19 april 2017

Twee windmolens op twee continenten

Wil je goeie energie, maar weet je nog niet van wie? Elke maand zetten we een van onze energiebronnen met een bijzonder verhaal in the picture.

De Groningse Peter en Elly van der Veen hebben hun hart verloren aan het boerenleven in Canada, maar staan nog met één been in de Groningse grond.

Sinds 2002 runnen Peter en Elly een succesvolle schapenhouderij en akkerbouwbedrijf in Canada. Maar ze hebben Nederland niet helemaal verlaten. Hun windmolen in Spijk draait namelijk nog wel, waarmee ze 350 huishoudens voorzien van goeie energie.

Klein beginnen

Duurzaamheid en het boerenleven zijn twee belangrijke begrippen voor Peter en Elly. Na lang dromen over het boerenbestaan, begonnen zij naast hun fulltime banen in 1985 hun leven als agrariër. Twee jaar later hadden ze genoeg bij elkaar gespaard voor hun eerste boerderij in Aduard. Na vier jaar verhuisden ze naar Spijk, in het noordelijkste puntje van Groningen. Daar hielden ze schapen en eenden. Met hun hart voor groene energie, besloten ze in 1998 een windmolen op hun erf neer te zetten.

Duurzame energie op twee continenten

In 2002 verhuisden Peter en Elly met hun gezin naar Canada. Daar kregen ze meer ruimte om hun dromen te verwezenlijken. Op ruim een uur rijden van Toronto, in Grand Valley, begonnen ze hun veehouderij en akkerbouwbedrijf. De liefde voor het boerenleven is ook overgewaaid naar hun kinderen. Drie van hun dochters runnen nu met hun partners hun eigen boerderij.

Het belang van duurzaamheid is zeker niet achtergebleven in Nederland. Er liggen 250 zonnepanelen op hun nieuwe boerderij en ernaast staat ook een windmolen. En die in Spijk? Die draait nog steeds. Zo dragen Peter en Elly bij aan een groenere wereld, in twee landen tegelijk.

Wil jij ook goeie energie van Peter en Elly van der Veen? Dat kan! Kijk snel hier wat jij bespaart.

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenVandebronWindenergie