energieverbruik met kerst

21 november 2024

Hoeveel (extra) stroom verbruiken we tijdens de feestdagen?

Met kerst verbruiken we meestal meer stroom dan de rest van het jaar. We nodigen familie uit, gebruiken meer apparaten en blijven langer op. Sommigen vinden het leuk om hun huis en tuin te versieren met kerstverlichting. Hoeveel energie kost dat eigenlijk?

Stroomverbruik tijdens de feestdagen

1. Gourmetten en stroomverbruik

Veel mensen toveren met kerst het gourmetstel weer tevoorschijn. Nieuwe modellen hebben gemiddeld een vermogen van 1350 watt. Bij drie uur gourmetten kost het dan bijna 4 kWh per apparaat. Maar vaak worden oude modellen gebruikt die veel minder energiezuinig zijn.

2. Oven en stroomverbruik

Gerechten die urenlang in de oven moeten, zijn ook populair met de feestdagen. We zijn de hele dag thuis, dus we hebben de tijd om eens uit te pakken. Een gemiddelde elektrische oven verbruikt 2,5 kW per uur. Een kerstkalkoen moet bijna 2,5 uur in de oven. Dat kost je meer dan 6 kWh aan stroom.

3. Kerstverlichting en stroomverbruik

Vind je het gezellig om kerstverlichting op te hangen? In de kerstboom of op het dak? Kies dan in ieder geval voor led-verlichting. Dat is tot tien keer zuiniger dan ouderwetse gloeilamplichtjes.

100 ledlampjes in de boom verbruiken gemiddeld 3 watt per uur. Wanneer je ze twee weken lang 24 uur per dag aanzet, verbruik je in totaal 1 kWh. Doe je hetzelfde met gloeilampjes, dan verbruik je wel 10 kWh.

Vind je het gezellig om buiten, op het dak of een kerstman in de tuin te versieren met een lichtslang? Per meter led-lichtslang verbruik je 3,5 watt. Bij 20 meter lampjes en twee weken laten branden is dat 23,5 kWh. Met een gloeilampslang loopt dit op tot wel 107 kWh.

4. Televisie en stroomverbruik

De tv gaat tijdens de kerst ook wat vaker aan. Om bijvoorbeeld Home Alone te kijken, een Harry Potter-marathon te houden of een sferische kerst-open-haard-video op de achtergrond aan te zetten.

Sommige televisies gebruiken veel elektriciteit, andere bijna niets. Dat heeft vooral te maken met de grootte van het scherm en het energielabel. Een gemiddelde televisie verbruikt 0,15 kWh tot 0,25 kWh per uur.

5. Radio en stroomverbruik

Veel mensen zetten met de kerstdagen de radio wel 14 uur per dag aan. Lekker op de achtergrond naar de Top 2000 luisteren. Gezellig! Een gemiddelde radio/cd-speler verbruikt zo’n 20 watt. Dat is niet veel. Je verbruikt in twee dagen dan 0,56 kWh.

6. Vaatwasser en stroomverbruik

Nodig je familie en vrienden uit en wordt er de hele dag lekker gegeten en gedronken? Dan draait de vaatwasser meestal één of zelfs twee keer extra per dag. Hou rekening met een verbruik van 1 kWh per wasbeurt.

7. Elektrische sfeerhaard en stroomverbruik

Houtkachels kunnen anno 2024 natuurlijk echt niet meer. We weten dat ze ongezond zijn, zowel voor onszelf als de planeet. Toch vinden veel mensen een open haard sfeervol en kiezen daarom voor een elektrische sfeerhaard. Zonder verwarming verbruiken deze apparaten gemiddeld 0,035 kW per uur. Mét verwarming wel 1,5 kW.

Tips om stroom te besparen tijdens de feestdagen

  1. Vervang ouderwetse gloeiverlichting door led-verlichting.

  2. Zet de kerstverlichting van de kerstboom uit wanneer je gaat slapen.

  3. Gebruik timers voor je kerstverlichting. Stel ze zo in dat ze alleen aan gaan als je wakker bent en/of als het donker is.

  4. Bereid ovengerechten voor. Dan hoef je geen uren in de keuken te staan wanneer je visite er is en kun je de oven overdag aanzetten wanneer je zonnepanelen opwekken.

  5. Zet radiatoren uit tijdens het gourmetten. Het gourmetstel verwarmt voldoende.

  6. Gebruik de televisie niet als radio. Een radio verbruikt 10 keer zo weinig stroom.

Een groene kerst

De feestdagen zijn voor veel mensen een gezellige tijd, waarin we even niet op een kWh’tje meer of minder kijken. Wil je ook tijdens de kerst verantwoord bezig zijn? Kies dan voor groene stroom van Vandebron. Dan weet je zeker dat jouw stroom 100% groen en lokaal wordt opgewekt.

Stefan

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Veelgestelde vragen over de jaarafrekening van je energieverbruik
Verwarming aan, maar toch koud in huis: hoe kan dat?