HomeEnergiebronnen

Zonne-energie van Koelbedrijf Bant

Zonne-energie van Koelbedrijf Bant

Al drie generaties is de naam Haartsen verbonden met Bant, agrarisch dorp in de Noordoostpolder tussen Emmeloord en Lemmer. Polderpionier opa Haartsen streek er in 1951 neer; zijn zoon zette het boerenbedrijf op de 28 bunder vruchtbare landbouwgrond voort. Vanaf de jaren negentig maakte landbouwgrond plaats voor industrieterrein en dorpsuitbreiding. In fasen werden op het erf drie grote schuren gebouwd en een koelbedrijf ingericht. Samen met Kleinzoon Paul werden de laatste bunders verkocht en gekozen voor een wat andere toekomst: “Ik ben bang, dat als ik iets zaai, het gewas er ondersteboven uit groeit”, lacht de inmiddels 43-jarige ondernemer. “Ik heb van mijn vader geleerd te werken met het hoofd”, verklaart hij zijn keuze. Op de loodsen liggen inmiddels ruim 800 zonnepanelen, deels voor eigen gebruik, deels voor de groene energiebehoefte van zo’n 50 huishoudens.

Meer over deze bron

Winterpenen
Zes hoog staan de kisten vol winterpenen gestapeld in de grootste van de drie loodsen. “De totale capaciteit ligt ruim boven de 7000 kisten. Daarmee kan ik agrariërs uit de wijde omgeving van dienst zijn met geconditioneerde opslag van hun oogst”, licht Paul toe. “Boeren willen hun oogst vaak nog een tijdje bij zich houden in afwachting van soms net iets betere marktprijzen.” De periode september tot november is altijd het drukst; dan rijden de trekkers af en aan over de Oosterringweg. Erna is het voor Paul een kwestie van op afroep kisten naar voren halen en klaar zetten voor de transporteurs die de oogst richting spoelerijen in Nederland, Duitsland en België brengen. Mits natuurlijk de vierjarige erfhond Wolf, imposant van gestalte, maar speels als een pup, het volk ‘goed’ vindt natuurlijk.

Met verstand
Paul is in zijn bedrijfsvoering heel actief bezig met duurzaamheid. “Voor de nieuwste loods, die dateert uit 2015, heb ik 20 centimeter dikke isolatie-panelen gebruikt. Dat is misschien teveel. Maar ik ben ervan overtuigd, dat ik daarmee heel veel weglek van energie kan voorkomen. In de koelinstallatie maak ik gebruik van CO2 en propaan; dat is wat verantwoord koelen betreft de toekomst.” Duurzaamheid vergt forse investeringen, maar Paul doet ze met verstand: “Ik ben altijd op zoek naar de goede dingen voor milieu en omgeving en probeer dat vervolgens financieel rond te breien. En dan niet in reactie op allerlei wettelijke eisen regelgeving, maar liefst door daar juist op vooruit te lopen. Dat is mijn uitdaging.”

Spreekt het verhaal van Paul Haartsen je aan en wil je bij hem zonne-energie afnemen? Meld je hier aan!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.