Hallo, hoe kunnen we je helpen?

Hulp categorieën

 • Populaire vragenMomenteel de meest gestelde vragen
 • VandebronOver Vandebron en contact met ons opnemen
 • GeldzakenAlles over termijnbedragen en energienota's
 • MeterstandenAlles over meterstanden aflezen en doorgeven
 • OverstappenZo sluiten we je aan en regelen alles voor je overstap
 • ZonnepanelenAlles over je eigen energie opwekken en terugleveren
 • EnergieOver 100% duurzame energie en onze energiebronnen
 • Persoonlijke gegevensVoor als je gaat verhuizen of je gegevens wilt wijzigen
 • ContractStartdata, contractsduur, energienota en meer
 • TarievenUitleg over wat je betaalt voor energie via Vandebron
 • IncidentenIs er iets mis? Klik hier voor een oplossing.
 • BesparingsadviesWat je als consument kunt doen
 • MeterwisselAlles over de overgang naar een slimme meter
 • LaadpasHier vind je antwoord op al je vragen over elektrisch rijden met Vandebron
 • ThuisladerAlles wat je wil weten over je thuislader
 • Slim ladenAlles over hoe je met laden geld kunt verdienen

Zonnepanelen

Waarom wordt Vandebron blij van een klant met zonnepanelen?

Vandebron werkt aan een toekomst met 100% goeie energie, waarbij zoveel mogelijk mensen zelf energie opwekken. Vandebron heeft unieke regelingen ontwikkeld voor mensen met zonnepanelen, omdat zij bijdragen aan onze doelstellingen.

De kans is groot dat je niet genoeg stroom produceert voor je hele huishouden. Het leuke bij Vandebron is dat je het extra beetje benodigde elektriciteit kunt afnemen van een energiebron naar jouw keuze die, net als jouw zonne-energie, 100% duurzaam is.

Wek je op jaarbasis meer zonne-energie op dan je zelf nodig hebt? Dan kun je die extra geproduceerde energie verkopen aan andere huishoudens via het Vandebron Zonnecollectief. Je ontvangt een vergoeding van €0,105 per kilowattuur. Kijk hier voor meer informatie of meld je direct aan!

Ik ben al klant en heb zonnepanelen aangeschaft. Hoe laat ik dat weten?
Als je klant bent bij Vandebron en je hebt zonnepanelen aangeschaft, dan is het belangrijk dat je zonnepanelen worden aangemeld bij je netbeheerder op energieleveren.nl. Zo wordt jouw opgewekte elektriciteit geregistreerd, zodat wij het kunnen verrekenen met je verbruik. Als je via ons contactformulier laat weten dat je zonnepanelen hebt geïnstalleerd (vermeld hierbij de verwachte jaaropbrengst van je zonnepanelen) dan maken wij een herberekening van je termijnbedrag.
Ik heb zonnepanelen en ben klant geworden. Hebben jullie rekening gehouden met mijn zonnepanelen in het berekenen van mijn termijnbedrag?

Het termijnbedrag dat je betaalt bij Vandebron, is gebaseerd op het historische verbruik – ook wel: het Standaard Jaarverbruik – op jouw adres. Wanneer er recentelijk zonnepanelen zijn geïnstalleerd op jouw huis, dan zien we dat nog niet terug in het historisch verbruik. Dat kan dus betekenen dat er nog geen rekening is gehouden met de opwekking van jouw zonnepanelen.

Als je wilt dat wij een herberekening maken omdat het termijnbedrag te hoog is, dan kun je een bericht sturen via ons contactformulier met de verwachte jaarlijkse energieopwekking van jouw zonnepanelen. Op basis van deze verwachting maken wij een herberekening en wordt de productie van jouw zonnepanelen meegenomen in je maandelijkse termijnbedrag.

Hoe vergoeden jullie de energie die ik zelf opwek?

Als je zelf energie opwekt, bijvoorbeeld met zonnepanelen, dan zie je dat uiteraard terug op je energienota. Als je op jaarbasis meer energie opwekt dan je zelf nodig hebt, dan kom je in aanmerking voor een terugleververgoeding. Wanneer je minder elektriciteit opwekt dan je zelf nodig hebt, dan worden jouw opgewekte kilowatturen in mindering gebracht op je energienota. Dat heet salderen.

Bij Vandebron vinden we dat iedereen beloond moet worden voor het investeren in duurzame energie. Om die reden salderen we altijd op de manier die de meeste korting oplevert voor de eigenaar van de zonnepanelen.

Wanneer je in het enkeltarief afrekent, dan wordt het aantal opgewekte kilowatturen op jaarbasis simpelweg afgetrokken van je verbruikte hoeveelheid. Je betaalt voor het restant.

Wanneer je ervoor kiest om in het dubbeltarief af te rekenen, dan zijn er meerdere mogelijkheden om jouw opwekking in mindering te brengen op de energienota. Wij selecteren automatisch de voor jou meest voordelige saldeermethode. Dat betekent bijvoorbeeld dat jouw (duurdere) normaaltarief opwekking niet wordt gebruikt om jouw (goedkopere) daltarief verbruik te salderen, maar andersom kan jouw (goedkopere) daltarief opwekking wel jouw (duurdere) normaaltarief verbruik salderen.

Ik wek meer zonne-energie op dan ik nodig heb, maar waarom is mijn beloning lager dan de prijs van een verbruikte kilowattuur?

Als je op jaarbasis meer zonne-energie opwekt dan je verbruikt en je dus een producent van goeie energie bent, dan kom je in aanmerking voor een terugleververgoeding. Met deze terugleververgoeding koopt jouw energieleverancier de energie die jij overhoudt.

De opbouw van het tarief van een kilowattuur is van belang om zicht te krijgen op de hoogte van deze terugleververgoeding. Wanneer je bijvoorbeeld een enkeltarief van €0,2181 afrekent dan is dit als volgt opgebouwd:

Levering enkeltarief:   €0,0570
Overheidsheffingen:   €0,1063
BTW (21%) €0,0379
Per kWh (incl. BTW):   €0,2181

Het leveringstarief is het bedrag dat aan de energiebron wordt uitgekeerd. De andere onderdelen zijn overheidsheffingen: Energiebelasting en ODE (opslag duurzame energie). Over deze som wordt 21% BTW gerekend. Zo komt het tarief van een kilowattuur tot stand.

Op het moment dat je gaat salderen, dan betekent het dat je opgewekte zonne-energie de complete €0,2181 ‘waard’ is. Je saldeert namelijk niet alleen de levertarieven, maar ook de overheidsheffingen. Wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, dan krijg je de overheidsheffingen helaas niet uitgekeerd. Over het algemeen geldt de regel dat je kale levertarief ook het tarief is waarvoor je energieleverancier de stroom terugkoopt.

Omdat het verkopen van je overtollige zonne-energie aan onze energiebronnen geen zoden aan de dijk zet, hebben we het Vandebron Zonnecollectief opgezet. Daar ontvang je maar liefst €0,105 per kilowattuur die je over hebt. Even ter vergelijking: de energiebron in het bovengenoemde voorbeeld krijgt €0,069 (incl. BTW) voor zijn geproduceerde kilowattuur.

Hoe zit dat eigenlijk met de BTW die ik ontvang over mijn zonne-energie?

Iedereen die zonne-energie opwekt, wordt door de Belastingdienst gezien als ondernemer. Veel mensen hebben daarom de BTW op de zonnepanelen teruggevraagd. Je krijgt bij Vandebron een terugleververgoeding wanneer je meer teruglevert dan je verbruikt. Deze terugleververgoeding staat in je contract en krijg je inclusief BTW. Bij het Zonnecollectief is de terugleververgoeding bijvoorbeeld €0,105 per kilowattuur. Omdat de meeste huishoudens in aanmerking komen voor de Kleine Ondernemersregeling, hoef je deze BTW niet af te dragen. De Belastingdienst kan je er hier meer over vertellen.

Het Vandebron Zonnecollectief

Wij werken bij Vandebron aan een toekomst waarin we elkaar van schone energie kunnen voorzien. De meeste energiebronnen die via Vandebron hun stroom verkopen, kunnen grote aantallen huishoudens voorzien van energie. Naast deze grote energiebronnen zijn er ook veel consumenten met zonnepanelen, die meer energie opwekken dan verbruiken. Door al deze kleine energiebronnen van zonne-energie aan elkaar te koppelen, kunnen we ook huishoudens voorzien van hun 100% schone energie.

Op het Vandebron Zonnecollectief kun je de goeie energie kopen die andere huishoudens over hebben. Omdat deze stroom iets duurder is, betaal je op het Vandebron Zonnecollectief slechts de helft van je vaste leveringskosten. Zo ben je met een verbruik tot 1600 kWh op jaarbasis goedkoper uit ten opzichte van andere goeie energiebronnen. Het Vandebron Zonnecollectief is een heel slimme keuze voor mensen die in een appartement wonen, voor mensen die energiezuinig leven en voor mensen die een groot deel van hun energieverbruik zelf kunnen opwekken.

Op het Vandebron Zonnecollectief kun je de goeie zonne-energie die je op jaarbasis over hebt, ook verkopen aan andere huishoudens. De mensen die deze extra geproduceerde zonne-energie kopen, betalen zo jouw terugleververgoeding. Op deze manier maakt de goeie energie die jij overhoudt daadwerkelijke een verschil. Overigens is de terugleververgoeding gegarandeerd: Vandebron neemt de risico’s van het verkopen van al jouw extra geproduceerde zonne-energie voor haar rekening. Als extraatje ontvang je ook de helft korting op je vaste leveringskosten aan Vandebron.

Wat is een omvormer?
Een omvormer is een onmisbare schakel tussen je zonnepanelen, je bekabeling en je meterkast. De energie wordt door de omvormer omgezet naar wisselstroom, zodat je het direct kunt gebruiken voor je huishoudelijke apparaten.
Waarom is mijn teruglevering lager dan mijn opwekking op de omvormer?
Een deel van je opgewekte stroom wordt direct gebruikt door je huishoudelijke apparaten. Deze opwekking gaat als het ware langs je meter en wordt daardoor niet teruggeleverd aan het net. Pas wanneer de productie van je energie hoger is dan je eigen energieverbruik, wordt er teruggeleverd. Hierdoor is de waarde van teruglevering dus altijd lager dan de waarde van opwekking.