4 maart 2016

Hoe groen is groen eigenlijk?

Bij Orgaworld vergisten ze organisch materiaal: afval uit etenswaren wordt hier opgegeten door bacteriën en de methaan die daarbij vrijkomt wordt omgezet in energie, bio-energie. En precies daarom ben ik hier.

Dat is ook logisch: Orgaworld is een hele grote GFT-bak. Een hele grote hi-tech GFT-bak. Bij Orgaworld vergisten ze organisch materiaal: afval uit etenswaren wordt hier opgegeten door bacteriën en de methaan die daarbij vrijkomt wordt omgezet in energie, bio-energie. En precies daarom ben ik hier. Om eens van dichtbij te zien, te horen en te ruiken hoe dat werkt. Want hoewel bio-energie een stuk onbekender is dan wind- of zonne-energie, is meer dan de helft van de groene energie in Nederland bio-energie.

Hoe groen is bio-energie?

Maar is het wel groene energie? Ik heb het zelf nooit doorgehad, maar in de wereld van de groene energie wordt veel gediscussieerd over hoe groen bio-energie daadwerkelijk is. Of het er wel bij mag horen. Dit is een lange en lastige discussie. Vooral omdat er met de term bio-energie heel veel verschillende soorten energie op een grote hoop worden gegooid. En een grote hoop, die gaat gisten en borrelen.

Een ruim begrip

Alle energie die wordt opgewekt door verbranding, vergassing of vergisting van organische materialen, noemen we bio-energie. Dat is een ontzettend ruim begrip. Er vallen kolencentrales die hout meestoken onder, boeren die de mest van hun varkens vergisten, een centrale als Orgaworld en zelfs mijn houtkachel produceert bio-energie. We noemen deze energie duurzaam omdat de grondstof niet op raakt: bomen en planten groeien, vee stopt nooit met schijten. En omdat het klimaatneutraal is: CO2 die bij de verwerking vrijkomt is onderdeel van de actieve CO2 omloop, in tegenstelling tot die van fossiele energie, waarmee extra CO2 in onze dampkring wordt gebracht.

Nadelen van bio-energie

Dat klinkt allemaal best duurzaam, maar er zijn ook nadelen. Het klopt dat organisch materiaal niet “op” kan, maar dat betekent niet dat we het maar moeten verbranden, vergassen of vergisten. Er wordt bijvoorbeeld soja of maïs geteeld, enkel om hier energie uit te winnen. In een wereld waar honger nog steeds bestaat is het bizar om goed en bruikbaar voedsel te vergisten. Ook het verbranden van hout is omstreden. Bomen nemen immers CO2 op en hout uit Noord-Amerika verschepen om hier te verbranden zorgt ook voor veel uitstoot. Bovendien is het de vraag of die bossen worden herplant. Of bio-energie echt klimaatneutraal is, is dan ook een hele ingewikkelde vraag. Dat ligt niet alleen aan het opwekken van energie zelf, maar ook aan waar het materiaal vandaan komt.

Orgaworld: de moderne schillenboer

Terug naar de GFT-geur bij Orgaworld. Je kunt Orgaworld zien als hypermoderne versie van de schillenboer, waarin voedselresten van de voedselindustrie, supermarkten en horeca worden gestort, bijvoorbeeld keukenafval, snijafval en het over-de-datum uit supermarkten dat echt niet meer kan worden gegeten. Dat wordt nat vergis, want voedsel bestaat voor zo’n 80% uit water. Het gas, methaan, dat hierbij vrij komt, wordt in een verbrandingsmotor omgezet in elektriciteit. Hier komt ook heel veel hitte bij vrij, die wordt gebruikt voor de stadsverwarming van Amsterdam. Van de restanten die niet vergist worden, wordt met restwarmte een kunstmestvervanger gemaakt. En het water uit de voedselresten wordt ter plekke gezuiverd en weer gebruikt. Kortom, er gaat helemaal niets verloren in deze kringloop.

Niet per definitie groen of grijs

Natuurlijk zijn niet alle vormen van bio-energie zo efficiënt, maar Orgaworld is een mooi voorbeeld van hoe groen bio-energie kan zijn. Bio-energie is dan ook niet per definitie helemaal groen of helemaal grijs, je moet het per geval bekijken.

Ik snap heel goed dat zonne-energie groener klinkt en dat windenergie iets makkelijker te begrijpen is. Maar als we de wereld willen verbeteren, moeten we niet het spelletje “wie is het groenst”-spelen, maar moeten we zoveel mogelijk duurzame alternatieven bedenken, zodat we in ieder geval kunnen stoppen met het verbranden van fossiele brandstof.

Dat dus! Gaan we het de volgende keer gezellig over sjoemelstroom hebben.

Geschreven door Renée Kapitein

Renee is voormalig copywriter bij Vandebron.

Deel dit artikel
Tags
Bio-energie