zonnepanelen in de tuin

26 maart 2025

Kan ik mijn zonnepanelen in de tuin plaatsen?

Is je dak niet zo geschikt voor zonnepanelen, maar heb je wel een grote tuin of stuk grond? Dan kun je ze ook daar plaatsen. Je moet wel rekening houden met een paar zaken. In deze blog zetten we ze op een rij.

Vergunning bijna nooit nodig

In de meeste gevallen is er geen (omgevings-)vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen in de tuin. Maar er zijn uitzonderingen. 

Bijvoorbeeld:

  • als het om monumentale grond gaat,

  • als de constructie hoger dan 5 meter wordt,

  • of als het niet bij het bestemmingsplan past. 

Doe de online vergunningcheck en kijk meteen of het bij jou mag.

Voordelen van zonnepanelen op de grond

Meestal mag het dus wel. En het heeft zelfs zo zijn voordelen om zonnepanelen in de tuin te plaatsen in plaats van op het dak. Kijk maar.

  • Beste richting en hellingshoek kiezen: net als op een plat dak kun je de zonnepanelen in de tuin op frames plaatsen. Door ze op het zuiden en in een hoek van 30 tot 35 graden te zetten, haal je de meeste winst uit je panelen.

  • Eenvoudig schoonmaken: zonnepanelen hebben bijna geen onderhoud nodig. Maar als ze toch een keer vies worden, kun je er makkelijk bij.

  • Betere ventilatie en koeling: zonnepanelen op de grond hebben meer ruimte rondom zich, waardoor ze koeler blijven. Dit is goed voor de opbrengst, want zonnepanelen werken minder goed bij hoge temperaturen.

  • Makkelijker uitbreiden: op de grond heb je vaak meer ruimte dan op een dak. Dit maakt het eenvoudig om later extra panelen toe te voegen.

  • Geen belasting voor het dak: zeker bij oudere woningen moet je rekening houden met het gewicht en de draagkracht van het dak. Op de grond heb je dit probleem niet.

Nadelen van zonnepanelen op de grond

Natuurlijk zijn er ook nadelen aan het plaatsen van zonnepanelen in de tuin of op een stuk grond.

  • Schaduwvorming: op de grond heb je meer kans op schaduwvorming op je panelen door gebouwen, struiken of bomen. Dat kan de opbrengst sterk omlaag halen. 

  • Meer bedrading nodig: de zonnepaneleninstallatie moet verbonden worden met de omvormer. En die moet weer verbonden worden met de meterkast. Buiten kan dat voor meer bedrading en graaf- en boorwerkzaamheden zorgen om het netjes aan te sluiten. Extra kosten dus.

  • Kwetsbaarder: zonnepanelen in de tuin kunnen sneller gestolen of beschadigd worden. Hoog op het dak liggen ze een stuk veiliger.

  • Ruimteverlies: zonnepanelen op de grond nemen ruimte in beslag die je anders kunt gebruiken voor bijvoorbeeld een tuin, een terras of een oprit. Dit is vooral een nadeel bij kleinere tuinen.

Zonnepanelen in de tuin en de verzekering

Zonnepanelen op het dak vallen vaak onder de opstalverzekering, omdat ze deel zijn van de woning. Maar in de tuin is het een ander verhaal. Sommige verzekeraars rekenen ze tot de inboedelverzekering en bij anderen moet je ze los verzekeren. Goed om vooraf te checken dus.

Fundering en frames

Voor zonnepanelen in de tuin heb je een stevige fundering nodig. Denk aan grondankers, betonpoeren of een ballastconstructie. Wat in jouw tuin nodig is, is afhankelijk van de bodem en de wind. Dit moet je vooraf goed uitzoeken. 

Plaats de zonnepanelen op één of meerdere frames, zodat ze op de juiste hellingshoek staan. Zet je meerdere rijen zonnepanelen in de tuin? Dan moet je genoeg ruimte tussen de rijen houden. Met 50 tot 80 cm zit je bijna altijd goed. Zo werpt de eerste rij geen schaduw op de tweede rij.

zonnepanelen op de grond

Houd rekening met hogere kosten

Vaak is een zonnepaneleninstallatie in de tuin wat duurder dan op een schuin dak. Dit komt door de extra kosten van de fundering, de frames en de extra bekabeling. Ook heeft niet elke installateur ervaring met zonnepanelen plaatsen in de tuin. Hierdoor heb je minder keuze en kun je minder offertes vergelijken.

Overkapping met zonnepanelen in de tuin

Is je dak én je tuin niet geschikt? Je kunt dan ook een overkapping met zonnepanelen bouwen. De zonnepanelen staan dan hoger, waardoor je minder last van schaduw hebt. En je houdt de ruimte in je tuin. Onder de overkapping kun je dan je tuinset plaatsen of fietsen parkeren. Lekker multifunctioneel dus!

zonnepanelen op overkapping in tuin

Foto: fpepping.nl

Kan ik de zonnepanelen zelf installeren?

Dit kan je beter niet doen. Er komt meer bij kijken dan je denkt: een stevige fundering, een schaduwvrije plek, frames voor de juiste hellingshoek én een veilige installatie van de kabels en omvormer. Met een professionele installateur weet je zeker dat alles veilig, goed en snel gebeurt.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Zijn zonnepanelen nog wel interessant?
Waar moet je in 2025 op letten bij het kopen van zonnepanelen?