20 juni 2018

Koersen richting een duurzame wereld

We zijn een winactie gestart waarvan iedereen op het hoofdkantoor Vandebron baalt dat we zelf uitgesloten zijn van deelname.

Je maakt namelijk kans om tien dagen door Chili te reizen met onze helden van Sailors for Sustainability! Samen met Ivar, Floris en je beste vriend/vriendin/geliefde/buurman zeil je over de wilde wateren van Chili, op zoek naar duurzame oplossingen voor klimaatproblemen en maatschappelijke uitdagingen. In dit blog leggen we de gedachte achter deze campagne uit.

gemiddelde leestijd: 4 minuten 

Sailors for Sustainability

We ontmoetten de Sailors for Sustainability (twee voormalig zakenmannen met een passie voor zeilen) twee jaar geleden, en het was liefde op het eerste gezicht. Ivar en Floris reizen met hun eigenhandig opgeknapte zeilboot Lucipara² de hele wereld over, op zoek naar inspirerende oplossingen voor duurzaamheidsproblemen. Door verslag te doen van wat ze tegenkomen, hopen ze duurzame lessen wereldbreed te verspreiden. We maakten destijds een minidocumentaire over het tweetal, onder de noemer van onze GroenDoen-campagne, waarin we op bezoek gingen bij mensen die op een leuke manier iets goeds doen voor de wereld. 

Twee kapiteins op een groen schip

Ivar zeilt al van kinds af aan, gaf jarenlang zeilles en heeft veel verschillende schepen gevaren. Toen de Sailors elkaar ontmoetten, ruim vijf jaar geleden, duurde het niet lang voordat ook Floris aan boord was! Samen besloten ze hun zakenmannenbestaan te pauzeren voor een reis rond de wereld van 3 tot 5 jaar. Een tijdsbestek dat ze op voorhand niet vast kunnen leggen, en afhankelijk is van de seizoenen waarin ze verschillende streken aandoen.

Een duurzame expeditie

De zeilers zien hun tocht als een duurzame ontdekkingsreis waarin leren centraal staat. Ivar: “Een heleboel oplossingen voor duurzaamheidsproblemen, die bestaan al. Die zijn ergens op de wereld al lang in praktijk gebracht.” De mannen willen laten zien hoe duurzaamheidsproblemen in andere delen van de wereld worden opgelost. “Inspiratie opdoen en delen, zodat we niet in alle uithoeken het wiel opnieuw uitvinden”. Ivar heeft het over pionierende windenergieprojecten in Denemarken en baanbrakende landbouwmethodes in Australië en Brazilië (voedselbossen).

De Sailors en Vandebron

De gevonden oplossingen willen de Sailors met zoveel mogelijk mensen delen, een instelling die wij ontzettend aanmoedigen. We zien deze expeditiereizigers als Vandebronners op het water! Vandebron wil graag helpen het verhaal van Ivar en Floris te verspreiden en daarom zullen we de aankomende maanden hun ervaringen en bevindingen delen op ons blog. Zo hopen we lezers te inspireren om de opgedane kennis wellicht ook in Nederland in praktijk te brengen. Als klap op de vuurpijl willen we iemand de kans geven om een stuk mee te reizen met deze zeilers, om met eigen ogen te zien hoe verduurzaming er in andere delen van de wereld aan toe gaat.

Duurzaamheid ter land, ter zee en in de lucht?

De zeilers zijn inmiddels flink op weg. De reis begon ten tijde van onze docu in Europa en inmiddels hebben Ivar en Floris koers gezet richting Zuid-Amerika. In het voorjaar van 2019 zullen ze aankomen in Chili, een geografisch geïsoleerd land, ingeklemd tussen de Stille Oceaan en het Andesgebergte. Het land is wereldwijd een van de koplopers op het gebied van duurzaam toerisme. We zijn ons er natuurlijk helemaal van bewust het paradoxaal is om een stuk te vliegen om onderdeel te kunnen zijn van een duurzame expeditie. Toch vinden we dit een dermate inspirerend project dat we ervoor hebben gekozen iemand op pad te sturen en de vluchten te compenseren met een CO2-compensatieproject. Zo hopen we onder de streep een duurzaam verhaal te kunnen delen dat veel mensen zal inspireren om op dagelijkse schaal bewustere keuzes te maken.

Zeilen op zon, wind en water

Uiteraard reizen de Sailors for Sustainability zo duurzaam mogelijk. Met stip op één staat natuurlijk het feit dat ze puur op de kracht van de wind en het water de wereld over reizen! Aan boord hebben ze een aantal zonnepanelen en een windgenerator die hen van stroom voorzien, en met hun duurzaam opgewekte stroom maken ze van zout zeewater zoet drinkwater. Zelfs achter de naam van de boot schuilt een mooi verhaal. Meer weten over de Sailors for Sustainability? Lees de blogs, check de site van de Sailors en kijk de docu.

De winnaar van de reis naar Chili is inmiddels bekend en zal in November 2019 met de heren meezeilen langs duurzame projecten in Zuid-Amerika.

Geschreven door Rolien Sandelowsky

Rolien is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
InspiratiebronnenSailorsGroenDoen