HomeEnergiebronnen

Bio-energie van Stortstroom

Bio-energie van Stortstroom

Op de Veluwe, in Wageningen en Ermelo, liggen afvalstortplaatsen waarmee duurzame energie wordt geproduceerd. De meeste stortplaatsen zijn tegenwoordig gesloten en afgedekt. Het organische deel van het afval verteert alleen wel langzaam, waardoor er methaan vrijkomt. StortStroom, onderdeel van Prodeon, is sinds 2004 actief op de stortplaatsen om het methaan te verwerken tot goeie energie. En die goeie energie wordt verkocht via Vandebron.

Meer over deze bron

Methaan opvangen om het tot goeie energie te verwerken
Van de jaren zestig tot de jaren negentig werd huishoudelijk afval nog niet gescheiden of verwerkt tot nieuwe grondstoffen, zoals dat tegenwoordig wel gebeurt. Afval werd gestort op gemeentelijke stortplaatsen. De meeste stortplaatsen zijn tegenwoordig gesloten en afgedekt. Het organische deel van het afval verteert alleen wel langzaam, waardoor er methaan vrijkomt. StortStroom, onderdeel van Prodeon, is sinds 2004 actief op de stortplaatsen om het methaan te verwerken tot goeie energie.

Goeie energie uit Ermelo
“Methaan is veel schadelijker dan CO2. Stortplaatsen hebben vanuit hun milieuvergunning de plicht het methaan dat vrijkomt te verwerken. Vaak gebeurt dat door het methaan ‘af te fakkelen’, omdat veel stortplaatseigenaren onvoldoende kennis hebben om het methaan om te zetten in duurzame energie,” legt Arjun uit. “Samen met Vandebron zorgen we ervoor dat het methaan op deze plaatsen langer nuttig gebruikt kan worden.” Ook goeie energie Vandebron? Meld je vandaag nog aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.