30 juni 2021

Shocking nieuws: we gaan nog maar 7% van onze energie leveren!

We horen je denken: dat kan toch helemaal niet? KLOPT! Met 7% zou niemand genoegen nemen. Waarom zouden we dan wel genoegen nemen met maar 7% vermindering van de plasticsoep in onze oceanen?

Op 3 juli 2021 gaat een nieuwe Europese regelgeving in. Een onderdeel hiervan is dat  wegwerpplastic - waarvan voldoende, duurzame en betaalbare alternatieven zijn - wordt verboden. Een goede ontwikkeling zou je zeggen, en het is zeker een begin. Maar toch zorgt deze maatregel, samen met alle maatregelen wereldwijd voor ‘slechts’ een vermindering van 7% van al het plastic dat jaarlijks in de oceanen belandt. Dat vinden we niet genoeg!  Daarom maken  we samen met Dopper en andere duurzame partners een statement: 7% is een mooie start, maar het is bij lange na niet voldoende. Dit kan veel beter. 

De nieuwe regelgeving stelt dat sommige plastic wegwerpproducten verboden worden in de Europese Unie. Het gaat daarbij om producten van oxo-degradeerbare kunststoffen, ballonstokjes, wattenstaafjes, piepschuimen voedsel-/drankverpakkingen en bekers, rietjes, roerstaafjes, bestek en borden. Bestaande voorraden mogen nog opgemaakt worden, maar zodra deze op zijn moeten duurzame alternatieven worden aangeboden. Op deze manier willen de vertegenwoordigers van de Europese Commissie de plasticsoep in onze oceanen verminderen als onderdeel van de Richtlijn (EU) 2019/904: een EU-plan om de top 10 van de meest voorkomende plastic voorwerpen op de Europese stranden te verminderen.

Op dit moment drijft er meer dan 150 miljoen ton plastic in zee. Deze plasticsoep bestaat voor 49% uit plastic voor eenmalig gebruik. We hoeven je niet uit te leggen dat dit niet alleen onwijs schadelijk is voor het milieu, maar ook heel erg onnodig! Zonder ingrijpen zal er rond 2040 jaarlijks ongeveer 29 miljoen ton wegwerpplastic in de oceanen belanden. Dat is gelijk aan 50 kilogram plastic per meter kustlijn wereldwijd! Met de nieuwe wet wordt zeker een stap in de goede richting gezet. Maar alsnog komt er veel te veel plastic in de oceanen terecht. 7% klinkt veel. Maar 27 miljoen ton per jaar in 2040 is nog steeds enorm en daarmee blijft de plasticsoep groeien. Dus we moeten dit grootser aanpakken. 

In de top tien van plastic wegwerpartikelen gevonden aan de Europese kust staat met stip op nummer één: plastic flessen, doppen en deksels. En hoewel de Europese commissie van plan is om in 2024 een verbod op losse doppen en deksels in te voeren, wordt er niks gedaan aan een verbod op plastic wegwerpflesjes. Terwijl een oplossing zo simpel kan zijn: drink kraanwater uit je eigen fles of glas. Bij Vandebron denken we niet in problemen maar in oplossingen. Toen Dopper ons vroeg om ons aan te sluiten bij de Dopper Wave, zeiden we dan ook meteen ja. Hiermee beloven we officieel geen wegwerpwaterflesjes meer te gebruiken, maar altijd kraanwater te drinken uit een glas of herbruikbare fles. En nu vragen we de EU om datzelfde te doen.

Op 18 september, op World Cleanup Day, zal Dopper namens alle organisaties en personen die zich hebben aangesloten bij de Dopper Wave naar het Europese Parlement stappen. Ook Vandebron heeft de brief ondertekend waarin we pleiten voor schonere oceanen en actie te ondernemen vanuit de EU. We zullen de Europese Commissie en het Europees Parlement vragen om de richtlijnen uit te breiden met een verbod op wegwerpwaterflessen en op deze manier de hele EU aan te sluiten bij onze Wave. 

Als trotse partner van de Dopper Wave strijden we samen voor schonere oceanen. Natuurlijk gaan we niet nog maar 7% van onze energie leveren, we blijven je gewoon voorzien van 100% goeie energie! Maar met dit statement willen we wel aandacht vragen voor de plasticsoep en hoe we deze op een relatief eenvoudige manier kunnen verminderen. Draag jij ook je steentje bij aan schonere oceanen? Op deze pagina kun je er alles over lezen én je net als Vandebron direct aansluiten bij de Dopper Wave. Want impact maken doen we samen.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelGroenDoenImpactInspiratiebronnenKennisbankKlimaatNatuurVandebron