14 mei 2018

Vandebron introduceert: Organic Energy!

Een energiebedrijf dat uitsluitend energie uit steenkolen verkoopt. Want steenkolen zijn hartstikke natuurlijk. Toch?

Een energiebedrijf dat uitsluitend energie uit steenkolen verkoopt.

Huh? Steenkolen zijn toch hartstikke vervuilend! En vorig jaar deden we toch juist een campagne om kolencentrale Hemweg te doen sluiten? Inderdaad! 

gemiddelde leestijd: 4 minuten

Laat je niet misleiden door een mooi verhaal

Vorige week vielen er jubelende berichten op de deurmat. Nederland heeft 1% minder CO2 uitgestoten in het jaar 2017. Hoezee! Eén procent! Dit gaat ons allemaal veel te langzaam. En daarom voeren we campagne, op een opvallende manier, om zoveel mogelijk mensen te bereiken. Want de energiemarkt is onnodig misleidend, intransparant, ingewikkeld en oneerlijk. En dat moet ophouden.

Hip, hot and very vervuilend

Bij Vandebron kaarten we grote problemen graag op een positieve manier aan. Het liefst in duidelijke taal, zonder ingewikkelde termen of abstracte cijfers. Daarom maakten we een reclame. Voor een fictief bedrijf, genaamd Organic Energy. Zo laten we heel letterlijk zien hoe je als energieklant misleid wordt binnen de intransparante markt. Kees ’t Loon, Chief Organic Energy, neemt je vol liefde mee door zijn bedrijf en de ambacht van steenkolenverwerking. Er lijkt geen vuiltje aan de lucht, terwijl steenkool de meest vervuilende fossiele brandstof is. Eigenlijk maken we met Organic Energy reclame voor dát wat veel bedrijven doen, maar bewust niet benoemen.

Check of jij de kolenindustrie steunt

Naast deze video, waarmee we zoveel mogelijk mensen willen attenderen op de misleiding binnen de energiemarkt, hebben we een kolenchecker ontwikkeld. Zo kun je met één klik op de knop achterhalen of jij via jouw energieleverancier onbedoeld de kolenindustrie steunt. We hebben precies uitgezocht welke energiebedrijven een kolencentrale beheren, of een dochteronderneming zijn van een bedrijf met een eigen kolencentrale. In Nederland zijn nog 5 actieve kolencentrales, die samen jaarlijks 23,8 miljoen ton CO2 uitstoten. Dat is evenveel als 10 miljoen auto’s! De helft van alle Nederlandse huishoudens is aangesloten op een energieleverancier die een kolencentrale heeft. Via onze checker kun je direct zien of jouw leverancier daaronder valt.

Doe hier de kolenchecker

Waarom doen we dit?

We doen dit natuurlijk vanuit een positief geframede frustratie. Want we zijn het helemaal zat. Er wordt aan alle kanten gesjoemeld met handige marketingtermen, groenwascertificaten, ‘schonere centrales’ en ander zulks, terwijl ondertussen de huidige centrales nog iedere dag absurde hoeveelheden CO2 uitstoten. Dit kan zo niet langer,. Zolang juridische of politieke sancties uitblijven, is de grootste kans op impact via de werking van de markt. Hoe meer mensen afstappen van de kolenindustrie en overstappen naar echt goeie energie, hoe meer impact we kunnen maken. Ons doel bij Vandebron is het versnellen van de energietransitie. Dat betekent dat we zo snel mogelijk willen toewerken naar 100% duurzame energie. Voor iedereen en overal. Zodat we samen kunnen leven in een gezondere leefomgeving en duurzaam klimaat, zonder onnodige uitstoot en schadelijke vervuiling.

Meer informatie over Organic Energy en de schadelijke gevolgen van kolenenergie vind je hier. Je kunt ons helpen onze missie te bereiken door de video van Organic Energy en de kolenchecker te delen. En door te kiezen voor écht duurzame energie, natuurlijk. Daar zijn we uiteindelijk allemaal mee geholpen. 

Geschreven door Rolien Sandelowsky

Rolien is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
Vandebron