5 april 2020

Nieuwe salderingsregeling bekend

Een positief bericht voor iedereen die van plan is de komende jaren zonnepanelen aan te schaffen: de salderingsregeling voor zonnepanelen wordt minder snel afgebouwd dan in eerste instantie werd gedacht!

Dat werd afgelopen week bekend gemaakt door het kabinet. De nieuwe regeling gaat naar alle waarschijnlijkheid deze zomer van kracht.

Salderen, hoe zat het ook alweer?

Om de aanschaf van zonnepanelen aantrekkelijker te maken, en daarmee de energietransitie te stimuleren, is de salderingsregeling in het leven geroepen. Wek je meer energie op dan je zelf nodig hebt, dan kan je dit overschot aan energie terugleveren aan het net. Deze teruggeleverde energie wordt vervolgens afgetrokken van de hoeveelheid die je zelf van het net gebruikt. Dat noemen we salderen. Zo hef je je energieverbruik op met je eigen energieproductie. Inmiddels is de overheid van mening dat ook zonder die regeling zonnepanelen een aantrekkelijke investering blijven. Daarom wordt tussen 2023 en 2031 de salderingsregeling langzaam afgebouwd.

Waarom is de salderingsregeling aangepast?

Het aantal zonnepanelen op Nederlandse daken neemt flink toe. Waar in 2015 nog 400.000 huizen met zonnepanelen stonden geregistreerd, waren dat er in 2018 al 600.000. Een toename van 50% in 3 jaar tijd, enorm dus! Maar kijken we naar het totaal aantal beschikbare daken in Nederland, dan blijkt dat er bijna 900 km² dak geschikt is voor zonnepanelen. Daar valt dus nog heel wat te winnen. Die onbenutte daken volleggen met zonnepanelen zou behoorlijk bijdragen aan de energietransitie. En dat is ook precies de reden waarom de salderingsregeling nu wordt aangepast. Want die enorme stijging van het aantal huizen met zonnepanelen is juist ook te danken aan de aantrekkelijke salderingsregeling. Door de nieuwe aanpassingen hoopt de regering dat nog veel meer huishoudens zullen overstappen op zonnepanelen.

Salderen na 2023: langzamere afbouw

Op dit moment kan je nog 100% van je energierekening salderen met je opgewekte energie. Dit zal zo blijven tot en met 2022. Daarna wordt de regeling in stappen afgebouwd naar 0% in 2031. Waar vorig jaar nog door de regering werd aangekondigd dat deze afbouw met stappen van 11% zouden gaan, is deze afbouw nu bijgesteld naar stappen van 9%. Door deze lagere stappen kan je nog wat langer profiteren van de financiële voordelen. Goed nieuws dus!

Hoger minimum voor terugleververgoeding

Salderen heeft een bepaalde grens, het salderingsplafond. Dit plafond is afhankelijk van je eigen energieverbruik. Heb je, nadat je het salderingsplafond hebt bereikt, alsnog meer energie opgewekt dan dat je zelf verbruikt? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Hoeveel dit is, wordt bepaald door de energieleverancier waarbij je bent aangesloten. Op dit moment geldt dat je energieleverancier een minimale terugleververgoeding van 70% van hun leveringstarief moet betalen. Om het terugleveren aan het net aantrekkelijk te houden en dus geen energie verloren te laten gaan, wil minister Wiebes deze terugleververgoeding vanaf 2023 instellen op minimaal 80% van het leveringstarief, exclusief belastingen. Dat zou 10% meer zijn dan de huidige minimale terugleververgoeding. 

Nog even profiteren

Maarten Eeke van der Veen, beleidsadviseur bij Vereniging Eigen Huis, is blij met de nieuwe aanpassing. ‘De vereniging is positief dat de salderingsregeling niet acuut wordt gestopt, dat het salderingspercentage minder snel daalt en dat er een hogere wettelijke minimum-terugleververgoeding komt’. Wel pleit Maarten Eeke voor garanties vanuit de minister dat het bij deze aanpassingen blijft. ‘Huiseigenaren moeten hierop kunnen rekenen. Garanties geven daarom niet alleen zekerheid, het is ook een extra stimulans voor steeds meer zonnepanelen op zoveel mogelijk daken.’

Ben je van plan om zonnepanelen aan te schaffen, dan is het vanwege de aantrekkelijke salderingsregeling slim om dat nu te doen. Op dit moment geldt namelijk nog een terugverdientijd van zeven jaar, waar deze gaat stijgen naar negen jaar na 2031. Maar ook dán blijven zonnepanelen een slimme investering: met een gemiddelde levensduur van 25 jaar en de verwachting dat de productie van de panelen steeds goedkoper zal worden, haal je alsnog je investering er gemakkelijk uit. Is het niet mogelijk om zelf energie op te wekken met zonnepanelen? Dan kun je ook zonne-energie afnemen bij een van onze producenten

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidKennisbankZonne-energie