3 november 2016

Jeff in Nepal: Geodriehoeken en windvlagen

'Door slim gebruik te maken van de hoek van beide daken, kunnen de panelen richting het zuiden worden gebouwd.'

Daar staan we dan, starend naar het dak. “Hoeveel graden moet de hoek van de panelen ook alweer zijn?” Gelukkig heb ik mijn huiswerk gedaan. Op de lengtegraad van Tanahu in Nepal functioneren de panelen optimaal bij een hoek van 24 graden, direct gericht naar het zuiden. “En waar is het zuiden ook al weer?” Precies de kant waar de twee daken niet heen wijzen. Dit wordt misschien toch lastiger dan verwacht.

Samen met twee Koreaanse Bouwkunde studenten breng ik die middag door met schetsboeken, geodriehoeken en een knap staaltje wiskunde B. Aan het einde van de dag ligt er een aantal ontwerpen op tafel. Een keuze maken blijkt echter lastig, want bij het kiezen van het verkeerde ontwerp kan één windvlaag het hele dak meenemen. Aangezien de school in de bergen ligt en het dak niet solide is, is dat een serieus probleem.  

Wiskundesessie in volle gang

Uiteindelijk vinden we het toch lastig om een beslissing te nemen en besluiten we om expertise te zoeken. Al snel vinden we Gham Power. Gham Power is gespecialiseerd in het ontwerpen en installeren van micro-grids in afgelegen gebieden. Omdat de initiële investering vaak te groot is voor de boeren, worden de projecten uitgevoerd tegen micro-krediet of community-krediet. Deze toegankelijke manier voor het verkrijgen van krediet heeft ervoor gezorgd dat Gham Power een groot aantal projecten heeft kunnen voltooien, waardoor ze een brok aan ervaring hebben. En dat blijkt! Want ze zien meteen dat onze ontwerpen niet goed zijn. Één verkeerde windvlaag en het dak zou naar de andere kant van de berg zijn gevlogen!

De Maya Academy

Het ontwerp dat Gham Power maakt, zorgt ervoor dat de panelen op beide daken van de school rusten. Door slim gebruik te maken van de hoek van beide daken, kunnen de panelen richting het zuiden worden gebouwd. Daarnaast zit er voldoende ruimte tussen de panelen, zodat ze niet door de wind gegrepen kunnen worden. Aangezien het niet een simpele installatie betreft, belooft Gham Power de meest ervaren installateur uit Kathmandu te sturen.

Een installateur uit de stad heeft voordelen en nadelen. Een van de voordelen is, dat we zeker weten dat de panelen goed worden geïnstalleerd. Een nadeel is, dat de kennis niet uit de directe community van de school komt. Om ervoor te zorgen dat de kennis over de zonnepanelen er toch komt, begin ik volgende week met het lesgeven aan twee vaste vrijwilligers. Met lesmateriaal wat ik in Nederland heb voorbereid leren ze alles over zonnepanelen, van berekening en installatie tot onderhoud en reparatie. Ook zullen ze de installateur van Gham Power helpen. Zo komt de benodigde kennis bij de school en blijft het dak waar het hoort…

 In mijn volgende blog volgt de daadwerkelijke installatie! Lees je dan weer mee?

Zonnepanelen in Kathmandu

De zonnige toekomst van zonne-energie

De eindsprint

Geschreven door Jeff Gomez

Jeff werkte als sales agent bij Vandebron en ging naar Nepal om zonnepanelen op scholen te leggen.

Deel dit artikel
Tags
VandebronInspiratiebronnenGroenDoen