak in 2025 gebruik van deze 3 subsidies
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?