28 mei 2018

Kleine stapjes in de richting van een duurzame leefstijl

De afgelopen 30 dagen deed een aantal Vandebronners mee aan de Squarewise Micro-idealenchallenge. Weten waarom? Dat lees je hier.

De afgelopen 30 dagen deed een aantal Vandebronners mee aan de Squarewise Micro-idealenchallenge. Weten waarom? Dat lees je hier.

Als jonge idealisten willen we graag door grote stappen te zetten de wereld veranderen in een duurzame, leefbare plek. Maar vaak vergeten we dat je door veel kleine stappen te zetten ook grote impact kunt maken. Daarom kwam Squarewise met de Micro-idealenchallenge: een uitdaging waarbij verschillende teams kleine, duurzame veranderingen aanbrengen in hun dagelijks leven en zo hun footprint verkleinen. De afgelopen 30 dagen deden 24 Vandebronners mee. En dat leverde natuurlijk mooie anekdotes op!

Gemiddelde leestijd: 3 minuten

Wat houdt de Micro-idealenchallenge in?

Squarewise heeft in hun blog haarfijn uitgelegd waar de challenge op is gebaseerd. Maar, in een notendop: de idealen die we hebben en de verantwoordelijkheden die we ons daarmee opleggen zijn op macro-niveau, wat betekent dat het vaak een teleurstellend resultaat kan hebben. In andere woorden: we willen de wereld redden, maar hebben soms geen idee waar we moeten beginnen. Daarom stelt ene Joseph Jaworski in zijn boek “Synchronicity” dat we kleine stappen kunnen zetten, die bij elkaar grote impact kunnen hebben: micro-idealen.

Lees hier alles over de challenge 

Hoe hebben wij het ervan afgebracht?

De afgelopen dagen hebben we van alles gedaan. Naast een vaste lijst met kleine idealen, zoals vegetarisch eten, korter douchen en een warme trui aandoen tijdens de herfststorm, was er ook een aantal andere activiteiten.

Kerstin heeft contact opgenomen met een bejaardentehuis in Amsterdam, om binnenkort op vrijwillige basis stoelyogalessen te geven. ‘Op 16 november is de eerste Granny-les!’ zegt ze enthousiast.

De vrolijke fietsenstaller van het Amstelstation kreeg heerlijke brownies en een kaartje van Lianne. ‘Elke dag is hij voor iedereen superlief en wenst hij me een oprechte “Joe joe, fijne dag", dus hij verdiende iets liefs en een compliment.’

Kim stond een hele dag op de Dam met een vegan-organisatie, om bewustzijn te creëren voor de standaarden in de vee-industrie en in gesprek te gaan met mensen die geïnteresseerd waren. ‘Een jongen gaf bijvoorbeeld aan niet te weten dat dit allemaal achter zijn broodje vlees schuilging en was best geschokt,’ vertelt ze. ‘En andere mensen liepen juist weer vrolijk langs en maakten een praatje. Mensen die bijvoorbeeld al vegan zijn of steeds meer vegan gaan eten.’

Na maanden oefenen nam Steven zijn Syrische taalbuddy Kenaz mee naar zijn ouders voor een oud-Hollands stamppotje andijvie en een uitgebreide kennismaking met de Nederlandse cultuur. ‘Het werd een avond vol uitwisseling en gezelligheid!’

En Isabelle is de komende tijd weer druk met de naderende komst van Sinterklaas in Amsterdam. Zij organiseert alvast maatschappelijke activiteiten voor kinderen die om een bepaalde reden het Sinterklaasfeest niet kunnen vieren.

En een paar idealen zijn gewoonte geworden

‘Ik zou echt nooit meer een plastic zakje meenemen uit de supermarkt,’ vertelt Isabelle. ‘Soms nam ik een tasje mee en dacht ik er niet altijd bewust bij na, maar na de challenge doe ik het never nooit meer.’

Vanavond horen we of we de challenge hebben gewonnen. Wil je ook een keer meedoen? Houd de site van de Micro-idealenchallenge in de gaten.

Geschreven door Jacqueline de Vent Escalante

Jacqueline de Vent Escalante, voormalig copywriter bij Vandebron

Deel dit artikel
Tags
GroenDoenImpact