Hallo, hoe kunnen we je helpen?

Hulp categorieën

 • Populaire vragenMomenteel de meest gestelde vragen
 • VandebronOver Vandebron en contact met ons opnemen
 • GeldzakenAlles over termijnbedragen en energienota's
 • MeterstandenAlles over meterstanden aflezen en doorgeven
 • OverstappenZo sluiten we je aan en regelen alles voor je overstap
 • ZonnepanelenAlles over je eigen energie opwekken en terugleveren
 • EnergieOver 100% duurzame energie en onze energiebronnen
 • Persoonlijke gegevensVoor als je gaat verhuizen of je gegevens wilt wijzigen
 • ContractStartdata, contractsduur, energienota en meer
 • TarievenUitleg over wat je betaalt voor energie via Vandebron
 • IncidentenIs er iets mis? Klik hier voor een oplossing.
 • BesparingsadviesWat je als consument kunt doen
 • MeterwisselAlles over de overgang naar een slimme meter
 • LaadpasHier vind je antwoord op al je vragen over elektrisch rijden met Vandebron
 • ThuisladerAlles wat je wil weten over je thuislader
 • Slim ladenAlles over hoe je met laden geld kunt verdienen

Vandebron

Wat is Vandebron?

Vandebron is de eerste online marktplaats waar je duurzame energie rechtstreeks van de bron koopt. Hierdoor weet je precies waar je stroom vandaan komt en waar je geld naartoe gaat. Bovendien kies je zelf je energiebron. Je hebt de keuze uit wind-, bio- en zonne-energie. Later komt hier ook nog water-energie bij.

Als je voor goeie energie kiest, verwacht je dat jouw keuze iets in gang zet waardoor er meer groene energie wordt opgewekt. Helaas is dit vaak niet het geval. Misschien ken je de term 'sjoemelstroom' wel. Dat staat voor het groener maken van ‘grijze’ stroom door goedkope groencertificaten uit het buitenland op zwart geproduceerde energie – opgewekt door het verbranden van kolen – te plakken. Energieleveranciers die dit doen, kunnen op deze manier al voor een paar euro jouw hele jaarrekening 'vergroenen'. Zo denk je dat je groene stroom koopt, terwijl het zwarte stroom is met een groen etiketje. Bij Vandebron worden stroom en certificaten niet gescheiden. De energiebron die jij kiest, is dus ook echt degene die jouw energie opwekt. Groene stroom is dan dus eindelijk écht en 100% groen en daarmee dus goed. Ook kunnen energiebronnen hun energie voor het eerst rechtstreeks aan consumenten verkopen en hiervoor hun eigen prijs bepalen. Op deze manier wordt de tussenpersoon overgeslagen. Daarmee is dit het eerste business model dat landelijk het opwekken van duurzame energie rendabeler maakt, waardoor het voor energiebronnen aantrekkelijker wordt om te investeren in de opwek van nog meer duurzame energie.

Omdat de levering van stroom via het nationale elektriciteitsnet gaat, ben je 100% stroomzeker, ook als het niet waait, de zon niet schijnt of er het water niet stroomt. Vandebron is gebruiksvriendelijk; wij regelen de overstap van je huidige leverancier en je gegevens zijn transparant en inzichtelijk vermeld in jouw persoonlijke profiel. Heb je interesse in Vandebron of heb je een andere vraag? Je kunt je vraag op Facebook of Twitter stellen, ons bellen op nummer 0 880 444 555 (normale belkosten) op werkdagen van 09.00 tot 18.00 uur (op vrijdag tot 17.00 uur), of een bericht sturen via ons contactformulier. We helpen je graag!

Waarom is Vandebron uitgeroepen tot de beste energieleverancier van Nederland?
We werken hard om je van de beste service en duurzame lokale energie te voorzien. Én dit doen wij niet zonder resultaat! In november 2016 is Vandebron uitgeroepen tot beste energieleverancier van Nederland. Onafhankelijk onderzoek van de Consumentenbond, Natuur & Milieu, Greenpeace en Wise testte ons op de onderdelen klanttevredenheid, service en duurzaamheid, waar we met een 8,4 als beste uit de test zijn gekomen. Dit hebben we samen met onze klanten en onze energiebronnen in de slechts 2,5 jaar dat we bestaan voor elkaar gekregen en daar zijn we best trots op!
Waarom is Vandebron anders dan andere energieleveranciers?
De meeste energiebedrijven hebben een dubbel verdienmodel; ze verdienen aan een maandelijks bedrag (de vaste leveringskosten) én ze maken marge op het verbruik van energie. Ze maken dus winst op de stroom die je verbruikt en daarmee hebben ze er baat bij om meer stroom aan je te verkopen. Vandebron verdient alleen aan de vaste leveringskosten. Deze maandelijkse kosten zijn € 6,25 per product (gas of stroom) bij een contractperiode van 3 jaar, € 7,50 per product (gas of stroom) bij een contractperiode van 1 jaar en € 8,75 per product (gas of stroom) bij een variabel contract. Deze bedragen zijn inclusief BTW.

Door dit verdienmodel hebben we er geen baat bij als je meer verbruikt. Integendeel, een lagere energierekening voor jou is ook in ons voordeel; als onze klanten minder stroom verbruiken, kunnen we meer klanten op een energiebron aansluiten. Bovendien weet je bij Vandebron waar je energie vandaan komt en dat die 100% groen en Nederlands is.
Wat zijn de voor- en nadelen van Vandebron?
Voordelen:
 • Je weet precies waar je geld naartoe gaat.
 • Je weet precies waar je energie wordt opgewekt.
 • Doordat je zelf je prijs kiest, betaal je een eerlijke prijs.
 • Je stimuleert de manier van opwekken van de energiebron die jij kiest.
 • Vandebron heeft een financiële prikkel om jouw energieverbruik terug te dringen; hoe minder energie onze klanten verbruiken, hoe meer klanten we op één energiebron kunnen aansluiten.
 • Vandebron is net zo stroomzeker als alle andere partijen.

Nadelen:
 • Als je écht het allergoedkoopst uit wilt zijn, ben je alleen voordelig uit als je ieder jaar naar een andere energieleverancier overstapt die je een eenmalige aanbieding biedt.
Hoe werkt Vandebron?

Nadat je op de button 'onze energiebronnen' hebt geklikt, verschijnen alle energiebronnen waar je uit kunt kiezen met de daarbij behorende prijzen. Je kunt ze sorteren op type en op jouw buurt. Wanneer je op een van de energiebronnen klikt, kun je er meer over lezen. Nadat jij je favoriete energiebron hebt gekozen en je hebt aangemeld, regelen wij verder de overstap!

Wat doet Vandebron voor energieproducenten?

Sommige energiebronnen leveren genoeg energie voor een paar duizend huishoudens. Bij het leveren van energie komt veel kijken: het beheren van energieprocessen, het leveren van service, het bijhouden van het online platform en het voeren van de administratie.

Dit is te veel werk voor een energiebron om naast zijn andere werkzaamheden te doen. Daarom neemt Vandebron dat uit handen. Bovendien zijn we altijd bereikbaar via Twitter, Facebook en ons contactformulier. Daarnaast zijn we ook telefonisch bereikbaar op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur (vrijdag tot 17.00 uur).

Hoe garanderen jullie dat de duurzame stroom, waarvoor ik betaal, ook daadwerkelijk wordt opgewekt?

De stroomprijs die jij betaalt, gaat 100% naar de door jou gekozen energiebron en de hoeveelheid stroom die jij verbruikt, wordt ook opgewekt door jouw energiebron. De energiebron levert aan het nationale net en jij haalt je stroom van hetzelfde net. Er is geen fysieke verbinding tussen je energiebron en je huis, want dan zouden we een stroomlijn moeten spannen van je huis naar je energiebron.

Wij maken wel een financiële en administratieve koppeling; de hoeveelheid stroom die jij inkoopt, wordt geleverd door de door jou gekozen energiebron en hij / zij ontvangt hiervoor jouw geld. Je hebt dus twee garanties: je weet precies waar je stroom wordt opgewekt en waar je geld naartoe gaat.

Kan ik mij ook inschrijven als bedrijf?

Ja, je kan je ook inschrijven als bedrijf. Op dit moment is het alleen mogelijk voor kleinere bedrijven met een verbruik tot een maximum van 50.000 kWh elektriciteit en 20.000 m3 gas per jaar (kleinverbruik). Klik hier om je aan te melden!

Vandebron levert geen energie aan grootverbruikers met een aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère.