20 juli 2020

Nieuw energielabel in 2021, dit moet je weten

De manier waarop een energielabel wordt toegekend aan je woning gaat per 2021 veranderen. Aangezien dit gepaard gaat met hogere kosten, doe je er als huizenbezitter goed aan dit jaar nog een nieuw label aan te vragen.

Als huizenbezitter heb je hem vast wel eens voorbij zien komen: het energielabel waarmee wordt aangegeven hoe energiezuinig of energieslurpend je huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. De manier waarop dit wordt bepaald, zal per 1 januari 2021 gaan veranderen. 

Het huidige energielabel

Het energielabel zoals we dat nu kennen heeft 7 levels. Deze lopen van A (groen) tot en met G (rood), waarbij A staat voor enorm zuinig en G voor  helemaal niet zuinig. Een energiezuinig huis met label A is goed geïsoleerd, heeft dubbel glas, energiezuinige verwarming én zonnepanelen. Dat is niet alleen beter voor het milieu, in de loop der jaren kan het ook nog eens duizenden euro’s schelen.

Wat gaat er veranderen

De levels van het label zullen hetzelfde blijven. Maar de manier waarop het label aan je huis wordt toegekend, verandert vanaf 2021. Op dit moment vul je nog een online vragenlijst in, waarbij onder andere wordt gevraagd naar je woningtype, isolatie en zonnepanelen. Daarbij moet je bewijsstukken aanleveren zoals facturen, verbouwingsfoto’s en een taxatierapport. Aan de hand van jouw ingevulde gegevens wordt vervolgens een energielabel afgegeven. 

Vanaf 2021 moet het energielabel van je huis voldoen aan Europese regels, waarbij de energiezuinigheid van een woning wordt uitgedrukt in kilowattuur per vierkante meter (kWh/m²). Daarom zal vanaf januari een energieadviseur langskomen om te bepalen welk label je woning krijgt. Deze adviseur neemt de kenmerken van de woning op, zoals hoeveel energie er nodig is voor bijvoorbeeld verwarming, ventilatie en koeling. Op basis van zijn waarnemingen en bevindingen wordt vervolgens een energielabel afgegeven. Het feit dat iemand daadwerkelijk langskomt voor een keuring, gaat ook gepaard met hogere kosten. Waar je dit jaar nog zo’n € 7,50 kwijt bent aan een nieuw energielabel, gaat je dat vanaf januari ongeveer € 190,- kosten. 

Geen advies

Hoewel het energielabel een indicatie geeft hoe zuinig een woning is, geeft het verder geen extra advies. Als koper krijg je bij je nieuwe huis dus niet standaard een rapport mee wat je aan het huis kunt doen om het energiezuiniger te maken. Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis is het dan ook niet eens met het nieuwe plan voor het energielabel: “Je jaagt mensen op extra kosten terwijl ze er niks extra’s voor terugkrijgen. Het energielabel zegt namelijk iets over de oude situatie en geeft geen advies over wat te doen om het huis te verduurzamen. En dat terwijl een kleine verandering er al voor kan zorgen dat je volgens het systeem van energielevel C naar B gaat.” Zijn advies is dan ook om dit jaar nog een nieuw energielabel aan te vragen. Deze is tien jaar geldig, ook als straks het nieuwe energielabel wordt ingevoerd. “Vraag je voor december nog een energielabel aan, dan kun je hem gewoon in de la leggen. Dan heb je hem maar alvast binnen voor het geval je je huis binnen tien jaar verkoopt. Dat scheelt een hoop gedoe en geld.”

Label wordt steeds belangrijker

Het energielabel dat aan je woning wordt toegekend, zal steeds belangrijker worden. Niet alleen voor nieuwe bewoners, maar ook op financieel gebied zal het label een grotere rol gaan spelen. Zo kondigde Triodos Bank aan dat ze vanaf 1 augustus de hoogte van een lening voor een woning gaan koppelen aan de energieprestaties van het huis. Koop je een woning met energielabel C of lager, dan kan je bij hen nog maar 90% van het aankoopbedrag lenen in plaats van 100%. Ga je daarentegen direct na het kopen van een huis aan de slag met verduurzaming, dan pakt een lening bij Triodos Bank juist voordeliger uit. Als je de stap zet naar energielabel B of hoger, kun je zelfs tot 106% van het aankoopbedrag lenen. De maatregel is naar eigen zeggen niet bedoeld om mensen te belemmeren, maar vooral om ze in beweging te krijgen. Triodos wil laten zien dat het energielabel van je huis op verschillende vlakken steeds zwaarder mee gaat tellen. 

Ga zelf aan de slag

Hoewel je bij een energielabel geen advies krijgt hoe je je huis kunt verduurzamen, zijn er genoeg andere manieren waarop je dat wél kunt krijgen. Zo zijn er verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam, die een gratis energiecheck aanbieden. Een adviseur komt dan bij je langs en gaat samen met jou kijken welke simpele dingen je kunt doen om energie te besparen. Wil je het grootser aanpakken? Dan kun je ook een maatwerkadvies krijgen. En ben je je aan het oriënteren op zonnepanelen? In dat geval ben je bij ons aan het juiste adres! Sinds dit jaar bieden we via onze servicepartners ook zonnepanelen aan. Via een telefonisch gesprek vertellen we je daar graag meer over. En ben je enthousiast? Dan plannen we een gratis advies op maat in zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidGroenDoenImpactKennisbank