Hoe duurzaam is duurzame energie?

“Als je energie duurzaam is opgewekt, kun je toch gewoon onbeperkt douchen?” Nee dus. Alles over duurzame energie en 17 bespaartips'

“Als je energie duurzaam is opgewekt, kun je toch gewoon onbeperkt douchen?” Soortgelijke vragen worden vaak gesteld aan onze klantenservice. De opvolgende vraag is: “Hoe duurzaam is duurzame energie?”

Energie uit oneindige bronnen

Duurzame energie is duurzaam omdat het wordt opgewekt met bronnen die nooit op raken, maar het is nog niet zo duurzaam als de energie die je niet verbruikt.

Vandebron maakt geen marge op de verkoop van energie, waardoor we — in tegenstelling tot traditionele leveranciers — er juist belang bij hebben dat jij minder energie verbruikt. We kunnen dan immers meer klanten op één bron aansluiten. Ons belang is hetzelfde als dat van onze klanten, en het klimaat.

Vandaar dat we hieronder bespaartips hebben.

Apparatuur:

– Laat apparatuur niet op standby staan. – Je monitor uitzetten verbruikt minder energie dan bewegende screensavers. – Als apparaten zijn opgeladen, haal ze dan uit het stopcontact.

Verwarming:

– Doe op een koude dag een dikke trui aan, dan kan je verwarming wat zachter.

Koelen:

– Met een energiezuinige koelkast of vriezer heb je binnen een paar jaar het vervangen van een oud model terugverdiend. – Een vriezer werkt het best als je hem een paar keer per jaar ontdooit.

Verlichting:

– Vervang je lampen voor spaarlampen, of LED’s. – Laat geen lampen branden in lege kamers. Maar dat wist je wel, toch?

Wassen:

– Mooi weer? Gebruik geen droger, maar hang je was aan de waslijn. – Op dertig graden, in plaats van zestig graden, wordt je was ook schoon.

Isolatie:

– Dubbelglas is beter dan enkelglas. Driedubbelglas is nog beter. – Tochtstrips aanbrengen is een makkelijke manier om veel warmte te behouden. – Vraag een ThermoCard van Natuur&Milieu aan (gratis voor klanten van Vandebron). Met de Thermocard ben je er in vijf seconden achter of je huis goed geïsoleerd is. Zo niet, dan kun je collectief spouwmuurisolatie inkopen. Klik hier en kies voor de optie “Vandebron” bij de vraag: “Hoe heb je van deze actie gehoord?“ Dan ontvang je de Thermocard gratis.

Douchen:

– Vijf minuten douchen kan soms ook al genoeg zijn! – Gebruik ’n waterbesparende douchekop. – Douchen is beter dan in bad gaan. Een bad vullen kost al snel zo’n 120 liter, een douche slechts 7 liter per minuut. Verreweg de meeste energie wordt verbruikt voor het verwarmen van het water.

Geschreven door Jaap Grolleman

Jaap is voormalig copywriter bij Vandebron en verhuisde voor de liefde naar Shanghai.

Deel dit artikel