19 september 2021

In gesprek met Peter van Roij van Houtindustrie Schijndel BV

In Nederland bestaan ook duurzame vormen van bio-energie. Zoals onze producent Peter van Roij. In dit blog lees je alles over zijn houtindustrie in Schijndel.

Vandebron biedt naast zonne- en windenergie ook bio-energie aan. Een vorm van groene energie die nogal eens in twijfel wordt getrokken. Toegegeven, het is niet bepaald duurzaam om bomen uit een oerwoud in Zuid-Amerika te kappen en ze vervolgens hier op te stoken, enkel omdat men een groen label op hun energie-opwek wil plakken.

Maar wist je dat er ook duurzame vormen van bio-energie bestaan in ons land? Een voorbeeld daarvan is onze producent Peter van Roij, met zijn houtindustrie in Schijndel. We vroegen hem het hemd van het lijf over zijn energieproductie en zijn mening over de discussie rondom bio-energie.

Een korte introductie

In 1986 is Peter begonnen met zijn houtindustrie in Schijndel. In eerste instantie richtte hij zich enkel op houtbewerking, zoals opslag, drogen, schaven en coaten. Rond het jaar 2000 is hier een eigen productie van eikenhouten vloer bijgekomen. Inmiddels levert Houtindustrie Schijndel eikenhouten vloerdelen aan klanten over de hele wereld.

Peter, waarom ben je gestart met het produceren van bio-energie?

Onze houtindustrie is gevestigd op een perceel van 5 hectare, zonder gasaansluiting of olievoorziening. Voor de droogprocessen van het hout hebben we 24 uur per dag verwarming nodig. Als we dat allemaal zouden moeten verwarmen met gas of olie, is dat totaal niet duurzaam. Daarnaast beschikken we zelf over de juiste brandstof. Dus waarom zou je de brandstof dan ergens anders vandaan halen?

Vanaf het begin zijn we gelijk gaan kijken: kunnen we niet meer doen met de houtvezels die vrijkomen bij bewerking? Hier hebben we onderzoek naar laten doen en dat was mogelijk!

 In 1997 hebben we een hout gestookte stoomketel en turbine laten bouwen. Hierdoor kunnen we onze producten op een juiste manier verbranden. De stoom die opgewekt wordt bij de verbranding  wordt in eerste instantie gebruikt om water te verwarmen dat nodig is voor de droogprocessen. Alle stoom die daarna overblijft, gaat de turbine in en wordt gebruikt om groene elektriciteit mee op te wekken.

Een leuk weetje; we waren de eerste in Nederland die op deze manier als private ondernemer te werk ging. Zelfs Koningin Beatrix is toen op werkbezoek geweest. Voor ons voelde het logisch om zo te werken, maar voor Nederland was het uniek. En op deze manier werken we nog steeds. Onze energieproductie is het dubbele van hetgeen we zelf nodig hebben. Dat komt niet alleen door de houtverbranding, maar we hebben ook nog 4860 zonnepanelen laten installeren. De opgewekte elektriciteit die we zelf niet gebruiken, delen we graag met andere huishoudens in Nederland via Vandebron.

Hoe waak je ervoor dat de energie duurzaam wordt opgewekt? Wat is bijvoorbeeld de herkomst van het hout?

Al vanaf de start van onze houtindustrie worden de droge witte houtvezels gesplitst van de andere vezels. Van de witte houtvezels wordt strooisel gemaakt, dat gebruikt wordt als bodembedekker voor dierenverblijven.

De overige vezels gaan naar onze silo’s en worden gebruikt voor de opwekking van duurzame energie.

Ook worden alle reststromen, zoals papier, staal en plasticfolie bij ons volledig gescheiden en gaat dat rechtstreeks naar de verwerkers.

Het hout voor onze houtindustrie komt uit Europa en wordt op een duurzame manier beheerd door bosbeheer. In deze bossen wordt selectief gekapt en voor elke gekapte boom een nieuwe geplant. Daardoor is ons hout PEFC-FSC of EUTR gecertificeerd, hetgeen 2x per jaar wordt gecontroleerd door SGS.

Daarnaast verwerken we al onze restproducten tot herbruikbare grondstoffen. Dus uiteindelijk blijven echt alleen de spaanders over, waar we niks mee kunnen doen. Deze gebruiken we om energie mee op te wekken. Met die energie maken we weer nieuwe producten, zonder dat hier extra grondstoffen voor nodig zijn. Op jaarbasis gebruiken we ongeveer 2% van de benodigde stroom uit het elektriciteitsnet, geleverd door Vandebron.

Uiteindelijk moeten we zuinig zijn met de bronnen die we hebben en deze zo optimaal mogelijk gebruiken. Daarom maken we ook geen massaproductie. Bij ons wordt alles op maat gemaakt voor de klant zodat we niet met onnodige voorraden achterblijven.

Wat vind je van de hele discussie rondom het onderwerp biomassa?

Ik heb hier een gekleurde mening over. Als je de houtvezel bewerkt tot een volgend product omdat de vezel er toch is, dan ben je wat mij betreft goed bezig. Maar als je hiervoor speciaal aangeplante bomen gaat kappen dan ben je volgens mij verkeerd bezig. Kijk bijvoorbeeld naar de pelletproducties die ze uit het buitenland halen. Als je ziet hoeveel vierkante meter bos er omgezaagd moet worden om die pellets te maken, daar schrik je van. Dat kan niet allemaal van takken zijn. Onze houtindustrie zie ik echt als een tegenpool hiervan. Wij gebruiken amper elektrische energie om houtvezel te maken, bij de bewerking van hout in onze productie komt het automatisch vrij. We slaan de vezels op in de silo’s en daarna gaan ze direct de ketel in.

Daarnaast is er op dit moment nog geen goed alternatief voor de energieproductie. Windmolens en zonnepanelen doen hun best maar kunnen ons nu nog niet 24 uur per dag van energie voorzien. Je zult er altijd iets naast moeten hebben. Daarom delen we de energie die we opwekken graag met andere huishoudens in Nederland.

Hoe zie je de toekomst van Houtindustrie Schijndel?

We zijn continu in beweging. Op dit moment wordt er een nieuwe warmwaterketel gebouwd waarmee we de benodigde warmte kunnen opwekken. Daarnaast zijn we ons verder aan het oriënteren met het bewerken van thermisch gemodificeerd hout. Dat hout wordt op een milieuvriendelijke manier verhit waardoor de celeigenschappen wijzigen. Daardoor kun je van kwalitatief laagwaardig hout, kwalitatief hoogwaardig hout maken. Zachthout krijgt op deze manier ineens dezelfde levensduur als hardhout en gaat in plaats van 5 tot 10 jaar tot wel 25 jaar mee. Dat is een mooie ontwikkeling.

We leven allemaal kort, dus we moeten zorgen dat we de wereld zorgvuldig gebruiken en netjes achterlaten voor de volgende generaties.

Enthousiast geworden van het verhaal van Peter? Hij heeft nog een paar plekjes vrij! Meld je snel aan voor zijn bio-energie of zonne-energie.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is brand marketeer bij Vandebron en enthousiasmeert anderen graag over de energietransitie.

Deel dit artikel
Tags
Bio-energieGoeie energieInspiratiebronnenKennisbankVandebron