Zonne-energie van Bertwin Elshof

De historie van de oude hoeve - in Sallandse bouwstijl - op het bedrijf van de neven Bertwin en Gerard Elshof in Laag Zuthem, gaat terug tot de vroege 17e eeuw. De energievoorziening is daarentegen geheel eigentijds: van ruim 1700 zonnepanelen op de 7 stallen tot de unieke bio-installatie waarmee alle gebouwen en woningen worden verwarmd. Het gas is al de deur uit. Duurzaamheid in optima forma. "We zijn daar heel bewust mee bezig", zegt Bertwin. "Niet alleen vanuit bedrijfseconomische overwegingen. We moeten als samenleving op termijn echt van fossiele brandstoffen af. Onze bijdrage daaraan? We kunnen, buiten de 200.000 kWh die we zelf gebruiken, minimaal 70 huishoudens van onze groene stroom voorzien."

Meer over deze bron

Speciaal programma
Op het bedrijf van de neven Elshof - ondergebracht in een maatschap waarin ook Gerard's echtgenote participeert - worden melkkoeien en vleeskuikens gehouden. "Gerard doet de melkkoeien, bij elkaar ruim 90 plus jongvee", vertelt Bertwin, die zich zelf volledig richt op de vleeskuikens. "Die komen hier als kuikens direct van de broedmachine. Daarom begint hun verblijf hier met een temperatuur van 36 graden. Naarmate ze groeien, gaat die steeds een paar graden omlaag. Maar het is dus wel erg energie-intensief. Met onze bio-installatie proberen we de impact hiervan te minimaliseren." Na ongeveer 8 weken zijn de vleeskuikens slachtrijp. "Ik werk binnen een speciaal programma dat er op is gericht in de sector naar een nog hoger duurzaam niveau te komen. Dit bereiken we door minder dieren te houden. Bovendien gaat het bij mij om een ras dat zodanig sterk is, dat geen antibiotica meer gebruikt hoeft te worden."

Passie
Bertwin vertelt met passie over zijn werk. Over de stappen die in de pluimveesector zijn gezet, over negatieve beeldvorming en over de manier waarop hij en zijn collega's proberen in de samenleving feiten van fabels te onderscheiden. Niettemin, als geen ander weet hij dat de consument is veranderd en dat hij moet mee veranderen. Niet voor niets lieten hij en Gerard zich uitvoerig informeren over de beste manier om hun duurzaamheidsambities waar te maken. "Zo zijn we, via een adviesbureau, ook bij Vandebron terecht gekomen. We waren verbruiker en zijn nu producent. Die transitie brengt ons nu zelf in contact met afnemers. Dat spreekt ons aan." Achterland genoeg, weet Bertwin: van Raalte tot Heino, van Olst en Wijhe tot Zwolle.

Heb jij interesse in zonne-energie van Bertwin en Gerard Elshof uit Laag Zuthem? Schijf je dan nu in!

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.