
21 maart 2025
Wat is een Garantie van Oorsprong (GvO) op de energiemarkt?
Benieuwd wat een Garantie van Oorsprong (GvO) is en waarom dit belangrijk is voor groene stroom? In dit artikel leggen we uit wat een GvO is en welke informatie het laat zien. En hoe het (niet altijd) meehelpt aan een transparante energiemarkt.
Wat is een Garantie van Oorsprong?
Een Garantie van Oorsprong (GvO), ook wel groencertificaat genoemd, is een digitaal certificaat dat bewijst dat stroom duurzaam is opgewekt. Eén certificaat staat voor 1.000 kWh (1 MWh) energie die is opgewekt uit groene bronnen zoals zon, wind, water of biomassa. Ze worden vooral door energieleveranciers ingekocht.
Welke informatie bevat een GvO?
Energiebron: of het gaat om wind, zon of biomassa.
Productiedatum: inclusief begin- en einddatum van de productie.
Productie-installatie: details over de locatie, type en capaciteit.
Investeringen: of en welk deel van de installatie subsidie of investeringssteun heeft ontvangen.
Uitgiftegegevens: de datum, het land van afgifte en een uniek identificatienummer.
Certificaat van Oorsprong voor fossiele bronnen
Naast de GvO voor duurzame energie is er ook een Certificaat van Oorsprong (CvO) voor fossiele bronnen. Dit certificaat bewijst dat elektriciteit is opgewekt uit olie, gas of steenkool. Ook hier staat één CvO voor 1 MWh stroom.
Het idee is goed…
Het idee achter GvO’s is super. Hoe meer we weten waar onze energie vandaan komt, hoe bewuster we kunnen kiezen voor duurzame energie. Als iedereen weet waar hun stroom vandaan komt, is het makkelijker om een verantwoorde keuze te maken. En het moedigt ook de opwekking van meer groene stroom aan.
…maar bij de handel in certificaten gaat het mis
In Europa is het toegestaan om te handelen in GvO’s. Dit betekent dat landen met een teveel aan groene stroom, zoals Noorwegen, certificaten mogen verkopen aan landen met een tekort.
Hierdoor kunnen energieleveranciers in die landen zeggen dat hun stroom groen is, terwijl dat helemaal niet zo is. Grijze stroom in een groen jasje dus. Het is alsof je een vegan broodje hamburger koopt en achteraf ontdekt dat er écht vlees in zit. Huh?
Waarom überhaupt handelen in certificaten?
Waarom doen energieleveranciers dat eigenlijk? Waarom zijn ze niet gewoon eerlijk over de grijze stroom die ze kopen en verkopen?
74% van de Nederlandse consumenten vindt duurzaamheid belangrijk. Energieleveranciers willen daarom als duurzaam en milieuvriendelijk worden gezien. Door GvO’s te kopen kunnen zij claimen dat ze 100% groene stroom verkopen. Zelfs als dat eigenlijk niet zo is.
Hoe zit het bij Vandebron?
Wij wekken 100% groene stroom op uit Nederlandse bronnen. Hier kun je precies zien welke bronnen dat zijn. Dat betekent dat jouw stroom écht lokaal en duurzaam is. Lees hier meer over onze missie.
Is mijn groene stroom écht groen?
Wil je weten of de stroom die jij thuis afneemt echt groen is? Met de Groene Stroom Checker van Hier kun je controleren of jouw stroom op een duurzame manier is opgewekt, of dat er alleen maar certificaten aan vast zitten. Zo weet je zeker dat je meehelpt aan een echte energietransitie.

Kies voor echte groene stroom
Het is belangrijk om te weten waar je energie vandaan komt en om bewust voor groen te kiezen. Installeer zonnepanelen zodat je zelf groene stroom op je eigen dak opwekt en kies voor een energieleverancier die 100% groene, lokaal opgewekte stroom levert – zoals Vandebron. Ga je samen met 200.000 vandebronners mee vooruit?

Geschreven door Stefan van de Wetering
Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.