3 november 2016

Jeff in Nepal: De eindsprint

'Mahindra is de installateur van Gham Power. Hij is pas 20, maar wordt nu al gezien als de installateur met de meeste ervaring.'

Nadat ik me al vijf minuten verstaanbaar probeer te maken wijst de oudere man tegen wie ik aan het praten ben naar links “Nee, hij, hij, hij!” Een piepjonge Nepalees kijkt me aan. “Ik ben Mahindra, en ik spreek geen Engels.” Dat begint goed.

Gham Power

Mahindra is de installateur van Gham Power. Hij is pas 20, maar wordt nu al gezien als de installateur met de meeste ervaring. Met een vertaler vertelt hij z’n verhaal: “In mijn tijd bij Gham Power heb ik meer dan 40 projecten volbracht. ‘Het mooiste project was het installeren van 75 panelen voor een gehele community. Hierdoor waren verschillende dorpen voorzien van stroom en dus licht!’ Ondanks zijn leeftijd en zijn gebrekkige Engels komt hij slim en ervaren over. Dat vertaalt zich ook in zijn doel; “Ik wil graag voor Gham Power blijven werken. Op deze manier kan ik steeds meer dorpen en huishoudens voorzien van stroom. Ik wil niet naar het buitenland, ik wil iets doen wat goed is voor Nepal.” Onder leiding van Mahindra starten we eindelijk met  de installatie van de panelen.

De lokale gemeenschap

Gelijktijdig met de installatie beginnen we, Mahindra en ik, met lesgeven aan Pranil en Sajan, twee Nepalese vrijwilligers. We leren ze het hele systeem te begrijpen. Daarnaast helpen zij ook mee met de installatie. Zij zullen vervolgens, met behulp van het in Nederland geschreven lesmateriaal, les gaan geven aan de oudere klassen van de school. Zo leert de lokale gemeenschap over de installatie en kan deze kennis weer gebruikt worden bij andere projecten.

Na vier dagen kabels leggen, bomen klimmen, zonnepanelen installeren en lesgeven, is het project waar we maanden naartoe hebben geleefd voltooid: er liggen tien panelen op het dak, in een hoek van 24 graden én direct gericht naar het zuiden. Missie volbracht. Naast dat ze lampen laten branden, voorzien ze ook een waterpomp van stroom. De 80 kinderen die bij de school wonen zijn nu voor altijd voorzien van elektriciteit en stromend water!

Waka Waka

Van de kinderen die op deze school zitten, wonen de meesten bij hun familie. Veel van de families in de community hebben nog geen toegang tot elektriciteit. Daarom zijn we deze week begonnen met het verdelen van de dertig Waka Waka lights en Waka Waka Powers (compacte LED lampen die door de zon worden opgeladen). Manjil, de oprichter van Maya Universe Academy, vertelt hoe belangrijk zoiets eenvoudigs als een lampje kan zijn: ‘Gomma, een van onze studenten, kan nu ‘s avonds haar huiswerk maken. Haar vader, die ook op de school werkt, komt na werk thuis in een verlicht huis. De mensen hier hebben hier geen toilet binnenshuis. Dit houdt in dat ze ’s avonds de jungle in moeten, met alle gevaren van dien. Nu kunnen ze een lamp meenemen, waardoor ze meer zicht hebben en daardoor veiliger zijn.

Licht wordt door de meesten enorm voor lief genomen. Maar stel je voor dat je iemand voor het eerst vuur geeft. Nu geef je iemand voor het eerst licht! Zo belangrijk is het.’

Op de laatste avond komen alle dorpsoudsten samen bij de school. Er wordt gediscussieerd , gegeten en gedronken. Een man die zich voorstelt als Surendra Adhikari komt naar me toe. Via Manjil zegt hij: “Op de plek waar we nu zitten graasden vroeger mijn buffalo’s. Nu staat er een school, met zonnepanelen. Een school waar het licht nooit meer uit gaat. Daar ben niet alleen ik, maar iedereen, jullie enorm dankbaar voor.”

Ook de andere blogs lezen die Jeff tijdens zijn reis in Nepal geschreven heeft?

Geodriehoeken en windvlagen

Zonnepanelen in Kathmandu

De zonnige toekomst van zonne-energie

Geschreven door Jeff Gomez

Jeff werkte als sales agent bij Vandebron en ging naar Nepal om zonnepanelen op scholen te leggen.

Deel dit artikel
Tags
VandebronInspiratiebronnen