14 september 2018

Spullen vervoeren zonder fossiele brandstof? Het kan!

The GoodShipping Program brengt verandering in een van de vervuilendste industrieën ter wereld: de scheepvaart. Maar daar lijkt het innovatieve The GoodShipping Program nu verandering in te brengen.

Na anderhalf jaar lang voorbereiden, netwerken, partners vinden en heel veel geduld hebben, is het vrijdag 7 september zover: de eerste lading ‘biobrandstof’ wordt in een Samskip containerschip geladen en is klaar voor een Europese vaart. The GoodShipping Program is officieel gelanceerd!

Vandebron is aanwezig bij de lancering en kan met eigen ogen zien wat het programma precies inhoudt én waarom dit programma nou zo innovatief en vooruitstrevend is. 

Verborgen impact

The GoodShipping Program is opgericht vanuit het idee dat 90% van de kleren die wij dragen, de spullen die we gebruiken en het voedsel dat wij consumeren, verscheept wordt. Dan kunnen de kleren nog zo duurzaam zijn gemaakt en je eten biologisch zijn, maar door die vervuilende schepen draag je indirect bij aan milieuvervuiling. Om maar even over verborgen impact te spreken...

Tijd voor verandering dus. Want als de energiemarkt met zijn vervuilende kolen- en gascentrales op z’n kop gezet kan worden, dan zou dit ook moeten kunnen in de scheepvaart, toch? Dat was precies de gedachte van het team achter het GoodShipping Program.

Actuele status

Op dit moment worden alle schepen nog elke dag voorzien van smerige fossiele brandstof, die zo dik en stroperig is dan je het kan vergelijken met vloeibaar asfalt. Dat dit niet goed is voor het milieu, hoeven we niemand meer te vertellen. En toch wordt scheepvaart op dit moment gezien als een van de meest milieuvriendelijke manieren om goederen te transporteren. Hoe dat kan? Scheepvaartindustrie is net als de luchtvaart niet meegenomen in het klimaatakkoord van Parijs, waardoor ze geen doelstellingen hebben om hun uitstoot te verminderen. Sterker nog; als het zo doorgaat zullen de emissies van de scheepvaart met 50% tot 250% toenemen tot 2050 en zal scheepvaart verantwoordelijk zijn voor 15% van de CO2-uitstoot wereldwijd. Geen goed vooruitzicht, als je het ons vraagt.

Maar gelukkig is er een oplossing, mede mogelijk gemaakt door The GoodShipping’s moederbedrijf GoodFuels Marine. Zij zijn ontwikkelen klimaatneutrale brandstoffen en zijn pionier op het gebied van duurzame bio-based scheepsbrandstoffen.

Hoe werkt het?

Het is natuurlijk niet logisch en milieuvriendelijk om de brandstof eerst naar de andere kant van de wereld te vliegen om het vervolgens daar in een containerschip te laden. Daarom wordt er gewerkt vanuit een ander principe: het principe van massabalans. Partners die meedoen aan dit programma rekenen uit hoeveel kilometer zij op jaarbasis varen. Vanuit deze gegevens berekent The GoodShipping Program hoeveel CO2-uitstoot dit kost en vervangen vervolgens liter voor liter de fossiele brandstof voor duurzame bio-brandstoffen, hier in schepen in Rotterdam. Zo wordt dus niet per se het schip van de klant CO2-neutraal bevaren, maar is er wel een schip op zee dat niet met vervuilende brandstof vaart. Het heeft dus daadwerkelijk effect. Anders dan bij sjoemelstroom in de energiemarkt wordt er dus niet met certificaten ‘groen gewassen’.

Tony's Chocolonely, Dopper, Blygold

Op deze eerste vaart zijn de duurzame pioniers van het eerste uur aanwezig, de partners van het GoodShipping Program: Mystic, Magic Marine, Tony’s Chocolonely, Dopper en Blygold zijn blij dat er nu eindelijk een oplossing komt voor dit stukje in de keten, waarop zij tot heden geen invloed konden uitoefenen.

Neem Tony’s Chocolonely, een disruptor in de chocolade-industrie. Haar maatschappelijke missie staat voorop: samen 100% slaafvrij de norm maken in chocolade. Maar je kunt tegenwoordig niet duurzaam produceren als je geen rekening houdt met het milieu. Dus toen The GoodShipping Program haar benaderde, was ze meteen enthousiast. En nu staat Tony’s hier als eerste klant naast andere duurzame doeners. Om ècht het verschil te maken.

Toekomstdromen

Nu het eerste schip is volgeladen met duurzame brandstof staat het team achter The GoodShipping Program te trappelen om verder aan de slag te gaan. Om nieuwe, duurzame maar goedkopere brandstoffen te introduceren en zo het gebruik verder te stimuleren. Én om verder in gesprek te gaan met een aantal multinationals om samen de keten transparanter te maken en natuurlijk om de uitstoot van CO2-emissies drastisch te verlagen.

Genoeg te dromen en genoeg te doen. Vandebron is in ieder geval fan en juicht het toe dat dit soort initiatieven klaar staan om hún markt op z’n kop te zetten.

Wil je meer lezen over GoodShipping Program? Check het hier.

Meer lezen over het klimaat?

De aarde warmt op. Is dat écht onze schuld? Earth Overshoot Day viel dit jaar al op 1 augustus De 10 handigste apps om duurzamer te leven

Geschreven door Isabelle Cannoo

Isabelle Cannoo is Brand Manager bij Vandebron en zet zich dagelijks in om de wereld een stukje mooier te maken.

Deel dit artikel
Tags
KennisbankGroenDoen