7 mei 2017

Vandebron in Kazachstan

Benieuwd naar wat onze collega’s Pandora en Lisa hebben gedaan om Kazachstan te verduurzamen? Lees dan verder!

Benieuwd naar wat onze collega’s Pandora en Lisa hebben gedaan om Kazachstan te verduurzamen? Lees dan verder!

Een paar maanden geleden werden wij, Lisa en Pandora, door Sustainable Motion in opdracht van RVO gevraagd om deel te nemen aan een project om duurzaamheid in Kazachstan verder te ontwikkelen. Nu hoor ik je zeggen: waarom helemaal daar? Heel simpel. In juni vindt in de hoofdstad Astana de World Expo 2017 plaats. Het thema is Future Energy, en laten wij nou één van de leveranciers van die ‘energie van de toekomst’ zijn. De Kazachen kwamen ons in april eerst in Nederland opzoeken en daarop zijn wij eind april op een (CO2-gecompenseerde) vlucht naar Almaty gestapt, om te kijken hoe wij met onze projecten kunnen helpen om Kazachstan verder te verduurzamen. 

Waarom Kazachstan?

Dat vroegen wij ons ook af toen we voor het eerst over het project hoorden. Het is natuurlijk letterlijk en figuurlijk een beetje een ver-van-ons-bed-show. En het belangrijkste nog van alles: we wisten al helemaal niet wat zij deden op het gebied van duurzaamheid.

Er is dus wel veel interesse in een duurzaamheidstransitie, maar er gebeurt nog niet veel. Aan ons dus om samen met hen de mogelijkheden te ontdekken en onderzoek te doen naar wat nu een goed idee zou zijn om in Kazachstan te implementeren. De onderzoeken zullen door onze Kazachse onderzoekscollega’s tijdens de World Expo op 22 juni in het Nederlandse paviljoen worden gepresenteerd aan demissionair minister Henk Kamp. Maar voor die tijd moest er natuurlijk wel iets gebeuren.

Duurzame en efficiënte landbouw met verticale boerderijen

Daarom ging Pandora in een groep op zoek naar een manier waarop vertical farming eventueel toegepast kan worden in Kazachstan. Mocht je hier nog nooit iets over gehoord hebben, het werkt als volgt: in dichte, klimaatgecontroleerde ruimtes, worden allerlei slasoorten en kruiden verbouwd. Het gebruik van energie is superefficiënt, omdat er LED’s gebruikt worden om de planten te laten groeien. Een andere mooie bijkomstigheid is dat er geen pesticiden gebruikt hoeven te worden, omdat de ruimte afgesloten is van weer, insecten en andere invloeden die de oogst zouden kunnen verpesten. Dé landbouw van de toekomst als je het ons vraagt. 

Na veel vooronderzoek hebben we uiteindelijk onderzocht of er een duurzame en aantrekkelijke markt is voor vertical farming in Kazachstan. Pandora’s groep heeft vooral marktonderzoek gedaan of de voordelen opwegen tegen de huidige manier van landbouw bedrijven. En ja, de conclusie is dat alle goede dingen die vertical farming met zich meebrengt de traditionele akkerbouw kunnen verbeteren. Maar het moet dan wel goed zichtbaar gemaakt worden. Op die manier kan iedereen zien hoe goed dit is voor zowel de landbouw, als voor het milieu.

Beter gebruik van Kazachse kassen

Waar de landbouw in Pandora’s project meer de hoogte in ging, hield Lisa het lager bij de grond. Zij onderzocht waar er kansen liggen voor de glastuinbouwsector in Kazachstan. Daar waar wij in Nederland beroemd zijn om onder andere de glazen gebieden in het Westland, gebruiken lokale boeren in Kazachstan hun kassen maar voor 20 procent echt efficiënt. Delphy, het adviesbureau waarvoor Lisa onderzoek heeft uitgevoerd, staat wereldwijd bekend om de expertise in kennisontwikkeling en -implementatie in de glastuinbouwsector. Zij wilden graag weten hoe ze die het beste in Kazachstan kunnen inzetten om de kennis die ze daar hebben verder uit te breiden. Voor hen is het een startpunt en kunnen de Kazachen bijvoorbeeld samenwerken met onder andere universiteiten en research centres, beter omgaan met ziektes in hun kassen voor meer kennis op dit gebied. En het gevolg? Betere oogsten en letterlijk en figuurlijk groenere landbouw.

Op naar de World Expo 2017!

Na weken onderzoek doen, afspraken & meetings, coach sessies en het opstellen van een two-pager werden de eindresultaten ook gepresenteerd. We moeten dan ook toegeven: het was leuk en spannend om de andere concepten ein-de-lijk te zien tijdens de eindpresentaties. Tijdens de World Expo op 22 juni zullen miljoenen mensen onze projecten zien, die dan worden gepresenteerd door onze Kazachse collega’s. Wie weet vinden zij een goede investeerder, zodat de bruikbare en duurzame conclusies die we hebben getrokken écht uitgevoerd kunnen worden. Want zeg nou zelf: hoe tof zou het zijn als we er samen voor hebben gezorgd dat we Kazachstan óók iets groener hebben gemaakt.

Wil je andere artikelen lezen over een duurzame wereld?

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
VandebronTech