Zonne-energie van Aletta Daniëls

Ze reisde de wereld rond, zag onderweg met eigen ogen hoe belangrijk duurzaamheid is en besloot, na terugkomst in Nederland, haar eigen steentje bij te dragen. Aletta Daniëls, boerendochter en ondernemer in zonne-energie. "Mijn vader was op zijn akkerbouwbedrijf al bezig met het opwekken van zonne-energie voor eigen gebruik", vertelt ze. "Hij wilde best meer, maar stuitte op praktische problemen met de hiervoor vereiste aansluitingen. Daar bleek een derde voor nodig. Toen dacht ik: waarom doe ik dat dan niet?" Zo is haar onderneming in zonne-energie geboren. Een bezigheid naast ander dagelijks werk buiten de boerderij. "Natuurlijk heeft mijn vader me wel een beetje geholpen bij het opzetten ervan", zegt ze, met een knipoog die verraadt dat die hulp best nog wel wat verder zal zijn gegaan.

Meer over deze bron

Stamaardappelen
Vader Martin nam het agrarische bedrijf over van zijn vader, die behoorde tot de pioniers in de midden van de vorige eeuw drooggemalen Flevopolder. "Destijds pachtten de boeren de grond en huurden de opstallen", vertelt hij. Daniëls senior combineerde eertijds akkerbouw met fruitteelt, vooral appels en peren. Dat is geschiedenis. Martin teelt tegenwoordig zogenaamde pootaardappelen. Deze "stammenteelt" is van de hoogste kwaliteit en worden vermeerderd tot pootaardappelen, die uiteindelijk worden gebruikt voor het telen van consumptieaardappelen. "We hebben zo'n 150 hectare landbouwgrond. Op een derde telen we deze aardappelen, een derde is bestemd voor graan en op de rest worden winterpeen, suikerbieten, uien en tulpen geteeld.

Zonneweide
In de ruime schuren op het ruime erf staan twee sorteermachines die de geoogste pootaardappelen sorteren naar kisten, jumbozakken of kleine zakken. Een paardenstal met weide, een fraaie vijver - de trots van Martin - en speelruimte voor palmboom-retriever Ginn (geadopteerd op Curaçao, vandaar) completeren de groene polderlocatie. Van de oorspronkelijke opstallen is slechts een klein deel in tact gebleven. Op de latere uitbreidingen kwamen zonnepanelen. "We produceren nu voldoende voor onszelf plus nog zo'n 35 huishoudens." Maar als het aan vader en dochter Daniëls ligt blijft het daar zeker niet bij. "We hebben plannen voor een heuse zonneweide. Daarvoor is een wijziging van het bestemmingsplan nodig en dat heeft natuurlijk nog wat voeten in de aarde. Maar een wilde droom is het al lang niet meer. Dat veld gaat er echt komen."

Wil jij nu al profiteren van de zonne-energie van Aletta Daniëls? Schrijf je dan vandaag nog in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.