18 december 2023

Alles wat je in 2024 moet weten over salderen

Stroom die je opwekt wegstrepen tegen de stroom die je afneemt, noemen we salderen. Lees hier alles wat je in 2024 moet weten over de salderingsregeling.

Laatste update: 23-2-2024

Wanneer je ervoor kiest om zonnepanelen op je dak te plaatsen, zijn er allerlei dingen waar je rekening mee moet houden. De salderingsregeling, bijvoorbeeld. Het is een onderwerp waar we veel vragen over krijgen. Logisch, want het is een regeling die het voor jou makkelijk maakt om goed bezig te zijn.

Wat is terugleveren?

Salderen begint bij terugleveren. Zonnepanelen vangen zonne-energie op en je omvormer zet dit om in elektriciteit die je direct in huis gebruikt. Wek je meer op dan je nodig hebt? Dan kun je het overschot terugleveren aan het energienet. Je energieleverancier kan jouw groene energie dan aan andere huishoudens aanbieden.

Lees ook: Hoe werken zonnepanelen?

Wat is salderen?

In Nederland kennen we de salderingsregeling. Door deze regeling zijn energieleveranciers verplicht om de stroom die je teruglevert af te trekken van je totale verbruik. Die rekensom noemen we salderen. Je betaalt alleen het restbedrag. Voor de stroom die je teruglevert krijg je dus hetzelfde bedrag als waarvoor je het afneemt.

Voorbeeld: in een jaar tijd lever je 1000 kWh terug en verbruik je 2000 kWh. Je hoeft dan maar 1000 kWh te betalen.

Voorwaarden van de salderingsregeling

Er zijn wel een paar spelregels om rekening mee te houden.

  • Binnen de salderingsregeling mag je niet meer terugleveren dan je afneemt. De salderingsgrens noemen we dat. Lever je meer terug dan je verbruikt? Voor alle teruggeleverde stroom boven je salderingsgrens ontvang je een terugleververgoeding. Verderop in dit artikel meer informatie hierover.

  • Salderen gebeurt per periode, kalenderjaar en/of afrekenperiode.

  • Je levert energie terug via dezelfde aansluiting als waarmee je het binnenkrijgt.

  • Salderen mag alleen met een kleinverbruikersaansluiting. Dat is een aansluiting van maximaal 3x80 Ampère. De meeste huishoudens hebben 1x35 of 3x25 Ampère.

  • Je moet je zonnepaneleninstallatie aanmelden op energieleveren.nl.

Salderingsgrens

Er is een grens gesteld tot hoeveel je kunt salderen: de salderingsgrens, ook wel het salderingsplafond. Hoe hoog dit plafond is, hangt af van je eigen stroomverbruik. De hoeveelheid elektriciteit die je in datzelfde jaar hebt verbruikt is jouw saldeerplafond. 

Voorbeeld: je verbruikt in een jaar 5000 kWh aan stroom en je levert 6000 kWh terug. Dan zit je 1000 kilowattuur boven je salderingsplafond en krijg je voor die 1000 kWh een terugleververgoeding. 

Terugleververgoeding

Je ontvangt een terugleververgoeding voor de stroom die je boven je saldeerplafond teruglevert, zoals in het voorbeeld hierboven. De hoogte van de terugleververgoeding per kWh kan per energieleverancier verschillen.

De hoogte van je terugleververgoeding bij Vandebron vind je terug in je contract. Op dit moment ontvang je voor eventuele overgebleven teruglevering na salderen tot 2000 kWh de standaard terugleververgoeding. Lever je meer dan 2000 kWh terug? Dan ontvang je voor de teruglevering daarboven een verlaagde vergoeding. Let op, als je over een deel van een jaar wordt afgerekend, wordt dit evenredig berekend.

Wordt de salderingsregeling afgebouwd?

Nee, de salderingsregeling gaat gewoon door.

Er wordt al jaren gesproken over de afbouw van de salderingsregeling. In het oorspronkelijke wetsvoorstel van minister Jetten zou de salderingsregeling vanaf 2023 stapje voor stapje afgebouwd worden.

Door vertraging in de behandeling van het wetsvoorstel, bleek dit niet meer haalbaar. Eerder werd de afbouw daarom met twee jaar uitgesteld, tot 1 januari 2025. 

Begin 2024 is besloten dat de afbouw van de salderingsregeling niet doorgaat. Ook is er op dit moment geen perspectief dat de salderingsregeling op termijn verdwijnt. De regeling blijft dus gewoon in zijn huidige vorm bestaan.

Zonnestroom maximaal benutten

Door de salderingsregeling fungeert het stroomnet momenteel als één grote batterij waar je als Nederlander gebruik van kunt maken. Innovatieve apparaten zoals een thuisaccu of wateraccu zijn daarom niet snel rendabel. Toch loont het om je eigen zonnestroom maximaal te benutten. Bij Vandebron betaal je dan bijvoorbeeld minder vaste terugleveringskosten en help je het stroomnet te balanceren.

Lees verder: 8 tips om je stroomverbruik te sturen en plannen

Hoe werkt salderen bij een dynamisch contract?

Salderen en terugleveren werkt bij een dynamisch contract net even anders dan bij een variabel of vast contract. Bij een dynamisch contract ontvang je de prijs die op het moment van teruglevering geldt. Die kan dus het ene uur hoger zijn dan het andere. Lees verder in ons artikel 'Hoe werkt salderen en terugleveren bij een dynamisch contract?'.

Is je interesse voor zonnepanelen weer aangewakkerd na het lezen van dit artikel? Bekijk hoeveel jij kunt besparen met zonnepanelen via Vandebron!

Geschreven door Stefan van de Wetering

Stefan is freelance tekstschrijver. Hij woont in een gasloos huis, heeft twaalf zonnepanelen en spaart voor een elektrische auto.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankZonne-energie