11 augustus 2020

Je energierekening verlagen? Check vooral deze energieslurpende apparaten eens!

Veel mensen zijn zich niet bewust van hoeveel energie bepaalde apparaten in huis gebruiken. Daarom hebben we de grootste energievreters op een rij gezet, inclusief zuinigere alternatieven.

Vraag je je elke keer weer af waar die hoge energierekening toch vandaan komt? Of denk je af en toe dat je wel ergens een gaslek móét hebben omdat je zoveel gas hebt verbruikt? Misschien is dat echt het geval, maar de kans is groter dat je je niet bewust bent van hoeveel elektriciteit en gas bepaalde apparatuur in huis verbruikt. Daarom hebben we voor het gemak een aantal grootverbruikers voor je op een rij gezet.

Elektrische boiler

Waarschijnlijk een apparaat waar je weinig of niet naar omkijkt. Toch is dit een van de grootste energievreters in huis. Heb je een wat ouder model, dan kan het een enorme kostenpost zijn. Een elektrische boiler van 20 liter (of meer) verbruikt gemiddeld 1900 kWh per jaar. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel zuinigere modellen op de markt die een hoop energie en geld besparen. Mocht je dus nog een oud model in huis hebben, dan kan het geen kwaad om deze te vervangen. Breng je oude boiler naar de milieustraat waar hij gerecycled wordt, dat is beter voor het milieu dan de energievreter doorverkopen aan iemand anders.

Verwarming

De verwarming is een van de grootste gasverbruikers binnenshuis. Gemiddeld bestaat je gasrekening voor 75% uit verwarmingskosten. Heb je een cv-ketel van 15 jaar of ouder? Dan verbruikt deze waarschijnlijk onnodig veel gas. Met een zuinigere ketel bespaar je al gauw 20% van je gasverbruik. Een nieuwe cv-ketel heb je dus zo terugverdiend! Nog beter is natuurlijk om een warmtepomp te laten installeren. Deze werkt op stroom en afhankelijk van het soort pomp verbruikt deze weinig tot helemaal geen gas meer. Liever klein beginnen? Probeer dan eens radiatorfolie. Dit monteer je eenvoudig achter de verwarming waardoor er minder warmte verloren gaat en je dus minder hoeft te stoken.

Wasdroger

Er zijn verschillende soorten wasdrogers, die ook elk met een eigen energielabel komen. Zo is een condensdroger met energielabel B niet bepaald zuinig te noemen. Deze slurper verbruikt gemiddeld 496 kWh per jaar. Ga je daarentegen voor een warmtepompdroger met energielabel A+++, zal het gemiddelde verbruik neerkomen op 170 kWh per jaar. Je hebt tegenwoordig zelfs droogtrommels met energielabel A+++-10%, deze zijn 10% zuiniger dan wasdrogers met label A+++. Ja, je betaalt voor de aanschaf misschien iets meer, maar dit verdien je zo weer terug met een lagere energierekening.

Amerikaanse koelkast

We zien hem steeds vaker terugkomen in het interieur. Het liefst zo groot mogelijk, tweedeurs, inclusief koffiezetapparaat en ijscrusher. Maar hoe leuk het ook staat in de keuken, zo’n grote koelkast slurpt heel wat energie. In vergelijking met een koel-vriescombinatie verbruikt de Amerikaanse koelkast 40% meer energie. Dat komt neer op zo’n 500 kWh per jaar. Bedenk bij de aankoop dus goed of al die extra opties daadwerkelijk nodig zijn. 

Plasma-tv

Ook de televisie wordt een steeds belangrijker interieuritem. Waar de retro-tv bestond uit een enorme kast met een klein schermpje, is het tegenwoordig nog enkel een (enorm) scherm. We staan er zelfs niet meer raar van te kijken als de tv als een schilderij aan de muur wordt bevestigd. Superleuk zo’n eyecatcher, maar de energieprijs stijgt naarmate je tv groter wordt. Zo verbruikt een groot plasmascherm zo’n 485 kWh per jaar aan stroom en een kleinere led-tv 155 kWh. Misschien toch nog eens nadenken over een écht schilderij?

Vijverpomp

Deze zal bij veel minder huishoudens voor een hoge rekening zorgen. Maar mocht je toevallig de trotse bezitter van een vijver zijn, dan kan het geen kwaad om nog eens naar het energieverbruik van je pomp te kijken. Een zware vijverpomp die altijd aanstaat, kost bijna 1800 kWh per jaar. Een flinke energievreter dus! Wil je graag die vijver in de tuin (behouden), maar zonder hoge energiekosten? Overweeg dan eens om een natuurvijver aan te leggen.

Verlichting

Misschien geen onbekende, maar toch zetten we hem hier nog even in het rijtje. Gemiddeld gaat zo’n 16% van je verbruikte energie op aan verlichting. Natuurlijk is dat afhankelijk van of je wel of geen ledlampen gebruikt en of je lampen niet onnodig aanstaan. Maar de ervaring leert dat veel huishoudens nog (te) weinig energiezuinige verlichting gebruiken. Bijvoorbeeld omdat de lamp nog niet kapot is. Toch kan het geen kwaad om dit nog eens te controleren. Eén gloeilamp verbruikt namelijk net zoveel energie als tien ledlampen. Een simpele manier om te besparen! Hoe zuinig je huidige verlichting is, vind je eenvoudig terug op het energielabel van je lamp. En met de Keuzehulp van Milieu Centraal is de keuze voor de juiste ledlamp zo gemaakt!

Lees verder: Deze 15 apparaten gebruiken in huis de meeste stroom Is het niet mogelijk om je apparaten te vervangen maar wil je wél een goedkopere energierekening? Als klant bij Vandebron ontvang je korting op je energierekening voor iedere vriend die via jou overstapt naar Vandebron.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
GroenDoenKennisbankTechVandebron