20 november 2018

De energietransitie versnellen met of zonder bio-energie?

(Update) Vandaag werd hij gepubliceerd: de jaarlijkse stroomranking van de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu. En wederom zorgt bio-energie voor veel discussie.

Vandaag is hij weer gepubliceerd: de jaarlijkse stroomranking die wordt uitgevoerd door de Consumentenbond. In samenwerking met Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu beoordelen zij de duurzaamheid van Nederlandse stroomleveranciers. Goed nieuws, Vandebron behoort nog steeds tot de koplopers op het gebied van duurzame energie. En omdat dit jaar de onze bio-energie positiever is beoordeeld, zijn we 0,7 punt gestegen ten opzichte van vorig jaar! Maar waarom scoren we nog steeds geen 10 in deze ranking? 

Discussie over bio-energie

Vorig jaar, toen de stroomranking van 2018 werd gepubliceerd, was ons eindcijfer een 9. De reden dat we geen tien haalden, was dat wij ook bio-energie leveren. Hoewel dit jaar onze bio-energie beter is beoordeeld, blijft de duurzaamheid hiervan een discussiepunt voor veel organisaties. Ook bij de partijen die deze cijfers uitdelen: zij vinden niet alle vormen van bio-energie 100% duurzaam. Dat komt omdat duurzaamheid en milieuvriendelijkheid van biomassa lastig te meten zijn en omdat er veel verschillende vormen van bio-energie bestaan, die allemaal hun eigen effecten hebben. Er is lang niet genoeg biomassa om alle fossiele brandstoffen te vervangen, dus bij de vraag of bio-energie écht duurzaam is speelt de toepassing ervan een belangrijke rol.

Toch kiest Vandebron er sinds de start wél voor om ook bepaalde producenten van bio-energie aan te bieden via de marktplaats. Onze bio-energiebronnen ondergaan een streng selectieproces op het gebied van duurzaamheid. Alleen als we tot de conclusie komen dat ze aan al onze duurzaamheidscriteria voldoen, bieden we ze als energiebron aan via ons platform. Hierdoor vergisten onze producenten alleen reststromen die niet geschikt zijn voor menselijke of dierlijke consumptie. Met andere woorden: onze bio-energiebronnen gebruiken alleen materiaal dat nergens anders voor kan worden gebruikt. Een andere reden waarom bio-energie essentieel is, is dat het een flexibele energiebron is. Zonne- en windenergie zijn dat niet: je kunt ze niet naar behoefte aanzetten. Met bio-energie kan dat wel. Na het rapport van vorig jaar hebben we een belangrijke keuze moeten maken: stoppen met bio-energie en wél die 10 scoren, of doorgaan met bio-energie en genoegen nemen met een lager cijfer?

Wel of geen bio-energie?

Bij het beantwoorden van lastige vragen of het maken van de juiste beslissingen helpt het ons altijd om terug te vallen op onze missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. Toen we dat deden, was de keuze snel gemaakt.

Laten we eerlijk zijn: een 10 scoren is natuurlijk leuk, en bovendien handig voor reclamecampagnes. Maar voor ons is het naleven van onze missie belangrijker dan een hoger cijfer. Duurzame energie is in Nederland schaars. Als wij duurzame energiebronnen als bio-energie uitsluiten voor een stroomranking, dan houden wij de energietransitie tegen. En we willen hem nou juist versnellen.

Stroomranking 2018

Het afgelopen jaar is het aandeel bio-energie bij Vandebron verder gestegen: in 2016 was ons aandeel bio-energie 13%, in 2017 - het jaar waarop het rapport is gebaseerd - is 15% van alle energie die we leveren bio-energie. Daarmee voorzien we circa 20.000 huishoudens van energie. Omdat het aandeel van bio-energie licht is gestegen, scoren we dit jaar helaas lager in de stroomranking: we zakten in eerste instantie van een 9,6 naar een 8,8. Wij waren het niet eens met de beoordeling, en gisteren gaf Natuur&Milieu toe dat ze fouten hebben gemaakt in de beoordeling van een aantal van onze bio-energie producenten. Hierdoor steeg ons cijfer alsnog van een 8,8 naar een 9. (bekijk de ranking). Zes tienden minder dan vorig jaar dus, maar we leverden in 2017 wél meer duurzame energie aan Nederlandse huishoudens.

De toekomst van de stroomranking

Wij willen de energiemarkt transparanter en duurzamer maken, en dit soort onderzoeken maakt het voor de consument makkelijker om een groenere keuze kunnen maken. Maar wat betreft transparantie valt er nog veel winst te behalen.

Zo kwamen we er tot onze schrik achter dat zelfs bio-bijstook in kolencentrales vier keer hoger wordt gewaardeerd dan daadwerkelijk duurzame bio-energie uit vergisting, zoals van Orgaworld. En dat terwijl de partijen achter het rapport bio-bijstook zelf afkeuren in dit artikel.

Dat vinden wij natuurlijk heel vreemd - iets dat we de Consumentenbond, Greenpeace, Wise en Natuur & Milieu ook hebben laten weten. Eerdere pogingen om de selectieprocedure van onze bio-bronnen te delen en de benodigde certificeringen te overleggen, mochten tot nu toe niet baten.

Maar we geven niet op! Net als de afgelopen jaren zullen wij ons ook dit jaar hard maken voor het verbeteren van de onderzoeksmethode van de stroomranking. Want een stroomranking is belangrijk, maar een eerlijke stroomranking is nog veel belangrijker en kan de energietransitie echt helpen versnellen. Wil je meer weten over het rapport en de ranking? Lees dan hier het blog dat we erover schreven.

Er wordt nog veel te weinig duurzame energie opgewekt in Nederland. Daarom moeten we alle vormen van duurzame energie-opwek stimuleren - óók duurzame bio-energie. Daar staan wij 100% achter.

Op naar een 100% duurzaam energienet, zo snel mogelijk.

Help je mee?

Geschreven door Mart Vonk

Mart is Head of Marketing bij Vandebron. Hij zet zijn creativiteit in om verandering te creëren voor een betere toekomst en hij is gek op varen.

Deel dit artikel
Tags
Bio-energieImpactVandebron