31 mei 2018

Wat maakt Vandebron bijzonder?

Een logische vraag. In dit blog leggen we uit wat Vandebron anders maakt dan andere energieleveranciers.

Het verdienmodel Vandebron

Het energielandschap is aan het veranderen: van centraal gereguleerde, fossiele energiedistributie naar decentrale, duurzame energie-opwek. Dit betekent dat groene stroom steeds normaler wordt en dat steeds meer huishoudens zelf energie gaan opwekken, bijvoorbeeld via zonnepanelen of een warmtepomp. In dit veranderende landschap krijgen wij nogal eens de vraag wat Vandebron nou zo bijzonder maakt. Want los van het feit dat we huishoudens direct koppelen aan de producent die goeie energie voor hen op het net zet, zit ons grootste verschil met andere energieleveranciers eigenlijk in een heel ander hoekje. Wat Vandebron een duurzame koploper maakt, is namelijk ons verdienmodel.

Waarom we doen wat we doen

Onze missie is om heel Nederland zo snel mogelijk om te zetten naar een 100% duurzaam energienet. Met andere woorden, het versnellen van de energietransitie die ook door lokale, landelijke en internationale overheden wordt erkend. Als de snelheid van deze transitie doorgaat op de tred die we momenteel volgen, halen we de doelstellingen die zijn vastgesteld in het klimaatakkoord in Parijs bij lange na niet. Daarom komen we zelf in actie. Daarom is Vandebron gestart.

Een goed product tegen een eerlijke prijs

Maar, terug dus naar dat verdienmodel. Want om zoveel mogelijk mensen te overtuigen om te kiezen voor groene energie is niet alleen de ethische waarde van het product doorslaggevend, maar zeker ook de prijs. Om de prijs laag te houden voor onze klanten, maar toch een goede prijs te kunnen betalen aan onze leveranciers, hebben we daarom gekozen voor een compleet nieuw verdienmodel. Een model waarbij wij niet méér verdienen naarmate een klant meer stroom verbruikt. We willen immers stimuleren dat mensen steeds meer eigen energie-opwek gaan realiseren, en dus eerder minder stroom afnemen dan meer.

Hoe dat precies werkt

Bij Vandebron betaal je een laag vast tarief per maand, dat je kunt zien als abonnementskosten. Wat je daarnaast betaalt voor je stroomverbruik gaat rechtstreeks naar de producent. Daar verdient Vandebron als bedrijf dus niets aan. In feite verdienen wij juist meer, naarmate je minder verbruikt! Hoe meer huishoudens we kunnen aansluiten op een bron, hoe meer ‘abonnementen’ we kunnen realiseren.

Grafisch ziet dit model er als volgt uit:

Goeie energie, goed model, goeie prijs

In het traditionele verdienmodel verdienen energieleveranciers meer, naarmate hun klanten meer energie verbruiken. In feite staat in dat model de eigen energie-opwek van klanten haaks op het belang van het bedrijf. Dat vinden we bij Vandebron niet logisch, we willen juist stimuleren dat steeds meer mensen zelf energie gaan opwekken en zelfvoorzienend(er) worden. Vanuit deze instelling hebben we gekozen voor het verdienmodel Vandebron.

Vandebron verdient dus geen marge op jouw stroomverbruik. Zo bouwen we een gezond bedrijf, in lijn met onze doelstelling. Zodat we allemaal kunnen streven naar duurzaam energieverbruik en een eerlijke prijs voor producenten. Zonder dat je daar als klant meer voor hoeft te betalen. We geloven namelijk vooral in een model waarin je goed kunt doen, zonder in te leveren op gebruiksgemak. Wek je zelf ook goeie energie op, meer dan je zelf verbruikt? Meer over het verkopen van jouw goeie energie-opwek lees je hier.

Geschreven door Rolien Sandelowsky

Rolien is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
Vandebron