28 augustus 2018

Van afvalberg naar grootste zonnepark van Gelderland

Langs de A15 bij Geldermalsen liggen 34.000 zonnepanelen op een groene heuvel. Een bijzonder duurzaam park: 'We ontwikkelen ons meer en meer van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier.'

Voordat het een zonnepark werd, was deze berg van ruim 11 hectare een afvalstortplaats. Afvalinzamelaar, en initiatiefnemer voor het zonnepark, Avri stortte hier vroeger het huishoudelijke afval van gemeenten uit de omgeving. Inmiddels wordt het afval al jaren zoveel mogelijk gescheiden zodat grondstoffen kunnen worden hergebruikt. “We ontwikkelen ons meer en meer van afvalinzamelaar naar grondstoffenleverancier”, aldus Avri-directeur Erik de Vries. “Een belangrijke pijler in ons beleid is het tegengaan van verspilling van grondstoffen.”

Anders dan anderen

De bouw van het zonnepark had wel wat voeten in de aarde. De realisatie vroeg meer aandacht dan de bouw van een regulier zonnepark, omdat de afvalberg is afgewerkt met een waterdichte afdeklaag die onbeschadigd moet blijven. Daarnaast is er een constructie bedacht met betonnen blokken met daarop een verstelbare constructie, zodat de panelen ook na eventuele verzakking van de grond het optimale vermogen leveren.  

De zonnepanelen zijn begin 2018 gelegd. Daarna kon het park op 18 mei 2018 officieel worden geopend.

Bekijk het filmpje: In twee minuten van afvalberg naar zonnepark

Dit park laat goed zien dat het mogelijk is zonneparken te bouwen op een voormalige afvalstortlocatie. Van onbruikbare grond zonder bestemmingsplan naar een veld vol goeie energie.

Wil jij ook goeie energie uit deze berg van AVRI in Geldermalsen? Dat kan!

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
Inspiratiebronnen