Hallo, hoe kunnen we je helpen?

Hulp categorieën

 • Populaire vragenMomenteel de meest gestelde vragen
 • VandebronOver Vandebron en contact met ons opnemen
 • GeldzakenAlles over termijnbedragen en energienota's
 • MeterstandenAlles over meterstanden aflezen en doorgeven
 • OverstappenZo sluiten we je aan en regelen alles voor je overstap
 • ZonnepanelenAlles over je eigen energie opwekken en terugleveren
 • EnergieOver 100% duurzame energie en onze energiebronnen
 • Persoonlijke gegevensVoor als je gaat verhuizen of je gegevens wilt wijzigen
 • ContractStartdata, contractsduur, energienota en meer
 • TarievenUitleg over wat je betaalt voor energie via Vandebron
 • IncidentenIs er iets mis? Klik hier voor een oplossing.
 • BesparingsadviesWat je als consument kunt doen
 • MeterwisselAlles over de overgang naar een slimme meter
 • LaadpasHier vind je antwoord op al je vragen over elektrisch rijden met Vandebron
 • ThuisladerAlles wat je wil weten over je thuislader
 • Slim ladenAlles over hoe je met laden geld kunt verdienen

Energie

Wat is de impact van Vandebron op duurzame energie?
Voor het eerst kunnen energiebronnen hun energie rechtstreeks aan consumenten verkopen en hiervoor hun eigen prijs bepalen. Op deze manier wordt de tussenpersoon overgeslagen. Daarmee is dit het eerste business model dat landelijk het opwekken van duurzame energie rendabeler maakt, waardoor het voor energiebronnen aantrekkelijker wordt om te investeren in de opwek van nog meer duurzame energie.
Wat bedoelen jullie precies met duurzame en goeie energie?
Met duurzaam bedoelen wij Nederlandse wind-, zon-, water- en bio-energie. Windenergie wordt opgewekt door windmolens en zonne-energie door zonnepanelen. Waterenergie ontstaat uit de beweging van een waterstroom. Helaas kunnen wij waterenergie op dit moment nog niet leveren, vanwege een tekort aan water- energie in Nederland. Bio-energie ontstaat uit organisch materiaal, zoals mest. En omdat deze energie 100% groen en Nederlands is, noemen wij ook dat goeie energie!
Ik heb al groene stroom via mijn huidige energieleverancier. Waarom zou ik overstappen?
Als je voor groene stroom kiest, verwacht je dat jouw keuze iets in gang zet waardoor er meer groene energie opwekking komt. Helaas is dit vaak niet het geval. Misschien ken je de term 'sjoemelstroom' wel. Dat staat voor het groener maken van ‘grijze’ stroom door goedkope groencertificaten uit het buitenland op zwart geproduceerde energie te plakken. Energieleveranciers die dit doen, kunnen al voor een paar euro jouw hele jaarrekening 'vergroenen'. Bij Vandebron worden stroom en certificaten niet gescheiden. De energiebron die jij kiest, is dus ook echt degene die jouw energie opwekt. Groene stroom is dan dus eindelijk écht en 100% groen en daarmee dus goed. Ook kunnen energiebronnen hun energie voor het eerst rechtstreeks aan consumenten verkopen en hiervoor hun eigen prijs bepalen. Op deze manier wordt de tussenpersoon overgeslagen. Daarmee is dit het eerste business model dat landelijk het opwekken van duurzame energie rendabeler maakt, waardoor het voor energiebronnen aantrekkelijker wordt om te investeren in de opwek van nog meer duurzame energie.
Hoe werkt het als ik ook gas wil afnemen? Is dit ook duurzaam?

Vandebron levert ook gas bij het abonnement. Vandebron koopt het gas in bij GasTerra in Groningen. Het is helaas nog niet mogelijk om op grote schaal biogas (groen gas) te leveren. Dit komt omdat er in Nederland nog nauwelijks biogas van voldoende kwaliteit is om aan het aardgasnet te leveren. Om deze reden wordt het aardgas van Vandebron, dat wordt ingekocht bij GasTerra in Groningen, volledig gecompenseerd met Gold Standard Projecten. Dit is de hoogst mogelijke gradatie van CO2-compensatie. Met het steunen van één van de volgende projecten wordt jouw CO2- uitstoot ergens anders in de wereld gecompenseerd. Bij Vandebron kan je kiezen uit de volgende projecten:

 • Gold Standard Projecten (Dit is de hoogst mogelijke gradatie van CO2-compensatie.)
  • bosbehoud in Kikonda (Uganda),
  • het gebruik van efficiëntere cookstoves in Mali,
  • biogas voor boeren in Vietnam of
  • het windproject in China.
 • Just Diggit: tegengaan van verwoestijning
 • Original Beans: bosbehoud in Ecuador
Wat houden de Gold Standard projecten in?

Gold Standard is het strengste keurmerk op het gebied van CO2-compensatie. Het keurmerk is ontwikkeld om CO2 die uitgestoten wordt (door in dit geval het gebruik van gas) te compenseren. Het staat garant voor directe investeringen in duurzame energieprojecten in minder ontwikkelde landen. Deze projecten moeten voldoen aan strenge eisen om dit keurmerk toegekend te krijgen. Bij Vandebron kan je kiezen uit de volgende projecten:

 • bosbehoud in Kikonda (Uganda),
 • het gebruik van efficiëntere cookstoves in Mali,
 • biogas voor boeren in Vietnam of
 • het windproject in China.

De prijzen hiervan variëren per project. Hieronder vind je een overzicht van de tarieven van de gasprojecten.

Bosbehoud in Kikonda   €0,01246 per m3
Cookstoves in Mali   €0,00623 per m3
Biogas voor boeren in Vietnam   €0,00801 per m3
Windproject in China   €0,00249 per m3
Welke Gold Standard projecten bieden wij aan?

Forest Conservation in Kikonda, Uganda:

In Uganda vindt veel ontbossing plaats om gewassen als soja en oliepalmen te verbouwen. Dit brengt namelijk meer op dan een bos. Omdat ontbossing één van de belangrijkste oorzaken is van klimaatverandering, is het belangrijk te investeren in bosbescherming. Met dit project ondersteun je het bosbehoud in Kikonda, Uganda.

Gebruik van Cookstoves in Mali:

In landen als Mali wordt minder energie gebruikt dan hier in Nederland. Bijna de helft van die energie wordt gebruikt voor het bereiden van eten. Ouderwetse kookovens in Mali gebruiken veel hout en kolen. Dit project zorgt dat ze vervangen worden met een milieuvriendelijke variant. Deze hebben minder brandstof nodig en verbranden dit ook nog eens efficiënter. Dat is beter voor de gezondheid doordat er geen slechte dampen meer vrijkomen en beter voor het milieu omdat er minder CO2 uitstoot is.

Biogas voor boeren in Vietnam:

Bijna de helft van de Vietnamese bevolking werkt in de landbouw. Veel boeren die landinwaarts wonen hebben geen elektriciteits- of gasaansluiting. Vaak hebben ze een probleem met de mest van hun vee: het stinkt en het verspreid ziektes, via de lucht of via het grondwater.

Dit project lost die problemen op, en zorgt tegelijk voor een alternatief voor het koken op hout, dat voor veel luchtvervuiling binnenshuis zorgt, zoals koolstofmonoxide.

De lokale bevolking wordt opgeleid om biovergisters te bouwen, een soort ondergrondse iglo van bakstenen, waarin alle mest terecht komt. Het gas borrelt vervolgens naar boven, waarna het gebruikt wordt om mee te koken, of om lokaal elektriciteit op te wekken. Wat overblijft in de vergister, gaat opnieuw het land op.

Windproject in China:

In het noorden van China, in het district Xilin Gol, ligt het dorpje Touzhijianzhen. Omdat de regio zelf haar energie wilde opwekken, zonder vervuiling en smog, werden rondom de heuvels in het noorden van Touzhijianzhen, 33 moderne windturbines geplaatst.

Met dit project steun je de lokale bevolking, veelal landarbeiders en veehouders, om de windmolens te onderhouden en te laten draaien. Ze ontvangen materialen en opleidingen om dat te doen, zodat Touzhijianzhen en de omliggende dorpen zelf hun energie opwekken, zonder CO2 uitstoot.

Bosbehoud in Ecuador, Original Beans:

Ontbossing is een groot probleem van Zuid-Amerika. In Ecuador heeft Original Beans een groot regenwoud in beheer, waar ze cacaobonen verbouwen en tegelijkertijd het bos beschermen.

De lokale bevolking wordt opgeleid om het bos te beheren. Na het verbouwen, worden de cacaobonen gedroogd om er chocolade van te maken.

Kan ik zelf kiezen welk Gold Standard project ik steun? Er is immers verschil in prijs.

Ja, je kan zelf kiezen voor het project dat jou het meest aanspreekt. Wij zorgen vervolgens dat jouw bijdrage bij het project terecht komt. De prijzen zijn hieronder weergegeven:

Bosbehoud in Kikonda   €0,01246 per m3
Cookstoves in Mali   €0,00623 per m3
Biogas voor boeren in Vietnam   €0,00801 per m3
Windproject in China   €0,00249 per m3
Kan ik zonder gas komen te zitten als ik overstap naar Vandebron?

Je komt bij Vandebron niet zonder gas te zitten door je overstap. De levering van gas via Vandebron werkt precies hetzelfde als bij andere energieleveranciers. De levering is constant en altijd beschikbaar.

Hoe garanderen jullie dat de duurzame stroom, waarvoor ik betaal, ook daadwerkelijk wordt opgewekt?

De stroomprijs die jij betaalt, gaat 100% naar de door jou gekozen energiebron. De hoeveelheid stroom die jij verbruikt, wordt ook opgewekt door jouw energiebron. De energiebron levert aan het nationale net en jij haalt je stroom van hetzelfde net. Er is geen fysieke verbinding tussen jouw producent en jouw huis, want dan zouden we een stroomlijn moeten spannen van jouw huis naar je energiebron.

Wij maken wel een financiële en administratieve koppeling; de hoeveelheid stroom die jij inkoopt, wordt geleverd door de door jou gekozen producent en de producent ontvangt hiervoor geld van jou. Je hebt dus twee garanties: 1. je weet precies waar je stroom opgewekt wordt en 2. waar je geld naartoe gaat.

Ik heb winddelen bij de Windcentrale, kan ik mijn windcentrale-deel meenemen naar Vandebron?
Op dit moment kan dat helaas nog niet. De Windcentrale richt zich op eigen opwek en afname van elektriciteit. Dit is binnen de Windcentrale en haar partners geregeld. Voor de afname van aanvullende elektriciteit kan de klant alleen terecht bij die betreffende partner. Om klant te kunnen worden bij Vandebron moeten de winddelen daarom worden verkocht, omdat wij deze niet kunnen of mogen overnemen. Op dit moment is het dus niet mogelijk om je winddeel van de Windcentrale mee te nemen naar Vandebron, wat wij erg jammer vinden. Wij hopen hier met de Windcentrale een oplossing voor te vinden. We verwachten dat dit wat langer gaat duren. Wij adviseren je om deze vraag ook aan de Windcentrale voor te leggen.
Wat is het verschil tussen Windunie en Vandebron?

Wat de Windunie doet komt in veel opzichten overeen met wat wij doen, echter is de Windunie een coöperatie met uitsluitend windenergie. Daarnaast hebben molenaars niet de mogelijkheid om een eigen prijs te kiezen, omdat de energie op de markt verkocht wordt en de GvO’s via Greenchoice geleverd worden.

Wij bij Vandebron zijn een marktplaats voor duurzame energie. Iedereen kan zijn of haar duurzame energie verkopen, ook bio-, water- en zonne-energie. Bovendien krijgt de producent via ons een betere prijs zodra een consument voor hem of haar kiest, omdat er een directe koppeling is die andere leveranciers niet hebben. De energie gaat niet via de markt, maar worden net als de GvO’s rechtstreeks gekocht en verkocht aan en door de consument.

Daarnaast maken energieleveranciers, zoals de traditionele leveranciers, winst op je verbruik. Hoe meer energie jij verbruikt, hoe beter het voor hun portemonnee is. Bij Vandebron doen we dat niet. Je betaalt alleen de vaste leveringskosten en dat is een vast bedrag per product, per maand inclusief BTW. Wij willen juist dat je minder verbruikt, zodat we meer klanten op dezelfde energiebron kunnen aansluiten.

Wat is en doet een netbeheerder?

De netbeheerder is verantwoordelijk voor de aanleg, het onderhoud en het beheer van het energienetwerk (gas en elektriciteit). De netbeheerder zorgt dus dat er in een bepaalde regio een netwerk van kabels en leidingen ligt, waardoor je stroom en gas veilig en continu kan worden getransporteerd. De netbeheerder is daarnaast ook verantwoordelijk voor aanvragen van en wijzigingen aan de energieaansluiting, storingen, de gas- en elektriciteitsmeter en de aansluit- en transportovereenkomst. Als eigenaar van de meters zal de netbeheerder daarnaast (minimaal) eens in de drie jaar fysiek ter controle de standen van je meters opnemen.

Wie je netbeheerder is, verschilt per regio. Je kan uitzoeken wie jouw netbeheerder is via deze deze link. De netbeheerder brengt de kosten voor zijn dienst in rekening via de energieleverancier. Je ontvangt dus alle kosten met betrekking tot energie op één factuur. De netbeheerkosten zijn bepaald door de netbeheerder en dus bij elke energieleverancier hetzelfde.

Wat is het stroometiket?
Sinds 2005 zijn energiebedrijven wettelijk verplicht gesteld door de Autoriteit Consument & Markt (ACM) om te communiceren welke methoden ze gebruiken voor de opwekking van de elektriciteit. De informatie verschijnt in de vorm van het stroometiket. Op het stroometiket is duidelijk zichtbaar hoeveel procent van de stroom uit aardgas, kolen, kernenergie óf in het geval van Vandebron uit duurzame bronnen zoals wind-, zon- en bio energie afkomstig is. Daarnaast zie je op het stroometiket ook hoeveel CO2 per KWh er wordt uitgestoten en hoeveel kernafval per KWh er wordt geproduceerd. Het stroometiket verschijnt ieder jaar vóór 1 mei en geeft de situatie van het voorafgaande jaar weer. Het stroometiket is terug te vinden op je energie- en/of jaarnota en hier op onze website.
Maken de bio-energie installaties op de marktplaats van Vandebron gebruik van diermeel?

Nee, dat doen ze niet. De meeste van onze energiebronnen die bio-energie produceren, maken gebruik van een co-vergistingsinstallatie. Deze producenten werken allemaal via het ‘Food-feed-fuel’ principe. Ze co-vergisten alleen restproducten die niet geschikt zijn voor menselijke of dierlijke consumptie. Denk hierbij aan oud frituurvet of organisch restafval.

Drie van onze energiebronnen hebben een verbrandingsinstallatie voor bio-energie. Alle drie verwerken zij alleen lokaal snoeihout of houtsnippers uit eigen fabriek, en zijn daarmee volledig CO2-neutraal.

Ons doel is om zo snel mogelijk 100% duurzame energie voor iedereen te realiseren. Een energiebron die niet bij ons past, qua duurzaamheid of bedrijfsvoering, zal niet op ons platform terechtkomen. Wij staan dan ook volledig achter onze energiebronnen die bio-energie produceren, omdat we weten dat ze dat op een duurzame en circulaire manier doen. Want als dat niet zo zou zijn geweest, dan hadden wij ze niet toegelaten tot onze marktplaats.

Alle energiebronnen kun je terugvinden op onze site.