HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Familie van der Veen

Zonne-energie van Familie van der Veen

Wie zich heeft verdiept in de historie van de drooggemalen IJsselmeerpolders, herkent de opstallen aan de Colijnweg in Dronten onmiddellijk. De typische laagbouw woning en de uit betonnen elementen opgetrokken opslagschuren, zoals die ooit door de dienst Domeinen van het Rijk in de verhuur werden gebracht voor de agrarische pioniers, die besloten er een nieuwe toekomst op te bouwen. “Ondertussen treedt met Mark de vierde generatie Van der Veens in het bedrijf aan”, vertelt Jan. “We boeren hier sinds 1964. Mijn grootvader is hier begonnen; oorspronkelijk komt de familie uit zuidelijke Friesland.” Geleidelijk zullen alle sporen uit het verleden worden gewist; de oudste schurenstallen gaan op termijn tegen de grond. De eerste nieuwbouwloods staat er al enige tijd en is ondertussen belegd met 485 zonnepanelen. Daarmee kunnen zo’n 35 huishoudens van duurzame energie worden voorzien.

Meer over deze bron

Biologisch
Desgevraagd tonen Jan en Mark vol trots het strak aangeplante boontjesveld. En ook iedereen mag vrijuit proeven van de overheerlijke zoete mais, zo van de stengel in de knuist. De mannen staan voor hun teelt, zoveel is uit hun verhalen wel duidelijk. “Vanaf volgend jaar telen we volledig biologisch.” Daar is vooral Mark de gangmaker in, al stelt Jan: “Eigenlijk doen we straks niet veel anders dan mijn grootvader. Alleen kan het nu sneller en efficiënter, omdat we er tegenwoordig de techniek voor beschikbaar hebben.” In elk geval zullen, naast de mais en boontjes, ook winterwortelen en uien tot de biologisch geteelde gewassen behoren. En misschien dan ook weer aardappelen; daar zijn ze een paar jaar geleden mee gestopt.

Profiteren
De omschakeling naar biologisch is niet zomaar gedaanmaakt, blijkt uit het toelichtende verhaal. “Je moet het echt zelf willen. Het wordt immers ook niet gesubsidieerd. Maar voor je aan de vereisten voor bijvoorbeeld de grond voldoet, ben je zomaar twee jaar verder. En bij gebrek aan oogst betekent dat directe inkomstenderving.” Niettemin kiezen ze vol overtuiging voor biologisch. En daarmee nog nadrukkelijker voor duurzaam. Dat de maatschap, waarin ook echtgenote en moeder Aneth participeert, voor Vandebron koos, heeft alles te maken met de kritische blik die Jan heeft op de energietransitie die in Nederland is ingezet. “Je kijkt eens rond, luistert naar collega’s en dan blijkt dat zij gewoon een aantrekkelijke propositie hebben. Niet alleen voor ons, producenten. Ook de consument profiteert, materieel en immaterieel. Want alle kleine beetjes helpen, al is de weg nog lang.”

Wil jij ook profiteren van duurzame energie van de familie Van der Veen? Meld je nu aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.