29 november 2015

Is 100% duurzame energie mogelijk?

In dit TED-filmpje maakt Amory Lovins op nuchtere wijze duidelijk hoe het mogelijk is.

In dit TED-filmpje maakt Amory Lovins op nuchtere wijze duidelijk hoe het mogelijk is.

“Er is zo’n oud grapje over een econoom die zijn kleindochter meeneemt voor een wandeling. Op een gegeven moment zegt het meisje, ‘Opa, ik zie een twintig-dollar biljet op straat! Mag ik het oppakken?’, waarop de econoom zegt, ‘Maak je geen zorgen lieve schat, als het echt zou zijn, had iemand anders het allang opgepakt.”

Time Magazine

In 2009 bestempelde het tijdschrift Time de voorzitter het Rocky Mountain Institute, Amory Lovins, als één van de 100 meest invloedrijke personen ter wereld. Het punt van Lovins is dat de wereld vol ligt met twintig-dollar biljetten, maar dat de gevestigde orde er niets mee doet. “Maar, bedrijven die worden gehinderd door het oude denken, zijn er op de lange termijn toch niet meer.”

Wie over duurzame energie praat, krijgt vaak (vooral uit de fossiele hoek) te horen dat we niet zonder gas- en kolencentrales kunnen, omdat de lampen moeten blijven branden, óók als de wind niet waait en de zon niet schijnt. Zo heeft het kunnen gebeuren dat er in 2006 werd besloten om vijf nieuwe kolencentrales te bouwen.

Variabel, maar niet onvoorspelbaar

Duurzame energie is inderdaad variabel, maar niet onvoorspelbaar. Wanneer we het elektriciteitsnet slimmer inrichten en meer energie besparen, kunnen de kolencentrales echt sluiten. Lovins bedacht de term ‘negawatt’, wat staat voor iedere megawatt die wordt bespaard. Volgens Lovins is efficiëntie, net als wind en zon, een energiebron. Met dat alles kunnen we naar een 100% duurzame energievoorziening, zonder nieuwe uitvindingen, zonder politiek en zonder subsidie, maar met logisch ondernemerschap. Het nieuwe vuur komt niet uit de grond, maar uit de lucht. Het is niet schaars, maar onuitputtelijk. Niet lokaal, maar overal. Niet kortstondig, maar permanent. Niet duur, maar gratis.

In het onderstaande TED-filmpje maakt Amory Lovins op nuchtere wijze duidelijk hoe dat alles mogelijk is.

Het Rocky Mountain Institute schreef over Vandebron in ‘An Airbnb or Uber for the Electricity Grid?’ Overstappen op duurzame energie? Dat kan op vandebron.nl 

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel
Tags
Kennisbank