5 oktober 2017

Met big data de wereld verduurzamen

Je weet misschien al van wie je je goeie energie koopt, maar er zit ook een heel team achter Vandebron dat al het andere tussen jou en je energiebron voor je regelt. We stellen je voor aan onze Data Scientist Giuseppe!

Vandebron bestaat uit een team met meer dan honderd mensen dat zich volop inzet om de energiewereld op z’n kop te zetten. Allemaal onder het mom van één missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie. En die honderd mensen hebben ook een verhaal, zoals Giuseppe. Hij is Data Scientist bij Vandebron en komt oorspronkelijk uit Italië.

Gemiddelde leestijd: 3 minuten 

Ook werken bij Vandebron? Klik hier!

Hoe ben je bij Vandebron terecht gekomen?

‘Ik hoorde voor het eerst van Vandebron in november 2015, toen Aart (red. mede-oprichter van Vandebron) een lezing kwam geven aan de VU. Het was Dag van de Duurzaamheid en de launch van The Green Office, een initiatief voor duurzaamheid in het wetenschappelijk onderwijs en van onze campus, op de VU. Ik vond Aart’s keynote heel inspirerend. Bij de VU was ik onderzoeker in duurzaamheid van IT-systemen, Green IT zeg maar. Maar ik was er ook mee bezig hoe IT-producten gebruikt kunnen worden om de duurzaamheid van bestaande bedrijven te verbeteren. Dus toen ik over Vandebron hoorde dacht ik: dit is een mooi voorbeeld en een slimme manier om IT te gebruiken om de wereld te verduurzamen. Dezelfde dag sprak ik met Aart op de borrel na de keynote en kwam ik in contact met Giorgio (red. Head of IT bij Vandebron). Toen was ik voor het eerst op het hoofdkantoor, maar meer als oriëntatie voor een samenwerking met mijn onderzoeksgroep. Maar ik wist al wel dat het een leuk bedrijf was om later bij aan het werk te gaan. En uiteindelijk kwam ik hier dan ook op 1 maart 2017 binnen als Data Scientist.’

Wat doe je als Data Scientist?

‘In mijn rol ben ik bezig om Vandebron naar het niveau 2.0 te brengen. Op dit moment is dat met het Slim laden-project binnen Vandebron Elektrisch rijden. Nu is het nog een pilot-project met Tennet en IBM, waarbij we Blockchaintechnologie gebruiken om het elektriciteitsnet uit te balanceren. Ik ben ook heel blij dat dit project een award heeft gewonnen dit jaar! Verder is mijn visie in het algemeen voor mijn positie en mijn strategie binnen Vandebron dat er geen energiebedrijf bestaat dat gereed is voor de toekomst, als zij hun data niet slim gebruiken. Dat houdt in dat als we als Vandebron in control zijn van onze data, we de waarde ervan in kunnen zetten om onze service naar onze klanten toe te verbeteren. We kunnen anders simpelweg niet overleven. Ik vind het echt leuk om de eerste Data Scientist te zijn, omdat het een verantwoordelijke rol is die in de toekomst van Vandebron heel belangrijk is. Ik voel dat. Die gezonde druk, haha.’

Is het anders om binnen een Nederlandse organisatie te werken dan binnen een Italiaanse?

‘In eerste instantie kwam ik hier om te studeren, als onderzoeker. Ik heb mijn doctoraat half hier en half in Italië gedaan. Maar ik kan zeggen: ja, de Nederlandse werkcultuur is heel anders. Het is een ‘no-bullshit’ culture. Nederlanders zijn heel direct, ook in een zakelijke omgeving. Dat vind ik erg leuk, omdat ik niet houd van formaliteiten en teveel hiërarchie binnen een bedrijf. Vandebron is ook een uitzondering, omdat het nog informeler en niet-hiërarchisch is als je het vergelijkt met traditionele Nederlandse bedrijven. Naar mijn mening is dat het belangrijkste verschil tussen Italië en Nederland.’

Je spreekt heel goed Nederlands. Hoe lang heb je daarover gedaan?

‘De eerste cursus Nederlands die ik deed was in 2014, mijn eerste jaar in Nederland. Voor mij is het belangrijk om te integreren. Nederland is een land dat me veel kansen heeft gegeven en ik wil hier graag blijven, dus ik vind het respectvol om op z’n minst de taal te leren. Dat vond ik heel natuurlijk. En binnen Vandebron kan ik mijn Nederlands ook goed oefenen. Soms maak ik nog wel fouten en het is nog niet perfect, maar dat komt wel.’ 

Heb je naast je werk een duurzame leefstijl?

‘Jazeker. Eigenlijk staat mijn leefstijl in het teken van duurzaamheid. Op de universiteit hangen stickers van mij boven de lichtknoppen met “Have you turned off the light?” erbij, omdat ik dat altijd zei. Voor hen ben ik de herinnering aan duurzaamheid, haha. Verder heb ik geen auto, fiets ik altijd, probeer ik zo duurzaam mogelijk te eten en scheid ik mijn afval. Het is de grootste motivatie voor mij, binnen mijn werk en binnen mijn privéleven. Duurzaamheid is mijn cause.’

Wat is voor jou het belang van duurzaamheid?

‘De eerste reden die bij me opkomt is: voor onze kinderen. Dat is de grootste reden waarom de wereld zo snel mogelijk moet verduurzamen. Ik heb nog geen kinderen, maar wil het wel. Het is ook een soort van evolutionair principe. Als wij willen overleven als soort, moeten we duurzaam leven. Klimaatverandering kan de eerste reden zijn waarom de mensheid kan uitsterven. Dus ik weet geen belangrijker principe dan duurzaamheid.’

Wil je meer weten over Vandebron Elektrisch rijden? In dit blog vertellen we je er alles over. 

We hebben meer collega's het hemd van het lijf gevraagd, zoals Maartje, Frederieke, Kerstin, Rogier en Mike.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
Goeie energieGroenDoen