26 november 2017

Waarom iedereen recht heeft op duurzame energie

We vragen, praten, schrijven, onderzoeken en discussiëren erover tot we groen zien. Maar wat is eigenlijk (duurzame) energie?

Salderenemissiehandelssystemenwindenergiewaterkrachtenergiebio-energiegroene energie, grijze energie, sjoemelstroom: we proberen te duiden wat al deze vormen van energie betekenen en beter nog, vóór ons kunnen betekenen. Maar laten we even teruggaan naar de basis: energie

gemiddelde leestijd: 7 minuten

Singularity University Summit

Deze week was ik bij een Summit van de Nederlandse tak van de vooruitstrevende Singularity University uit San Francisco. SingularityU is een uit Silicon Valley afkomstige denktank op het gebied van snelgroeiende ofwel exponentiële technologieën. Rondlopen en lezingen bijwonen van deze Summit in de Haarlemse Philharmonie moet zo ongeveer gelijk staan aan de beleving van onze overgrootouders in een Apple Store. In een half etmaal leerden we hoe blockchain kan leiden tot economieën gebaseerd op vertrouwen, hoe en wie het best kunnen leven op Mars, hoe disruptieve organisaties zich dienen te ontwikkelen en hoe we met zonne-energie water kunnen opwekken in de woestijn. We dronken kombucha gemaakt, geserveerd en afgerekend door robot SAM, waren drie minuten in Afrika via een VR-douchecabine die naast beeld ook geur, geluid en warmte simuleerde en aten van verticaal gegroeide kruiden.

Energie als de mogelijkheid om te werken

Maar, even terug naar de kern dus: energie. Wat verstaan we er precies onder? Als we het bij Vandebron over energie hebben, hebben we het vaak over de groene stroom die maakt dat je dit verhaal kunt lezen, je waterkoker aan kunt zetten voor het glas thee naast je scherm en de verwarming draait die je deze gure novemberdagen door helpt. Maar, dit is slechts een vorm van energie. Duurzaam ondernemer Arash Aazami vatte tijdens de Summit het gehele begrip energie samen als “the ability to do work, in every form you can imagine”. Elektriciteit, hitte, moleculen en zelfs de menselijke, energetische klik die we al dan niet onderling ervaren maken dat we kunnen verzetten wat we verzetten willen. Werken in de breedste zin van het woord. En zoals volgens onze Grondwet iedereen recht heeft op werk, zou je ervoor kunnen pleiten dat dus ook iedereen recht zou moeten hebben op energie.

Duurzame mogelijkheden vs. fossiele winning

Aazami groeide op in Niger, waar slechts veertien procent van de ruim 20 miljoen inwoners toegang heeft tot het energienet. Telefoons worden er opgeladen met diesel en inwoners besteden grofweg de helft van hun wakkere uren aan het vergaren van hout om vuur te kunnen maken voor licht en voeding. Het overgrote deel van het Nigerese landschap bestaat uit savanne, er is tropisch regenwoud, een moessonseizoen en het gemiddeld aantal zonuren per dag is het dubbele van Nederland, namelijk net iets meer dan zeven. Een stroom van mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, waarmee de lokale bevolking dagelijks een halve dag aan houtsprokkelvrije uren zou winnen. Niger importeert echter ladingen olie uit buurland Nigeria, de op drie na grootste CO2-uitstoter van Afrika. Maar ondanks al die zonne-uren, waterkracht en olie-import, zit dus 86 procent van de huishoudens ’s avonds in het donker.

Het verband tussen vrede en energie

Samen met Bangladesh, Ethiopië, India en de Filipijnen behoort Niger tot de landen met het grootste risico op conflicten die worden veroorzaakt door de klimaatverandering. Als we kijken naar de Global Peace Index van 2017, zien we dat de onveiligste landen, landen zijn waar fossiele brandstoffen worden gewonnen. Landen die afhankelijk zijn van de uitputting van hun grond, en de druk voelen opkomen van dalende olieprijzen en toenemende duurzame ontwikkelingen. Het wordt tijd om het duurzame potentieel van deze landen te benutten. Aazami bepleit dat ieder mens recht zou moeten hebben op universele toegang tot schone, duurzame energie - als potentieel startpunt van al ons handelen. Opdat goeie energie niet alleen staat voor groene stroom en vrolijk draaiende windmolens, maar ook, of misschien wel vooral, voor gelijke mogelijkheden tot menselijk handelen en vrijheid in het ontwikkelen van potentie. En laat dat nou net Artikel 1 zijn van de Universele Rechten van de Mens.

Geschreven door Rolien Sandelowsky

Rolien is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
GeschiedenisGoeie energie