Van energiehandelaar naar energie-dienstverlener

Bij Vandebron krijgen we regelmatig de vraag of we écht geen marge op energieverbruik maken, en hoe we dan wél geld verdienen. Nou, zo dus.

Vastrecht

Wij vinden marge maken op energie onlogisch. Het vastrecht, een vast bedrag per maand ongeacht verbruik, is volgens ons genoeg voor een leverancier. Iedere leverancier in Nederland rekent dit, en Vandebron dekt hiermee de kosten van het beheren van de energieprocessen, de klantenservice, het aantrekken van nieuwe producenten, het bijhouden van het online platform en het voeren van de administratie.

Vastrecht én marge rekenen is een dubbel verdienmodel, iets wat past bij handelaren, maar niet bij dienstverleners. Wanneer leveranciers verdienen aan iedere kilowattuur stroom en kubieke meter gas die ze verkopen, hebben ze geen belang om hun klanten te laten besparen.

Meer huishoudens op een bron

Doordat we geen marge maken op de energie van onze producenten hebben we er baat bij als onze klanten minder energie verbruiken, we kunnen dan immers meer huishoudens op één bron aansluiten. Zo hebben we ook hetzelfde belang als onze klanten; een lager verbruik en een lagere energierekening.

Wij vinden dat degene die de energie opwekken, zoals een boer die heeft geïnvesteerd in een biovergister of windmolen, ook degene moeten zijn die eraan verdienen. Zo kunnen ze hun investering eerder (of überhaupt) terugverdienen en verder investeren in duurzame opwekking.

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel