4 januari 2019

Niet alle groene stroom is hetzelfde. En dat maakt uit.

Op 17 december verscheen er op de website van weekblad Elsevier een opiniestuk van energiedeskundige Jon van Diepen. Omdat wij het niet eens zijn met de definitie van groene stroom die hij gebruikt, schreven wij een reactie op het stuk.

Voor de volledigheid raden we je aan eerst het stuk van Jon van Diepen te lezen (gemiddelde leestijd 4 minuten). Het artikel kun je hier lezen.

‘Stop het groenwassen van stroom’, zo luidde de kop van het stuk van Jon van Diepen op 17 december waarin hij pleit voor een nieuwe manier van certificering van groene stroom. Een missie die ik toejuich: het huidige certificeringssysteem maakt het mogelijk grijze stroom te verkopen als groen. Deze ‘sjoemelstroom’ is misleidend en draagt in geen enkel opzicht bij aan de energietransitie.

De definitie van groene stroom

Met zijn definitie van groene stroom heb ik meer moeite. Groene stroom zou namelijk, ik citeer, een combinatie zijn van geleverde (grotendeels) grijze stroom, plus groencertificaten. Deze  definitie van groene stroom heeft echter betrekking op de stroom die uit je stopcontact komt, niet op de stroom die op het net wordt geleverd. Hierdoor beantwoordt Van Diepen eigenlijk de vraag ‘Wat krijg je met een groenestroomcontract?’. Dat lijkt misschien een ongelooflijk potje muggenziften, maar deze nuance is wel degelijk van belang. Want groene stroom is meer dan wat er uit je stopcontact komt.

Contracten en certificaten

Het klopt dat mensen met een groenestroomcontract niet alleen duurzaam opgewekte stroom gebruiken; er liggen immers geen directe kabels tussen windmolens en huishoudens. Iedereen krijgt een mix van alle energie die op het net wordt gezet, groen én grijs. Met een groenestroomcontract bepaal je dus niet wat je geleverd krijgt, maar wel wat er namens jou op het net wordt gezet. En er zijn wel degelijk Nederlandse energieleveranciers die echt groene stroom aanbieden - stroom die met recht een certificaat draagt en die niet wordt gescheiden van bijbehorende certificaten.

Sjoemelstroom

Alle groene energie over één kam scheren en daarmee de suggestie wekken dat je niet kunt kiezen voor 100% duurzame en lokaal opgewekte energie is dus onterecht, en bovendien gevaarlijk: als consumenten alle groene stroom als sjoemelstroom zien, neemt dat de prikkel weg om nog voor een duurzame leverancier te kiezen.

De manier waarop de energietransitie in de media verschijnt, heeft grote invloed op de publieke opinie erover. Willen we de energietransitie tot een succes maken - en laten we er, gezien de onvermijdelijkheid, vanuit gaan dat we dat willen - dan moeten we zoveel mogelijk mensen zien mee te krijgen. De suggestie wekken dat groene stroom niet bestaat, helpt daarbij niet en is bovendien simpelweg onjuist.

Meneer Van Diepen en ik delen, meen ik, hetzelfde ideaal: een transparante energiemarkt, zónder groengewassen stroom. Laten we het goede voorbeeld geven door zo eerlijk en volledig mogelijk over de energietransitie te berichten.

Geschreven door Claire van de Graaff

Claire is voormalig copywriter en eindredacteur bij Vandebron en houdt naast van schrijven enorm van koken. En eten.

Deel dit artikel
Tags
ActueelGoeie energieGroenDoenImpact