HomeEnergiebronnen

Bio-energie van Familie van de Kamp

Bio-energie van Familie van de Kamp

Onder de rook van Zwolle, in de rustieke polder Mastenbroek, ontgonnen rond 1400, runt Jan Dirk van de Kamp een grote boerderij. “Met onze eigen biovergister voorzien we volledig in de gasbehoefte voor de verwarming van de stallen.” Daarnaast kunnen nog eens 400 huishoudens profiteren.

Meer over deze bron

Met biovergisting wordt biogas gewonnen uit een mengsel van mest en organische restproducten. Vergisting is een natuurlijk afbraakproces. Door dit proces onder geconditioneerde omstandigheden te laten verlopen neemt de hoeveelheid vrijkomende biogas toe. Het biogas wordt met behulp van een warmtekrachtkoppeling installatie omgezet in duurzame elektriciteit en duurzame warmte. “Het klinkt simpel, maar het heeft me heel wat hoofdbrekens gekost om het allemaal werkend en rendabel te krijgen”, geeft Jan Dirk toe. “Meer dan eens wilde ik ermee kappen.” Toch zette hij door in het besef dat hergebruik van de kippenmest, waarin immers nog volop bruikbare reststoffen zitten, in zijn bedrijfsvoering uiteindelijk het meest duurzaam was. Er wordt in de energiebehoefte van het gehele bedrijf en de verwarming van de stallen voorzien. Dit bespaart voor de verwarming van de stallen 60.000 liter propaan elk jaar.


En nu het eenmaal draait is Jan Dirk blij dat hij heeft doorgezet. Sterker nog: hij laat zelfs een overdekte opslag bouwen voor de mest en de reststoffen uit het proces om zo hinder bijvoorbeeld stank – voor de directe omgeving zo gering mogelijk te maken. Die zorg hoort ook bij het hedendaagse ondernemen als kippenboer. “Ik ben in 1993 mijn vader opgevolgd. Hij had aanvankelijk melkkoeien. In 1998 ben ik daarmee gestopt en volledig overgestapt op de kippen”, vertelt Jan Dirk, echtgenoot van Josephine en vader van zes kinderen: Lisanne, Jelle, Sietse, Luuk, Jeroen en Lieke. “Of daar een opvolger tussen zit? Ik weet het niet. Laat ze eerst maar zichzelf ontdekken en ervaren wat ze boeit. Zo heb ik zelf ook mijn passie voor duurzaam en voor de kippen ontdekt.”

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen problem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.