14 december 2020

Groen licht aan het eind van de grijze tunnel

Is het nou eindelijk eens klaar met dat gesjoemel?

Sinds 2014 maken we ons bij Vandebron hard voor eerlijke en duurzame energiemarkt. Niet alleen bieden we Nederlandse huishoudens écht groene energie aan, maar proberen we ook andere energieleveranciers te overtuigen hetzelfde te doen. Want waar veel leveranciers zeggen dat ze groen zijn, wordt het overgrote deel van alle stroom in Nederland nog steeds vergroend met buitenlandse certificaten. Sjoemelstroom noemen we dat. Niet eerlijk en niet duurzaam, want de stroom is alleen op papier groen. Ondertussen wordt het opgewekt met gas- en kolencentrales in Nederland. En daar wordt Nederland alles behalve duurzamer van! 

Onder andere de jaarlijkse Stroomranking van WISE, Greenpeace, Consumentenbond en Natuur & Milieu laat zien hoe groen ons stroomnet werkelijk is. Sinds 2014 publiceren zij hun onafhankelijke onderzoek naar de duurzaamheid van alle stroomleveranciers in Nederland. En elk jaar blijkt weer dat het overgrote deel van de aangeboden energie helemaal niet zo groen is als dat leveranciers beweren. Oneerlijk, aangezien 70% van de Nederlanders denkt groene stroom af te nemen terwijl ons land er absoluut niet groener van wordt. Sterker nog, het houdt de energietransitie tegen. De politiek knijpt haar ogen dicht als het gaat om Sjoemelstroom, terwijl Nederland onderaan de Europese lijst bungelt qua aandeel duurzame energieopwek. Dat moet anders!

Greenwashing is alles behalve groen

Mede daarom hebben we afgelopen oktober een campagne opgezet waarbij we niet alleen bewustwording bij de consument wilden creëren, maar tevens een klacht in hebben gediend bij de Reclame Code Commissie. Wij zijn het zat dat er nog steeds wordt gesjoemeld met de term groene stroom en vinden dat energie alleen groen mag worden genoemd als het daadwerkelijk bijdraagt aan een duurzamer Nederland. Want tot onze ergernis komen er nog steeds veel reclames voorbij waarin grijze energiereuzen mooie praatjes hebben over groene stroom, inclusief windmolens en koeien op de achtergrond. Maar als je vervolgens naar hun percentage aangeboden groene stroom uit Nederland kijkt, is dat ongeveer gelijk aan nul. Helaas werd onze klacht door de Reclame Code Commissie afgewezen. Volgens de Nederlandse wet is het vergroenen van grijze energie met buitenlandse certificaten namelijk gewoon toegestaan. Geen nieuws voor ons, maar wel een kromme regelgeving.

Wettelijke transparantieplicht

Naar aanleiding van de meest recente Stroomranking is D66 samen met de ChristenUnie aan de slag gegaan om een wettelijke transparantieplicht voor ingekochte stroom in te dienen bij de Tweede Kamer. Deze moet ervoor zorgen dat energieleveranciers verplicht zijn om klanten te informeren over waar de stroom is ingekocht. En goed nieuws: afgelopen week is deze motie succesvol aangenomen! Dit betekent dat er eindelijk serieus onderzoek komt naar greenwashing binnen de energiemarkt. 

Niet toekijken, maar doorpakken

Bij Vandebron gaan we natuurlijk niet enkel staan toekijken. Wij willen graag bijdragen aan het onderzoek en daarmee meer transparantie creëren in de markt. Uiteindelijk draagt die transparantie weer bij aan onze missie: zo snel mogelijk naar 100% duurzame energie in Nederland. We gaan onze hulp aanbieden om zo de transitie sneller te laten verlopen en écht groene stroom uit Nederland een beter podium te geven. Uiteraard houden we je op de hoogte van de voortgang.

Geschreven door Margo van Gils

Margo is content creator bij Vandebron, houdt van schrijven en het bourgondische leven.

Deel dit artikel
Tags
ActueelBeleidGoeie energieKennisbankSjoemelstroom