26 maart 2020

Klimaatneutraal? Alleen als we het samen doen!

Gemeente Amsterdam heeft haar Routekaart gepresenteerd, waarin ze laat zien welke stappen ervoor gaan zorgen dat de wereldstad in 2050 klimaatneutraal zal zijn.

Begin maart presenteerde Gemeente Amsterdam haar Routekaart. Hierin wordt in hoofdlijnen beschreven welke stappen ervoor gaan zorgen dat de wereldstad in 2050 klimaatneutraal zal zijn. Zo wil Amsterdam in 2030 de gemeentelijke organisatie al volledig klimaatneutraal hebben en wordt er in dat jaar geen CO₂ meer uitgestoten door mobiliteit. Tien jaar later, in 2040, is het streven om als stad aardgasvrij te zijn, om uiteindelijk in 2050 volledig circulair te zijn.

De gemeente heeft zichzelf daarbij een vooruitstrevend doel gesteld: waar het landelijke percentage CO₂-uitstoot in 2030 met 49% verminderd moet zijn ten opzichte van 1990, streeft Amsterdam naar een vermindering van 55%. Ze willen daarmee, als hoofdstad, het juiste voorbeeld geven. Steden spelen namelijk een belangrijke rol als het gaat om milieuvervuiling. Ze beslaan maar 2% van het aardoppervlak, maar zijn verantwoordelijk voor meer dan 70% van de wereldwijde vervuiling. Dit maakt dat de klimaatverandering niet alleen een probleem is van de overheid en gemeenten, maar ook van inwoners en bedrijven. We hebben allemaal een stuk verantwoordelijkheid en zijn sterk van elkaar afhankelijk om de klimaatdoelen te halen.

Ambitieuze plannen

Amsterdam is behoorlijk ambitieus in het behalen van de klimaatdoelen. Niet alleen omdat ze zichzelf een hoger doel stelt dan het landelijk gemiddelde, maar ook omdat op veel plekken in Nederland de CO₂-uitstoot vanaf 1990 is afgenomen. Door de enorme groei in de stad kwam voor Amsterdam deze ommekeer pas in 2010. Dat betekent dat een CO₂-reductie van 55%, gemeten vanaf 1990, een énorme opgave is.

Om dat haalbaar te maken, komen er dit jaar nog tientallen uitstootvrije bussen, zijn er in 2022 al een aantal wijken aardgasvrij, komt er een elektrolyse fabriek en zullen in 2030 de helft van de geschikte Amsterdamse daken bedekt zijn met zonnepanelen. Maar het blijft een flinke uitdaging. De gemeente geeft dan ook aan dat ze het niet alleen kan. Zij heeft de Amsterdammers nodig, maar de Amsterdammers hebben ook de gemeente nodig. Een bewoner kan bijvoorbeeld wel het besluit nemen om zijn huis te verlichten met ledlampen, maar kan niet individueel een nieuw stedelijk warmtenet aanleggen. En waar een bedrijf klimaatneutrale producten aan kan bieden, heeft ze er niks aan als daar geen markt voor is. Amsterdam moedigt bedrijven en burgers dan ook aan om mee te doen. Alleen samen wordt er verschil gemaakt.

De Routekaart is dus van én voor alle Amsterdammers. Het is samengesteld met alle initiatieven die er zijn in de stad. Zo hoopt de gemeente op een uitnodigende manier mensen te inspireren om zelf aan de slag te gaan.

Eigen initiatieven die goed zijn voor de wereld én voor je portemonnee

Niet alleen de gemeente Amsterdam hamert op het feit dat ze het niet alleen kan. Alle gemeenten in het land hebben hulp nodig van de burgers. Alleen op deze manier kunnen we voorkomen dat de wereldwijde temperatuur gemiddeld meer dan 1,5 graden stijgt. Impact maak je door zonnepanelen op je dak te laten plaatsen, een warmtepomp te laten installeren of over te stappen op infraroodpanelen. Maar ook als dat niet tot je mogelijkheden behoort, kun je met weinig middelen toch CO₂ reduceren én tegelijkertijd geld besparen.

Zo is Elvis, energiecommissaris in Amsterdam Zuidoost, druk bezig om een windmolen in zijn buurt te krijgen. Als energiecommissaris houdt hij zich op lokaal niveau bezig met de energietransitie. Hij merkte dat duurzaamheid totaal niet leefde in Zuidoost en wilde graag iets doen waardoor buurtbewoners met duurzaamheid bezig zouden zijn en er zo ook gaandeweg meer over zouden leren. Een windmolen was toen voor hem het meest logische antwoord: het is zichtbaar, ook in je portemonnee, en het is iets wat je samen met de buurt aanpakt. Op dit moment wordt er met de gemeente en investeerders gekeken naar hoe ze dit plan zo goed mogelijk kunnen uitwerken. Wel is een ding zeker: die windmolen komt er. 

Laura, Back Office-medewerker bij Vandebron en energiecommissaris in Amsterdam Zuidoost, pakt het iets dichter bij huis aan. Zij woont met drie huisgenoten in een huurwoning in Zuidoost. Toen haar 20 jaar oude cv-ketel toe was aan vervanging, wilde ze eigenlijk volledig van het gas af. Uit een gesprek met de gemeente en haar woningbouwvereniging bleek dat aardgasvrij op dat moment geen optie was. Als burger moet je dat namelijk zelf betalen. Aangezien Laura en haar huisgenoten in een huurwoning zitten, is het voor hen lastig om een enorme investering te doen zoals een warmtepomp. Wie is er dan verantwoordelijk voor de kosten en is de investering voor iedereen rendabel? Daarom is Laura op zoek gegaan naar alternatieven die wél mogelijk waren om CO₂ en geld te besparen.

Energieverbruik bijna gehalveerd

Om te beginnen is ze gaan kijken naar de (energievretende) apparaten in huis. Er stond bijvoorbeeld nog een enorme Philips-tv in de woonkamer die nooit werd gebruikt. De onnodige en ongebruikte apparaten gingen direct het huis uit. Daarnaast heeft ze voor een betere isolatie radiatorfolie geplaatst, de verwarmingsbuizen geïsoleerd en gordijnen voor de ramen gehangen. Verder zit er op elke kraan in huis een waterbespaarder, waarmee het waterverbruik aanzienlijk is verminderd. Tot slot zijn alle lampen in huis vervangen door ledlampen. Het resultaat? In een jaar tijd heeft ze het energieverbruik bijna kunnen halveren! Waar de maandelijkse rekening eerst € 125,- bedroeg, is deze geslonken naar € 85,- . Uiteindelijk streeft Laura ernaar om structureel minder dan 500m³ gas per jaar te verbruiken. En de investering die ze hiervoor heeft moeten doen? Volgens Laura waren de gordijnen de duurste aankoop. Dus ook voor een kleinere portemonnee zijn er eindeloze mogelijkheden. Zit je bij een woningcorporatie, dan kun je met hen in gesprek gaan om te kijken hoe je je woning kan verduurzamen. Vaak blijkt dat er veel meer mogelijk is dan gedacht.

Ook CO₂ besparen? Begin dan met écht goeie energie van Vandebron!

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidGroenDoenImpactKlimaatInspiratiebronnen