3 november 2016

Jeff in Nepal: Zonnepanelen in Kathmandu

We hadden afgesproken met Govardhan Rana, de vader van Manjil (de oprichter van MUA). Govardhan, die door iedereen “Uncle” wordt genoemd, nam ons mee naar zijn broer Balkrishna. Balkrishna weet heel veel over zonne-installaties.

Maandagochtend 05:00; de wekker gaat. Ik moet even denken, waar ben ik ook alweer? Ohja, Nepal! Vandaag gaan we écht aan de slag. In het donker laden we de nieuwe zonnepanelen op de Jeep van Uncle. Na het inklappen van de achterbank passen er nu ook nog drie batterijen, de charge controler en een inverter in de auto. En waar zitten Bas en ik dan? “Ja, de passagiersstoel is voor twee personen” wijst Uncle grijnsend. Twee Nepalese personen, ja…

Na maandenlange voorbereiding ben ik donderdag 1 september vertrokken naar Nepal om te helpen bij het Maya Solar Project. Eergisteren arriveerde ik om zes uur ‘s ochtends in Kathmandu. Daar werd ik opgewacht door Bas, een goede vriend en vrijwilliger bij Maya Universe Academy (MUA). Rustig acclimatiseren zat er niet bij: we konden meteen door naar de eerste afspraak.

Uncle

We hadden afgesproken met Govardhan Rana, de vader van Manjil (de oprichter van MUA). Govardhan, die door iedereen “Uncle” wordt genoemd, nam ons mee naar zijn broer Balkrishna. Balkrishna weet heel veel over zonne-installaties. Trots nam hij ons mee naar zijn dak om zijn nieuwste creatie te laten zien; een zonne-installatie die kan meedraaien met de zon. Verder stond het dak vol met zonnepanelen en zonneboilers. Samen met de broers bespraken we hoe we ons project het beste kunnen aanpakken.

Balkrishna

Na het bezoek bij Balkrishna reden we naar de plaatselijke zonnepanelen outlet. Na drie bijna-dood-ervaringen in het verkeer later, kwamen we aan bij een piepklein winkeltje. Eenmaal binnen, bleek dit kleine winkeltje tot aan het plafond gevuld staat met modern materiaal: zonnepanelen, batterijen en inverters. Alles wat we nodig hadden. Terwijl de man van de winkel berekende hoeveel panelen we nodig zouden hebben, bespraken wij de opties die we met Uncle en Balkrishna bedacht hadden:

Optie 1: We leggen de school vol met de benodigde panelen, daarnaast kijken we alle bedrading na om te zien wat er te verbeteren is. Verder kopen we LED lichten en verlichten het pad van het kinderverblijf naar de wc’s.

Optie 2: We gebruiken de panelen voor het aandrijven van een waterpomp. Deze pompt vers drinkwater naar de school. Hiervoor hebben we een krachtige pomp nodig die veel energie verbruikt.

De man was klaar. We namen onze offertes in ontvangst en namen afscheid van Uncle. Eindelijk naar huis, om een beetje van de jetlag af te komen. De volgende ochtend moeten we vroeg op pad om de spullen op te halen en naar de MUA te rijden. Wanneer we in het eerste licht de stad uitrijden, samengeperst op de voorstoel van Uncle’s Jeep, zie ik voor het eerst de prachtige natuur waar Nepal om bekend staat. Ik ben denk ik de enige die er bij stil staat, want het overige verkeer is meer bezig met roekeloos rijden. Zo lang mogelijk op de verkeerde weghelft rijden en in blinde bochten inhalen lijkt een nationale sport.

De Maya Universe Academy

Na vijf uur rijden komen we, gelukkig, veilig aan bij Maya Universe Academy. Het is rustig, want het is vandaag een nationale feestdag en de meeste kinderen zijn naar huis toe. Toch worden we begroet door een paar nieuwsgierige kids. De volgende dagen zullen we één van onze opties kiezen en het plan verder uitwerken. Voor nu staat een lesje memory op de planning; het leren van 250 Nepalese namen.

Tot zover mijn eerste blog! Wil je mijn andere blogs ook lezen? Dat kan!

Geodriehoeken en windvlagen

De zonnige toekomst van zonne-energie

De Eindsprint

Geschreven door Jeff Gomez

Jeff werkte als sales agent bij Vandebron en ging naar Nepal om zonnepanelen op scholen te leggen.

Deel dit artikel
Tags
Goeie energieKlimaatNatuurZonne-energie