Windenergie van HTJ en JH Hettinga

Broers Hans en Jan Hettinga uit het Friese It Heidenskip runnen samen een melkveebedrijf met 200 koeien. Deze melk leveren ze aan FrieslandCampina. Hans en Jan zijn opgegroeid op de boerderij en hebben het bedrijf van hun ouders overgenomen. Nu runnen ze het samen en wonen ze beiden met hun gezin op het erf. Hans aan de ene kant en Jan aan de andere kant. Zowel de zoon van Hans als de zoon van Jan is geïnteresseerd om later de boerderij over te nemen. ‘Maar het zijn nog tieners, dus die keuze hoeven ze voorlopig nog niet te maken’, aldus de broers. Wel helpen ze al regelmatig mee met de werkzaamheden op het bedrijf.

Meer over deze bron

Gelukkig is veel geautomatiseerd en kunnen de koeien vlot gemolken worden. Dat scheelt de heren behoorlijk veel werk als je nagaat dat ze op jaarbasis 1.8 miljoen liter melk gaan leveren. De 200 koeien staan verspreid over twee stallen op het terrein. In de zomer gaan ze naar buiten, mits het weer dat natuurlijk toelaat. Maar ook in de stal hebben ze genoeg ruimte om te lopen en biedt deze verkoeling in de warme zomermaanden.

Dat hun bedrijf echt vervlochten is met FrieslandCampina blijkt uit een wel heel bijzondere rol voor Hans: Hij is namelijk naast boer ook bestuurslid van de coöperatie FrieslandCampina en lid van de Raad van Commissarissen. Samen met 8 andere boeren en nog 4 externe leden houdt hij toezicht op het beleid van dit internationale bedrijf. ‘Een leuke mix van werken op de boerderij en werken met een bedrijf dat op internationaal niveau werkt’, vertelt Hans nuchter.

Vroeger hadden ze naast hun koeien ook nog schapen, maar uiteindelijk bleek het efficiënter om alleen nog maar koeien te houden. Dat is immers dezelfde tak van sport, aldus Hans. Nu hebben ze dus 200 koeien én 1 windmolen.

Pioniers op het gebied van duurzame energie zijn deze broers zeker. Vanaf 1993 staat er al een windmolen op hun erf. Eerst een kleine, met een vermogen van 250kW, deze verruilden ze in 2002 voor een molen van 900 kW en sinds de zomer van 2018 hebben ze alweer hun derde molen staan waar straks 2 miljoen kWh per jaar wordt opgewekt . Daarmee kunnen ze 600 huishoudens voorzien van goeie energie.

Wil jij ook windenergie uit It Heidenskip, ga dan naar vandebron.nl

14 dagen bedenktijd Wij regelen de overstap 100% lokale, goeie energie

Wil je je overstap liever persoonlijk regelen?

Geen probleem

Heb je hulp nodig bij het overstappen of heb je nog een vraag? Laat hieronder je naam en telefoonnummer achter, dan bellen we je terug.