19 februari 2019

De drie meestgestelde vragen over Slim laden

Vorig jaar lanceerden we samen met TenneT en IBM een Slim laden-pilot, waarbij elektrische auto's gebruikt worden om het energienet in balans te houden. En die pilot krijgt vervolg! Maar hoe werkt Slim laden nu precies?

Vorig jaar lanceerden we samen met TenneT en IBM een Slim laden-pilot. En die krijgt vervolg! Maar wat is Slim laden nu precies?

Slim laden: wat is het ook al weer?

Vorig jaar lanceerde Vandebron in samenwerking met TenneT en IBM een Slim laden-pilot. Door het laden van elektrische auto’s te starten of juist te stoppen op momenten van onbalans op het landelijke energienet kan dat net beter in balans worden gehouden. Dat hoef je als EV-rijder uiteraard niet zelf te doen: het gebeurt automatisch en volgens jouw persoonlijke wensen, die je in je laadprofiel van de Slim laden-app hebt ingesteld. Zo draag je bij aan de balans op het energienet en verdien je geld, zonder iets in te leveren op je rijcomfort. Een win-win-winsituatie, dus. Dat vonden ook TenneT en IBM, want de pilot wordt uitgebreid!

Omdat we nog veel vragen krijgen over hoe Slim laden nu precies werkt, zetten we de meestgestelde vragen erover op een rij.

1. Hoe kan het dat ik geld verdien aan Slim laden, terwijl ik wel energie in mijn auto laad?

Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, he? Maar het is toch echt zo. Je betaalt als EV-rijder natuurlijk wel voor de energie die je laadt, maar omdat je meehelpt het energienet te balanceren, word je beloond. TenneT is als netbeheerder verantwoordelijk voor deze balans. Normaalgesproken betalen zij gascentrales om klaar te staan wanneer er een piek of een dal in het energienet ontstaat. Door het laden van elektrische auto’s te stoppen op het moment dat er minder aanbod van energie is dan vraag, en te starten op het moment dat er méér aanbod is dan vraag, hoeven de gascentrales niet meer voortdurend klaar te staan om de onbalans op te vangen - dat doen namelijk de elektrische auto’s! En die verdienen daar geld mee, net als de gascentrale anders zou doen.

Wil je meer lezen hierover? Vandebrons head of electric mobility Fardau vertelt je er meer over in dit blog.

2. Hoe privacygevoelig is het meedoen aan Slim laden?

Wij gaan zorgvuldig met je gegevens om en doen er alles aan om je privacy te beschermen. Nadat je je via de app voor Slim laden hebt aangemeld, slaan wij alleen de gegevens op die voor die dienst nodig zijn: de capaciteit en status van je batterij en de locatie van je auto. Je inloggegevens slaan we niet op en we gaan zorgvuldig om met alle data. Wil je meer informatie over de privacygevoeligheid? Lees hier de Privacyverklaring van Vandebron.

3. Hoe weet ik zeker dat ik niet met een lege batterij kom te staan als ik mee doe aan Slim laden?

In de Slim laden app geef je aan met hoeveel procent de batterij van je auto direct geladen dient te worden, zodat je altijd onverwacht kunt vertrekken als dat nodig is. Daarnaast kun je aangeven op welk tijdstip de batterij van je auto volledig opgeladen dient te zijn. Op deze manier blijf je altijd voorzien van het rijgemak dat je gewend bent. Wil je je laadvoorkeuren opnieuw aanpassen? Dat kan heel eenvoudig door je instellingen te wijzigen.

Rijd je elektrisch en ben je er ook van overtuigd dat Slim laden een goede manier is om het landelijke elektriciteitsnet op een duurzame manier in balans te houden? Meld je dan aan via de onderstaande button.

<meld je hier aan voor slim laden>

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
TechActueel