HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Wiljo Kraayenbrink

Zonne-energie van Wiljo Kraayenbrink

Op alle stallen en schuren van de boerderij van Wiljo Kraaijenbrink liggen zonnepanelen. Het akkerbouwbedrijf is opgericht Wiljo’s opa en richt zich op akkerbouw en op het houden van biggen. Ze verbouwen zelf het voedsel voor de varkens, zoals maïs en graan. De Aaltenaar wekt zo genoeg energie op voor veertig huishoudens.

Meer over deze bron

Van biggetje, tot volwassen varken
Het akkerbouwbedrijf is opgericht Wiljo’s opa en richt zich op akkerbouw en op het houden van biggen. “We verbouwen hier zelf het voedsel voor de varkens, zoals maïs en graan. Wat we daarna nog nodig hebben, komt vaak ook uit de buurt”, vertelt Wiljo. “Boeren hier ruilen veel met elkaar, zo ruil ik bijvoorbeeld soms mais om bij een andere boer mest kwijt te kunnen.” Op het bedrijf groeien varkens van begin tot eind. “Ik heb meer met varkens dan met koeien. Koeien zijn heel massaal en volgens mij zijn varkens intelligenter”, legt Wiljo uit. “Je ziet dat ze overal op reageren.”

Goeie energie uit Aalten
In 2012 werden er 258 zonnepanelen voor eigen gebruik geplaatst, en in 2015 werd dat aantal naar 930 panelen gebracht. Op alle daken die in de zon liggen, liggen nu panelen. Wiljo verlegde zelfs dak om nog meer panelen te kunnen plaatsen. In totaal wekt hij nu voor veertig huishoudens energie op, die hij verkoopt via Vandebron. “Waarom niet? Het dak is er en de zon is er. Het is mooi als je zo de wereld op zo’n eenvoudige manier van groene stroom voorziet.” Ook goeie energie Vandebron? Doe vandaag nog een gratis energiecheck!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.