11 maart 2020
Vijf vragen over zonnepanelen beantwoord
Zit je eraan te denken om zonnepanelen te laten installeren, maar twijfel je nog of dit een goede investering is? Of ben je benieuwd hoe duurzaam zonnepanelen nou echt zijn? In dit blog geven we antwoord op vijf prangende vragen over zonnepanelen.
Het straatbeeld veranderd. We zien steeds meer zonnepanelen op daken verschijnen. En dat is goed nieuws! Niet alleen de aanschaf wordt goedkoper, ook vanuit de overheid wordt deze duurzame ontwikkeling gestimuleerd. Zo kun je een energiebespaarlening aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen en kun je bij de aankoop van je panelen de btw terugvragen. Inmiddels telt ons land meer dan 16 miljoen zonnepanelen en dit aantal zal de komende tijd alleen maar toenemen. Maar hoe zit het met de effectiviteit van de opwek van zonne-energie in ons grijze kikkerlandje? En zijn zonnepanelen, inclusief hun productie en afbraak, wel zo duurzaam als we denken? In dit blog beantwoorden we vijf prangende vragen over zonnepanelen.
Schijnt de zon wel vaak genoeg?
Zonnepanelen functioneren het beste op een zonnige dag. Maar dat betekent niet dat ze op een bewolkte dag geen energie produceren. De panelen werken namelijk op licht en wekken het hele jaar door energie op. Zo wordt 30% van de jaarlijkse zonne-energie in Nederland in de maanden oktober tot en met maart opgewekt! Het is dus geen probleem om zonnepanelen op je dak te plaatsen. Wel dien je bij de aanschaf rekening te houden met de richting van je dak en de hellingshoek van de panelen. Heb je bijvoorbeeld een dak richting het noorden of een groot object dat veel schaduw veroorzaakt op je dak? Dan is het slim om eerst een check te doen of ze voldoende energie opwekken en de investering wel waard zijn.
Hoe zit het met de milieu-impact?
Zonnepanelen bestaan voor een groot deel uit silicium - het hoofdbestanddeel van zand. Andere veelgebruikte materialen zijn glas, aluminium en koperdraad. Het winnen van deze materialen kost, samen met de ontwikkeling van de panelen en de aansluiting met apparatuur (zoals een omvormer), een hoop energie en CO₂. De vraag of een paneel daardoor niet meer energie kost dan hij oplevert, is volkomen terecht. Maar niets is minder waar: gemiddeld levert een zonnepaneel na twee jaar meer energie op dan deze gekost heeft. Aangezien de levensduur ongeveer 25 jaar is, leveren de panelen twaalf keer zoveel energie op dan het hele productieproces heeft gekost! Wel is het goed om na te gaan met welke energie de panelen worden geproduceerd. Zo werken veel fabrieken in China nog met kolencentrales waardoor hun productie van zonnepanelen veel CO₂-uitstoot bevat. Gelukkig zijn er ook genoeg bedrijven die hiervoor geen fossiele brandstoffen gebruiken. PureSolar heeft bijvoorbeeld gekozen voor producenten die panelen ontwikkelen met hun eigen zonne-energie. Dat scheelt al snel de helft in milieu-impact!
Zijn zonnepanelen financieel aantrekkelijk?
Gemiddeld verdien je de de zonnepanelen in ongeveer 6 jaar terug. Vraag je bij aanschaf de btw terug, dan kan dit nóg eerder zijn. Daarnaast heb je er weinig onderhoud aan. Aangezien de omvormer een levensduur van ongeveer 10-15 jaar heeft, hoef je deze in 25 jaar tijd waarschijnlijk maar één keer te vervangen. Reken maar uit die winst!
Kunnen we zonnepanelen recyclen?
Supergoed die 16 miljoen zonnepanelen. Maar als we over 25 jaar met zijn allen onze panelen gaan vervangen, moeten deze wel gerecycled worden. Gelukkig worden daar nu al maatregelen voor getroffen. In Nederland is er een wettelijke verplichting voor het afvalbeheer van zonnepanelen. Zo zijn veel zonnepaneel-producenten lid van PV Cycle. Dit is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in het recyclen van onder andere zonnepanelen. Zij zijn in staat om tot wel 96% van de panelen te recyclen. Alle materialen worden van elkaar gescheiden en kunnen daardoor worden hergebruikt. We hoeven dus niet bang te zijn voor een enorme afvalberg!
Ben je met zonnepanelen nog afhankelijk van het energienet?
‘S avonds wekken zonnepanelen geen energie op, dus de nodige energie wordt op dat moment vaak van het net gehaald. Deze afname kun je financieel compenseren door overdag je teveel opgewekte energie aan het net te leveren: salderen. De vraag is alleen of dat na de regeling in 2023 ook nog aantrekkelijk blijft. Om onafhankelijk van het energienet te worden, moet het teveel aan energie worden opgeslagen. Een thuisaccu heeft nu de capaciteit om energie voor enkele dagen op te slaan, maar daar overleef je de winter niet mee. Wel zijn de mogelijkheden volop in ontwikkeling, zoals energieopslag in de accu van elektrische auto’s. Wat ons betreft een volgende stap binnen de energietransitie!
Al met al zijn zonnepanelen een goede investering, zowel financieel als voor het milieu. Is de stap naar eigen zonnepanelen toch nog een stap te ver? Dan kun je ook zonne-energie afnemen bij een van onze producenten.
Tags
GroenDoenKennisbankZonne-energieVandebronGerelateerde artikelen
Via ons blog houden we je op de hoogte van alle ins en outs op het gebied van goeie energie.